Атаката в нощния гей клуб в Орландо, Флорида, е най-масовото убийство в историята на САЩ, обяви американската телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

50 са жертвите на кървавата баня в Орландо, масовият убиец е идентифициран

По последни данни при нападението са загинали 50 и са били ранени 53 души.
Досега най-кървавите атаки в историята на Съединените щати бяха стрелбите в Технологичния университет на Вирджиния през 2007 г. и начално училище в град Нютаун, щата Кънектикът, през 2012 г., при които бяха убити съответно 32 и 27 човека.

Американецът от афганистански произход Омар Матин обля в кръв емблематичния гей клуб "Пулс" в Орландо. Матин разменил изстрели със служител на нощния клуб, след което влязъл вътре около 2.00 ч. сутринта на 12 юни и взел заложници. След около три часа екип на специалните части нахлул в заведението.

Полицаи застреляха нападателя от нощния клуб в Орландо (ВИДЕО)

Нападателят бил убит при престрелка от спецполицаите, влезли да освободят заложниците.

Матин е работил като охранител и нееднократно е казвал, че е свързан с "Ислямска държава", заяви сенаторът демократ от Флорида Бил Нелсън. Той се позова на информация, получена от разузнаването на САЩ.

Губернаторът на Флорида Рик Скот заяви, че атаката очевидно е терористичен акт. По-рано полицията окачестви нападението именно като такъв, а ФБР смята, че нападателят е имал уклон към радикалния ислям.

Какво е разгневило масовия убиец от Флорида?

Атаката "няма нищо общо с религията", увери по-рано бащата на нападателя пред телевизия Ен Би Си, предаде ДПА.

Мир Седик обаче обясни, че синът му Омар Матин, който бе застрелян от полицията, се разгневил преди няколко месеца, когато видял двама мъже да се целуват в Маями. Той увери, че не е знаел нищо за намеренията на Матин.

Източник: БТА