При масовата стрелба, открита в неделя срещу посетители в популярен гей клуб в Орландо, щата Флорида, са загинали 50 души, а 53-ма човека са пострадали и са хоспитализирани. Това потвърдиха американските власти на пресконференция.

Мъжът, който устрои кървава баня в гей клуба в Орландо, е идентифициран.

29-годишният Омар Матин е гражданин на САЩ от афганистански произход, предаде Франс прес. Той е живеел в град Порт Сейнт Луси, също в щата Флорида, на около 200 километра югоизточно от Орландо. Омар Матин не е имал съдебно досие според цитираните американски телевизии.

Полицията е започнала разследване за терористичен акт. ФБР заяви по-рано, че нападателят е симпатизирал на ислямистите.

Полицаи застреляха нападателя от нощния клуб в Орландо (ВИДЕО)

Президентът на САЩ Барак Обама е бил уведомен за масовото убийство, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом. Обама е наредил на федералното правителство да окаже необходимата помощ на местните правоохранителни органи, които разследват атаката във Флорида.

Жертви и десетки ранени след стрелба в нощен клуб във Флорида (СНИМКИ/ВИДЕО)

Матин разменил изстрели със служител на нощния клуб, след което влязъл вътре около 2.00 ч. сутринта и взел заложници. След около три часа екип на специалните части нахлул в заведението. Нападателят бил убит при престрелка от спецполицаи, които нахлули в заведението, за да освободят взетите от него заложници. Един от служителите на реда е бил ранен, но състоянието му не е сериозно.

У масовия убиец са били открити две огнестрелни оръжия и предполагаемо взривно устройство, което обаче се оказало фалшиво.

Във Флорида застреляха певица - звезда от риалити шоу

Часове по-рано друго убийство в Орландо потресе хората. Мъж уби след концерта й младата певица Кристина Грими, която се превърна в звезда след участието си в риалити шоуто "Гласът".

Източник: БТА