Интервюто с принц Хари и Меган показа защо Опра все още е кралицата на медиите
Имаше кралски жертви и злодеи в интервюто с Опра Уинфри, в което Хари и Меган казаха ако не всичко, то поне достатъчно. Но имаше и само един непосредствен и явен победител: американската кралица на медиите.

Докато двойката привлече както силна подкрепа, така и упреци заради подробния разказ защо е избягала от Великобритания и кралските си роли, Уинфри "полира до блясък" статута си на майстор на интервютата със специалния спектакъл в неделя, който спокойно може да се конкурира с хитовата поредица "Короната" по отношение на драма и душевна болка.

Кралските усмивки, от които като че ли не е останала и следа (СНИМКИ)

Опра отново е в стихията си, съобщавайки новини и вкарвайки забавен елемент. Сред миналите големи "попадения" на Уинфри са интервюта с Ланс Армстронг за допинга, с Уитни Хюстън за проблемния ѝ живот, с Майкъл Джексън за това дали е изсветлил кожата си, за да отрече своята чернота.

Опра Уинфри полира до блясък статута си на майстор на интервютата 
Опра Уинфри „полира до блясък“ статута си на майстор на интервютата  Gulliver/Getty Images

В тези срещи Уинфри играе ролята на обвинителка или майка изповедник. Този път тя моли интервюираната двойка да се държи за ръце в поддържана калифорнийска градина, за да разкрие греховете на монархия с 1200-годишна история.

Животът на Опра Уинфри - път от гетото до върха

Отговорите, включително твърденията за дворцово тесногръдие и безчувственост, които по думите на Меган са я тласнали на ръба на самоубийството, отекнаха сред зрителите в САЩ и във Великобритания още преди специалното излъчване съответно в неделя и понеделник вечерта.

Актьорът Хю Джакман препоръча "смелото интервю" за неговата откровеност, а звездата на тениса Серина Уилямс похвали приятелката си Меган за "изключителната ѝ смелост". Британските таблоиди, които съпругата на принц Хари обвинява и за емоционалната си болка, "пируваха" с интервюто, докато го етикетираха като самоцелно.

Остри реакции след думите на Меган, че в кралското семейство имало „тревоги“ за цвета на кожата на Арчи

Опра Уинфри внимателно формулира достоверността на интервюто в самото начало, молейки Меган да потвърди, че въпросите не са били предоставени предварително, нито една тема не е била ограничена и двойката не е била обезщетена.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oprah (@oprah)

Според съобщенията телевизия Си Би Ес, която излъчи интервюто, е платила на продуцентската компания на Уинфри до 9 милиона долара, а според ранните оценки на Нилсен е била възнаградена със 17 милиона зрители - необичайно голяма аудитория на фона на многобройните възможности за избор.

"Нещото, което ме впечатли първо и мисля, че ще помня най-дълго е, че тя започна интервюто с разкрития, свързани с етиката, казва Катлийн Кълвър, директор на Центъра за журналистическа етика към Университета на Уисконсин-Мадисън. "Това беше фантастичен начин да ни се изясни това, което предстои да видим в интервюто, и как ние като зрители можем да преценим неговата правдоподобност", допълва Кълвър.

Опра Уинфри също подчерта, че е присъствала на сватбата на двойката, като благодари на Меган за поканата, както и че са съседи в луксозния район Монтесито в Южна Калифорния.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CBS News (@cbsnews)

Опра - ветеранка в интервютата, актриса и медиен магнат, чието ток шоу беше излъчвано повече от две десетилетия, откри в лицето на Меган "охотен събеседник".

Изглеждайки бляскава, но уязвима в своята очевидна бременност, бившата актриса от сериала "Костюмари" беше готова "днес да каже истината", както Уинфри се изрази в даден момент.

Когато обаче разкрива дълбочината на емоционалния си стрес, Меган не успява да потвърди, че е мислила за самоубийство. Уинфри я насочва към това мрачно откровение с ловкост, придобита от дългогодишния опит.

Меган: Кралското семейство се тревожеше за цвета на кожата на Арчи, мислих за самоубийство

Въпросите ѝ са кратки и директни. Съсредоточен слушател, Опра не допуска нищо да убегне от вниманието ѝ, включително когато Хари почти небрежно споменава, че баща му, принц Чарлз, е спрял да приема обажданията му в даден момент.

Принц Хари и Меган разговаряха с Опра Уинфри
Съсредоточен слушател, Опра не допуска нищо да убегне от вниманието ѝ Gulliver/Getty Images

Сред извадените на показ интимни детайли е и една от "бомбите" на интервюто - че някой от двореца, когото двойката отказва да назове, е обсъждал колко тъмна ще бъде кожата на Арчи, по това време все още нероденото бебе на Меган и Хари. "Какво? Почакайте!", отвръща шокирана Уинфри, подсилвайки ефекта на казаното в разговор между две афроамериканки с обща перспектива.

Кълвър вижда още една ценност в Опра и нейното умело представяне. "Тя е толкова невероятно талантлива, че по някакъв неизказан начин подкопава расизма, насочен към Меган", отбелязва тя.

Тъй като интервюто е фокусирано главно върху коментарите на Хари и Меган, остава малко пространство за контекст или разяснения. Това включва и въпроса без отговор кой е коментирал Арчи - празнота, отприщила "лудост" от предположения. Едва в понеделник сутринта, когато Уинфри се появи в сутрешното предаване на Си Би Ес, зрителите научават, че Хари е разкрил, че баба му и дядо му, кралица Елизабет Втора и принц Филип, не стоят зад тези думи.

С почти отбранителен тон Уинфри споделя, че е "натиснала" Хари за името на човека по време на редактираното интервю, което общо е продължило повече от три часа. Опра също така обяснява дворцовата бюрокрация, която диктува аспекти от кралския живот, освен желанията на кралицата - нещо, с което зрителите в САЩ може да не са запознати.

Джон Дойл, телевизионен критик за канадския вестник "Глоуб енд мейл", изтъква, че Опра Уинфри е "най-подходящият човек" за тази работа.

Докато тя е "медийна суперзвезда, невероятно богата и успяла", казва Дойл, "Опра същевременно е в състояние да разглежда британската монархия като представител на Америка, който е очарован от нея, но не може да разбере напълно всички нюанси и тънкости".

"Мисля, че тя изигра тази роля и се справи много добре", отбелязва критикът.
БТА