Няма място за расизъм в обществото ни, заяви британски политик във връзка с казаното от Меган Маркъл
В обществото ни няма място за расизъм, заяви британският заместник-министър по въпросите на децата Вики Форд, след като Меган, съпругата на принц Хари, обвини човек от кралското семейство, че е повдигнал въпроса дали кожата на сина им ще е тъмна, предаде Ройтерс. Вики Форд се изказа пред Скайнюз, макар да добави, че не е гледала цялото интервю на принц Хари и Меган, водено от Опра Уинфри.

Междувременно самата Опра уточни, че нито кралица Елизабет Втора, нито съпругът ѝ принц Филип, са участвали в разговори в кралското семейство, в които се е обсъждал цветът на кожата на сина на Хари и Меган.

Цветът на кожата на малкия Арчи стана световен проблем


Принц Хари не пожела да уточни кой точно от кралското семейство е повдигнал въпроса. Но по думите на Опра Уинфри, принцът е държал да изясни пред нея, че "не ставало въпрос нито за Нейно Величество, нито за нейния съпруг".

По-рано днес бившият прессекретар на британската кралица отрече в кралското семейство да има расизъм и каза, че дискриминационно отношение съществува основно в социалните медии, съобщи ДПА.

Меган: Кралското семейство се тревожеше за цвета на кожата на Арчи, мислих за самоубийство

"Не мисля, че има и следа от расизъм в кралското семейство", каза Чарлз Ансън, който работи за кралицата от 1990 г. до 1997 г. пред Би Би Си. "Смятам, че той се проявява много повече не толкова в основните печатни и електронни медии, смятам, че такива проява на расизъм са най-активни в социалните медии".

"Меган Маркъл, моята безкористна приятелка, живее живота си и дава пример с емпатия и състрадание. Тя ме учи всеки ден какво означава да си наистина благороден. Думите ѝ илюстрират болката и жестокостта, които е преживяла", пише в Instagram тенисистката Серина Уилямс.

"Сред разкритото в интервюто изпъква борбата на Меган за психичното ѝ здраве. Нейната честност да се надяваме, че ще доведе до повече приемане и помощ за хората, които се нуждаят от тях", Били Джийн Кинг, бивша шампионка на САЩ по тенис.

"Може би трябва да направят Опра кралица и с това да се приключи", шегува се в Twitter актьорът Джордж Такеи.
"Разликата в отношението към Меган и Кейт е един от най-ясните примери на мизогения в действие. Тя напомня, че ако това може да бъде причинено на херцогиня, то се случва ежедневно на чернокожи жени", казва Британи Пакнет Кънингам, активистка за права на чернокожите.

"Тази монархия беше застигната от най-лошата криза от абдикацията през 1936 г. Дали за доброто на Британия или за доброто на младите в кралското семейство, тази гнила институция трябва да си отиде", заяви кампанийна групировка "Република" за премахване на монархията.

Реакции и заглавия в медиите

"Това интервю е абсолютно срамно предателство към кралицата и кралското семейство. Очаквах цялата тази злобна и деструктивна глупост от Меган Маркъл, но Хари да позволи тя така да се отнесе със семейството му и монархията е срамно", водещият Пиърс Морган.

Кралското семейство за последно заедно (СНИМКИ)

"Наистина е разтърсващо да чуеш член на кралското семейство да каже, че се е чувствала така в криза", Мишел Тобър, сп. "Пийпъл".

"Меган обвини Двореца в расизъм" - заглавие на първа страница на в. "Дейли мейл".

"Каквото и да е очаквало кралското семейство от интервюто, беше по-лошо" - в. "Таймс", цитиран от АФП.

За Би Би Си, интервюто е "опустошително" и разкрива "ужасния натиск в двореца". То очертава "картина на безчувствени хора, изгубили се в една институция", за която важи същото.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)


"Те са се питали колко тъмна ще е кожата на Арчи" - заглавие на първа страница на в. "Дейли мирър".

"Меган току-що обяви война на кралското семейство, като каза на Опра: "те бяха склонни да излъжат, за да предпазят други членове на кралското семейство" - Дан Утън, бивш кореспондент на в. "Сън".

"Това е сърцераздирателно" - Аби Д. Филип, политически кореспондент на Си Ен Ен.

"Знаете ли защо чернокожите жени вярват на Меган? Защото знаем точно какво е микроагресия. И как бавно те побъркват" - Нина Паркър, И!Нюз.
БТА