Повече от 24 часа след като бе излъчено интервюто на Опра Уинфри с британския принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, продължават реакциите от политици, видни фигури и медии на чутото в този разговор, обобщават Ройтерс и Франс прес.

Говорителката на Белия дом Джен Саки приветства куража на двойката да прояви такава откровеност, но подчерта, че Хари и Меган са частни лица.

Кралските усмивки, от които като че ли не е останала и следа (СНИМКИ)

Британският премиер Борис Джонсън припомни, че винаги е изпитвал най-голямо възхищение към кралицата и нейната обединяваща роля в страната и в Общността на нациите. Що се касае до останалото, до всички въпроси, свързани с кралското семейство, Джонсън припомни, че досега изобщо не ги е коментирал и няма да го направи и този път.

Секс, лъжи и абдикация: скандалите в британското кралско семейство

Най-малкото дете на покойния правозащитник Мартин Лутър Кинг -Беренис Кинг, припомни, че да си член на кралско семейство, не те предпазва от опустошението и отчаянието, причинени от расизма.

Принц Хари и Меган разговаряха с Опра Уинфри
Gulliver/Getty Images

Цветнокожата поетеса Аманда Горман, прочела затрогваща поема на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън, заяви, че Меган е била най-голямата възможност на британската корона да се промени, да се обнови, да се помири с новата ера, но тя е пропуснала този шанс за промяна.

Националната британска гореща линия за превенция на самоубийствата каза, че споделяйки личния си опит с кризата, през която е преминала и която е превъзмогнала, херцогинята на Съсекс е напомнила на всички, че те не са сами и че има помощ на разположение.

Меган: Кралското семейство се тревожеше за цвета на кожата на Арчи, мислих за самоубийство

Дружеството на издателите - британска медийна организация, припомни, че британските медии не са тесногръди и слепи фанатици, както намекнаха Хари и Меган, и че те няма да изоставят жизненоважната си роля да държат сметка на богатите и влиятелните.

А що се касае до Бъкингамския дворец не се очаква от негова страна да има незабавен отговор на интервюто, посочва Ройтерс.

17,1 милиона американци са гледали интервюто

Интервюто на американската телевизионна водеща Опра Уинфри с принц Хари и Меган Маркъл е привлякло пред малките екрани 17,1 милиона американски зрители, предадоха световните агенции.

Остри реакции след думите на Меган, че в кралското семейство имало „тревоги“ за цвета на кожата на Арчи

Двучасовият разговор на Уинфри с кралските особи, в което те обвиниха британското кралско семейство в расизъм и липса на закрила от медиите, беше излъчен от телевизионната компания Си Би Ес.

Това беше първото интервю, дадено от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, след като напуснаха британското кралско семейство преди една година.

Повечето британци определят интервюто като „неуместно“

Почти половината от британците считат, че принц Хари и неговата съпруга са постъпили неподходящо, давайки интервюто, съобщава сайтът на социологическата агенция, провела проучването - YouGov.

От общо 2100 респонденти 47 на сто са изразили мнение, че подобно интервю е неуместно. Противоположно мнение са изказали едва 12 процента от анкетираните. Двадесет и девет процента от участниците в допитването заявили, че изпитват симпатии към Меган и Хари, след като се запознали с интервюто. Петдесет и шест на сто изказали противоположното мнение. Тридесет и девет процента от интервюираните изразили солидарност с кралската семейство след раздялата му с младата съпружеска двойка. Четиридесет и пет процента от респондентите не симпатизирали на монархическото семейство във връзка с развилата се ситуация.
БТА