Еднопосочен билет от Париж за Румъния и България
Еднопосочен билет от Париж за Румъния и България / Reuters
Еднопосочен билет от Париж за Румъния и България
31956
Еднопосочен билет от Париж за Румъния и България
  • Еднопосочен билет от Париж за Румъния и България

Първите от стотиците румънски роми, които Франция експулсира заради неспазването на законите, пристигат с полет от Париж в Букурещ. Очаква се следващата седмица това да се случи и с български роми, които живели незаконно във Франция. Още най-малко един полет до Балканите ще има през септември. Всеки от възрастните роми, съгласили се доброволно да се върнат в родината си, получават от Франция по 300 евро, а всяко дете - по 100.

Стотици румънски и български граждани от малцинствен произход ще получат от Франция пари и безплатни еднопосочни самолетни билети само и само да се махнат от страната. Около 700 роми останаха без подслон в катуните си във Франция след като полицията ги разтури, опитвайки се да овладее вълната на престъпност и беззаконие в тези общества. Френските власти упорито подчертават, че не става въпрос за дискриминация, а за мерки срещу хора, които не спазват законите. Министърът на вътрешните работи Брис Ортефю обяви: „Започнахме акция, която има за цел да осигури спазването на законите в Републиката от всички. Тя няма за цел да заклеймява никоя общност, а е насочена срещу всички, които не спазват законите на нашата държава - във всеки град, във всяка сграда, във всеки апартамент".

Българите и румънците могат да стоят във Франция без ограничения три месеца, след което - за да останат - трябва да докажат, че учат или работят, че имат здравно осигуряване и доходи. В случая с ромите това не е така. Засегнатите от акциите на френското правителство са бедни като румънеца Неолой Вишенте, който очаква екстрадиране. „Не искам да се върна в Румъния, там нямам къща, няма работа. В Румъния има много проблеми", казва Вишенте.

Много проблеми има и в гетата край Париж или други големи градове, където стотици ромски фамилии живеят в ужасяващи условия без зачитане на законите. Разрушаването на тези лагери е част от по-широка кампания на президента Никола Саркози за борба с престъпността. Противниците му казват, че тази кампания има за цел да отклони вниманието от скандалите около президента и лошото състояние на икономиката.

В средата на миналия месец младежи в град Гренобъл запалиха коли и стреляха срещу полицаи, защото полицията застреляла заподозрян в обир на казино. Малко по-късно в централна Франция полицията застреля циганин, отказал да спре при пътна блокада, а след това хора от катуна, въоръжени с брадви и метални пръти помляха автобусни спирки. Това накара Саркози да обяви война на нелегално пребиваващите чужденци от малцинствата. След като бяха разтурени лагерите, те ще бъдат върнати в България и Румъния. Първите български роми ще пристигнат във Варна следващата сряда, по-късно ще има още един полет до там, а през септември - и до София.

Съгласилите на доброволно репатриране възрастни получават по триста евро, а децата - по сто. За да няма злоупотреби, на тях ще им бъдат взети биометричнни данни, съобщи френският министър на имиграцията Ерик Бесон: „Това ще ни помогне да предотвратим даването на пари на хора, които вече са получили. Те могат да се върнат пак във Франция, защото това е в рамките на закона, но няма да има къде да паркират караваните си незаконно, нито ще имат право на хуманитарна помощ при доброволно завръщане".

Румънското правителство обяви депортирането за ксенофобско, а Европейската комисия съобщи, че следи ситуацията внимателно, за да не се допусне нарушаване на една от главните свободи в общността - свободното придвижване.

Еднопосочен билет от Париж за Румъния и България
netinfo