Добрият и лошият принц
Добрият и лошият принц / снимкa: БГНЕС

В последните години добрият принц бе принц Уилям - отговорният, строен и скромен наследник на трона. Лошият принц бе рижият, пушещ марихуана принц Хари, който прекаляваше с купоните и се появи с нацистка униформа на шумно парти. След това обаче Хари отиде на война, а Уилям започна да кръжи из Англия с хеликоптер на Кралските военновъздушни сили, сякаш му е лична играчка, и наруши военните правила, като го приземи край дома на приятелката си. Нещата се обърнаха, поне временно. 25-годишният Уилям е смятан за прекалено разглезен, а 23-годишният Хари - за храбър войник, който рискува живота си за кралицата (в случая - за баба си) и за родината. Такава поне е преобладаващата представа, след като притеснени военнослужещи признаха, че са допуснали грешка, като са позволили на Уилям да прави кръгчета със скъпия хеликоптер "Чинук".

"Това показва Уилям в лоша светлина", заяви журналистът Макс Клифърд. "Това е синдромът на разглезеното дете. Ако който и да е друг младши офицер от Кралските ВВС бе направил същото, вероятно щяха да го изхвърлят за две минути". "С подобна постъпка принц Уилям сякаш демонстрира, че заради положението си може да прави каквото си поиска. Точно това отношение ядосва британското общество". Британците бяха впечатлени от упоритите настоявания на Хари да му бъде позволено да участва в бойни действия заедно с другарите си, вместо да получи добре платена и изискваща малко усилия длъжност в родината си. Не остана незабелязан и фактът, че той изглеждаше страхотно в униформа - поне от читателките на британските вестници, които публикуваха стотици снимки на принца-войник. Уилям не се и замисли за недостига на хеликоптери "Чинук", който спъва усилията на британските военни в Ирак и Афганистан. Някои язвителни коментатори изтъкнаха, че хеликоптерите "Чинук" трябва да бъдат използвани за подкрепа на британските войници, а не за задоволяване на фантазиите на Уилям. Смяната на ролите стана, след като в продължение на няколко години Хари бе остро критикуван, а Уилям бе издигнат на пиедестал. В известна степен това се отрази и на младите момичета в техния живот.

Пресата възторжено описваше елегантната тъмнокоса приятелка на Уилям - Кейт Мидълтън, наричаше я вероятната бъдеща кралица, но не бе толкова мила към русокосата зимбабвийка Челси Дейви, с която често виждат Хари. Британците са силно привързани към двамата млади принцове, които като малки внезапно и травмиращо загубиха майка си, принцеса Даяна. Наблюдатели обаче се опасяват, че Уилям може да загуби това благоразположение. "Просто смятам, че в една съвременна монархия не можеш да направиш подобно нещо и да се надяваш да ти се размине", заяви биографът на кралското семейство Робърт Джобсън. "Трябва да имаш чувство за отговорност. Смятам, че Уилям направи грешка и трябва да го осъзнае". Учебните полети на Уилям, които разбуниха духовете, бяха

извършени, когато той бе на стаж в Кралските военновъздушни сили като част от военната си подготовка. Ускореното му обучение завърши преди няколко седмици и той получи отличителните знаци за пилот от Кралските ВВС на церемония, на която присъстваха баща му принц Чарлз и приятелката му. Освен че приземи хеликоптера на моравата пред дома на приятелката си, докато тя и родителите й го наблюдаваха, той използва струващата 10 милиона британски лири (12,5 милиона евро) машина, за да посети ергенско парти на остров Уайт, вземайки принц Хари по пътя, освен това прелетя ниско над имението на баща си Хайгроув и над провинциалната резиденция на кралица Елизабет Втора в Сандрингам. След като излезе информацията за полетите, пресата взе Уилям на подбив. Някои журналисти дори писаха, че никое британско момиче няма да е доволно от приятел, който й носи купен от местна бензиностанция букет от рози, щом като бъдещият крал може да ухажва възлюблената си, кацайки с хеликоптер в градината й. Някои военнослужещи обаче защитиха принца и инструкторите, разрешили полета.Чарлз Хейман, бивш офицер и автор на сборника "Въоръжените сили на Обединеното кралство" заяви, че пилотите на хеликоптери винаги са нарушавали правилата.  

Той разказа, че летял с американски пилот, който използвал военния си хеликоптер, за да обикаля провинцията в търсене на стари автомобили, които да купи на изгодни цени. Когато дадена кола му харесвала, приземявал хеликоптера и се пазарял със собственика й. "Това е нещо, което пилотите на хеликоптери винаги са правели", заяви Хейман. "Приземявали са се на поляните пред домовете на приятелките си в цялото Обединено кралство, а също и във всички части на САЩ. Това не е позволено, но им се е разминавало. Някои хора могат да кажат, че това е част от обучението, но в действителност не е така. За да кажеш подобно нещо, трябва доста да изопачиш истината". Въпреки това Хейман изтъкна, че е важно, че и двамата принцове имат активна роля в армията. "Това повишава репутацията на въоръжените сили и показва, че най-високопоставените хора в обществото са част от тях, а това е добре за бойния дух на войниците", отбеляза той.

/БТА/