Ди велт: Руската мафия вече действа в енергетиката
Ди велт: Руската мафия вече действа в енергетиката / netinfo
В Русия има около 400 организирани престъпни групировки. В последно време наред с традиционните сфери на интереси на мафията като наркотрафик, нелегални игрални домове или проституция, представителите на руската организирана престъпност се чувстват все по-удобно в сферата на икономиката и политиката.

Преди парламентарните избори в Русия на 2 декември бяха проверени 6 000 кандидати и 14 партии. Бяха установени 17 кандидати, които или са били осъждани, или не са имали руско гражданство.

Особена опасност представляват опитите на членовете на организираната престъпни групировки да разширят сферата на влиянието си в икономиката. През миналата година те са проникнали в над 3 000 компании.

Особен интерес за престъпниците представлява енергийният отрасъл. За това, че организираната престъпност в Русия е жива, говори арестът на предполагаемия кръстник на руската мафия Семьон Могилевич.

Името на Могилевич е свързано с парфюмерийната компания “Арбат Престиж”, 40 % от акциите на която е контролирала бившата му съпруга. Незаконната дейност на Могилевич обаче, както и самата причина за ареста му, са свързани с компанията Rosukrenergo, която се занимава с транзит на туркменски газ през Русия за Украйна. 50 % от акциите на компанията са в ръцете на руския газов монополист – Газпром. Другата половина си поделят украинските бизнесмени Дмитрий Фирташ и Иван Фурсин. Арестът на Могилевич е добър удар от страна на руските следователи, но решаващият удар срещу организираната престъпност все още предстои.