Български комисар брани потребителския интерес на Европа вече година
Български комисар брани потребителския интерес на Европа вече година / cнимки: Sofia Photo Agency, BGNES
Аз съм убедена, че ние сме добри европейци и самата аз идвам с националния си багаж, с това, на което ме е научила моята страна. Така че всичко това, което мога, което знам, аз го дължа на страната си. И ако аз се справям добре, мисля, че това ще бъде благодарение на факта, че съм българка, заявява еврокомисарят Меглена Кунева.

Националният багаж на първия български еврокомисар никак не е лек – като се започне от изтощителната аргументация пред европейските институции защо за пореден път не сме изпълнили един или друг ангажимент по присъединяването ни, мине се през едва сдържаното изкушение откровено и напълно публично да се накара на някои от колеги си министри и се свърши с личното й разбиране, че човек трябва да стои зад думите си и не трябва да употребява партийно европейското ни членство.

Фактът, че най-сетне, благодарение в немалка степен на личните усилия на Кунева каузата „членство в ЕС” бе доведена до край и че министерският стол в София бе сменен с този на еврокомисар в Брюксел, не намали тежестта на въпросния национален багаж.

Присъединяването на България към Европейския съюз и защитата на потребителите са кауза, заявява Кунева.

За добър или за лош късмет тъкмо на нея се падна отговорността за потребителската защита – нещо, в което страната ни и най-вече нейните потребители не могат особено да се похвалят.

Опитът ми сочи, че за да се защити една кауза, трябва вяра, знание и откритост. За каквото и да говорим в Европейския съюз, да имаме предвид, че зад него стои потребителят; да направим потребителя център на тази наша малка вселена, призовава еврокомисарят, защитаващ потребителските интереси.

Професионалният навик да върне всяко пропуснато обаждане докато беше министър, еврокомисарят Кунева замени с четенето на жалби, пратени от нейните сънародници като надежда за защита от последна инстанция.

Хората се вбесяват от това, че не им се обръща внимание. Даже не толкова от това, с което са пострадали, а че не им се обръща внимание, заключава Меглена Кунева.

Кунева не се уморява
Български комисар брани потребителския интерес на Европа вече година
netinfo
да обяснява, че никой еврокомисар на света не може да ни помогне, ако ние сами не го направим и не е нужно да се събираме и да пишем колектвни писма до „султана”.

Пак ще кажа, Европейската комисия няма полиция, която да изпрати на място в съответната държава и да въдвори веднага справедливост, обясни Кунева.

Политиката е за смирени хора, не да поставяш себе си на първо място – думи на българският еврокомисар по адрес и по поводи, характерни за родния политически пейзаж. Еврокомисарският пост даде на Кунева практическия шанс да докаже тезата си.

Ценя повече времето си и както голяма част от потребителите, особено когато става въпрос за хранителни продукти, видя, че срокът на годност е изтекъл и аз не съм била достатъчно внимателна в магазина, в повечето от случаите махам с ръка и казвам: „Е, следващия път ще бъда по-внимателна”. Случвало ми се е да отида и да го върна и хората са много отзивчиви, но за това трябва да инвестираш време. Така че да, обещавам си, че ще бъда по-внимателна като потребител, защото не става въпрос само за мен, обяснява българският еврокомисар как защитава интересите си като потребител и допълва: „С това, че всеки от нас ще намери малко повече желание, ще отиде и ще си потърси правата, ние помагаме на следващия.”

Само след няколко месеца в европейското кресло първият български еврокомисар се оказа в номинациите и на крачка от наградата за еврокомисар на годината, защото успя да покаже, че не е важно колко време си заемал един пост, а какво си направил.

Едно от най-големите изпитания в този смисъл е скандалът с отровните детски играчки на американската компания Mattel, произведени в Китай. Въпросът в случая опря не само до това да се вземат мерки за защита на европейските потребители и да се поиска по-строг контрол от китайските производители, но и да се поставят условия на Америка без споменаване на амбициозната лисабонска стратегия. Mattel не е единствената американска комапния, на която Кунева размаха пръст от името на Еврокомисията.

Това, което може да се направи, е, че ние можем да избираме не само с Windows, можем каквото друго пожелаем, което ще накара Microsoft вероятно да свали цените, което ще накара други производители вероятно да потърсят достъп до тяхната система и така ще се създаде конкуренция и аз няма да се учудя, ако има рязко понижаване на цените в съвсем близко време, казва еврокомисарят.

Български комисар брани потребителския интерес на Европа вече година
netinfo
Еднакво близо и еднакво далече от всички. Не български адвокат в Брюксел, но не и брюкселски полицай в София. Не просто комисар, който прокарва европейската политика, но и българският глас в Брюксел, който настоява в неговата си страна да се връща с европейски багаж. Като тази Коледа, която според Кунева е възможна без опасни за децата ни играчки, без подвеждащи продажби на евтини самолетни билети по интернет, без колбаси с изтекъл срок на годност и изобщо.... Кой знае, следващата Коледа може да осъмнем със самозагасващи цигари. По решение на Европейския парламент, но по предложение на българския еврокомисар.