/ БГНЕС
България си заслужава: така можем да обобщим основното послание в две немскоезични публикации. Едната нарича България "подценената дестинация", а другата твърди, че и тази година България ще спечели от турската криза.

"България измества Турция като туристическа дестинация", пише германското онлайн-издание за новини от Турция türkei-zeitung.de. В статията се казва, че все повече германски туристи обръщат гръб на турските курорти. А България печели най-много от това развитие - туроператорите пренасочват офертите си към българското Черноморие, което е добра алтернатива най-вече за семейства с малък бюджет. И още нещо: покрай нарастващия интерес почивките в Майорка и останалите испански курорти ще бъдат тази година още по-скъпи, а това също пренасочва туристи към България.

Спиращата дъха красота на българското Черноморие (ВИДЕО)

България печели от кризата в Турция

"Докато България може да очаква тази година ръст от 20%, в Турция нещата не изглеждат никак добре: през януари 2017 турските курорти са посрещнали близо 10% по-малко туристи, отколкото преди година. А заради актуалната политическа ситуация подобрение не се очаква", четем в публикацията, в която е цитирано и това изявление на сътрудници на едно туристическо бюро: "Клиентите ни не искат да почиват в Турция. Нито ниските цени, нито добрите думи могат да ги накарат да променят решението си".

Морските ни курорти са в топ 5 за руснаците

На България като туристическа дестинация се спира и австрийският сайт travelbusiness.at. Публикацията е озаглавена "България: подценената туристическа дестинация". В нея четем, че все повече туристи се ориентират към страните с излаз на Черно море. "А България предлага особено много възможности за отдих и развлечение", се казва в статията.

"В този град няма как да Ви стане скучно"

Авторите на публикацията препоръчват на туристите да направят обиколка из вътрешността на страната, преди да се насочат към крайбрежието. Програмата за обиколка из България, според travelbusiness.at, би могла да изглежда така: разходка из столицата София, гмуркане в Созопол, кратък престой в Несебър, пътуване до Рилския манастир и накрая - отдих в Албена, Слънчев бряг или Златни пясъци. За София сайтът пише следното: "Човек би трябвало да остане поне няколко дни в българската столица. Защото за да усетите чара ѝ, Ви трябва повечко време. В града все още са видими следите на комунизма, но това не бива да Ви стряска", пишат авторите на статията и препоръчват разходка до катедралата Александър Невски, до църквата Св. Николай и до храма Св. Неделя. "В този град няма как да Ви стане скучно", уверяват авторите на публикацията.
Deutsche Welle