Пловдив - нов туризъм
Пловдив - нов туризъм / снимка: Кирил Кирилов
Пловдивските мозайки
92738
Пловдивските мозайки
  • Пловдивските мозайки
Балканската зона ще представлява интерес през следващите поне 10 години по отношение на мозайките и тяхното реставриране и консервиране. Това заяви в Пловдив президентът на Международния комитет за консервация на мозайки Роберто Нарди. Пловдив е един от градовете които имат важно значение за това културно наследство, особено с проекти като Голямата и Малката базилика. Международната организация, в която членуват над 300 професионалисти от 35 държави ще си сътрудничи с градската администрация в процеса на правилно възстановяване и съхраняване на мозайките на територията на Пловдив.
 
Според Роберто Нарди през последните 40 години Международният комитет за консервация на мозайки е инвестирал в наследството на страни като Италия, Испания, Франция, Германия и Португалия, впоследствие – в Южното Средиземноморие, а сега идва ред на Балканите и в частност – България и Пловдив.  
 
Според Нарди квадратни метри мозайка се губят или унищожават ежедневно. Списъкът с грешни възстановявания е огромен. Той продължава да се увеличава и в наши дни. По думите му мозайките са наследство за бъдещето. "Те нямат само историческа, културна или археологическа стойност, ние гледаме на тях и като политически и икономически фактор. На Пловдив му предстои нов вид туризъм именно заради мозайките", допълни Нарди.
 
Днес и утре Пловдив е домакин на международно събитие с изключителна важност за културното наследството на града, избран за Европейска столица на културата през 2019 година. В Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“, който ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“, ще участват членове на Международния комитет за консервация на мозайки и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания и Македония. Организатори на са Община Пловдив, комитета за консервация на мозайки, Фондация „Балканско наследство“ и Сдружение „Български културни следи“.