Беронов: Задължен съм да стана избираем
Беронов: Задължен съм да стана избираем / netinfo

Вчера лидерът на СДС Петър Стоянов отказа да бъде номиниран за поста кандидат-президент на десницата и даде рамо на председателя на Конституционния съд Неделчо Беронов. От изказването на повечето лидери от дясно стана ясно, че в името на единната кандидатура, ще застанат зад Беронов. Онези пък, които бяха застъпници на идеята Стоянов да вземе реванш срещу Първанов, твърдят, че издигайки Беронов се залага на олимпийския принцип за участие на изборите наесен. В интервю за Дарик Неделчо Беронов каза, че не се притеснява от това, че някои смятат кандидатурата му за губеща. Той няма да бъде човекът, който ще провали така трудно постигнатото общо виждане в дясното пространство. Щом като те се обединят около една фигура, тази фигура вече дължи необходимите усилия да бъде избираем, каза Неделчо Беронов за Дарик.

Ще приеме ли Неделчо Беронов да се кандидатира без пълната подкрепа на всички участници във формат 8?

Нека да видим как ще протекат нещата и според обстановката, тогава да правим преценката дали това, което вече съществува като даденост е достатъчно или не е достатъчно. Сега е рано да гадаем за неща, които все още са неизяснени. Няма готов отговор отсега.

Появиха се мнения, г-н Беронов, че десните се обединяват, за да загубят. Това коментира пред Дарик Любен Дилов-син, защото Вашата кандидатура не била избираема?

Това е частно виждане, затова и препоръчаха социологически проучвания и т.н. Нека да имаме твърдото им становище, ясното им становище, застават ли безрезервно зад тази кандидатури и ще я подкрепят ли, за да има наистина обединени усилия на дясното пространство, и ако я подкрепят, естествено всичко, каквото е необходимо от моя страна, аз мисля, че ще бъда ангажиран да го изпълня. Да не говорим отсега предварително кой е избираем, кой не е избираем. Щом като те се обединят около една фигура, тази фигура вече дължи необходимите усилия да бъде избираем. Аз съм протегнал ръка или по-скоро съм отговорил на протегната ръка, за да се обединят, а не да се разединяват нещата. Откровено да си го кажем броят на структурите на едната, на втората, на третата и т.н. организации, които са сега в дясното пространство, сам по себе си не е достатъчен. Трябва да се апелира към оная голяма част от нашите избиратели, които в последните години се дезинтересираха, дръпнаха се настрана и към тях – те са голямата резерва, към тях е моето обръщения, тяхното променено поведение разчитам, че ще донесе необходимите гласове

Г-н Беронов, не Ви ли обиждат обаче изказвания от рода на това, че десните се обединяват около Вашата кандидатура, за да загубят? Tова не Ви ли кара да размислите?

Вижте какво, аз вече съм казал нещо и щом като такива сериозни ръководители като г-н Стоянов вече преодоляха първоначалното си виждане и се обединяват около друго, аз няма да провалям това трудно постигнато общо виждане.

Смятате ли, че има време Вашата кандидатура да наложи сред избирателите. Вече официално стана ясно, че от левицата са внесли проекторешение в Народното събрание изборите за президент да бъдат на 22 октомври, първата възможна дата.

Зная, че е така, но аз съм поставен при една обстановка, която не мога да свържа с мои поведения. Аз бях потърсен и дадох съгласието си преди 3 седмици. Аз не съм могъл да повлияя това да стане по-рано, за да има достатъчно време. Поел съм ангажимента при тази обстановка и трябва да се съобразявам с нея.

Смятате ли, че това ще повлияе, нали няма да има време да бъде наложена фигурата Ви?

Много е важно как ще се организира предизборната кампания, какво ще стигне до ушите на болшинството от избирателите и как те ще го възприемат. Това са неща на една предизборна кампания.

Мислихте ли за вицепрезидент? Имате ли някого предвид?

Президентът и вицепрезидентът трябва да бъдат хора, които да си имат взаимно доверие и да бъдат една стабилна двойка. Тепърва предстоят разговори и по този въпрос.