Столична полиция провежда операция срещу купуването на гласове в София. Има засилено полицейско присъствие има в кв. "Филиповци", съобщиха от полицията.

Извършват се претърсвания на адреси по изпратени сигнали.

17 души са задържани при спецоперация срещу купения вот в Бургаско (СНИМКИ)

Униформените са открили списъци с имена на лица и изписани конкретни суми срещу тях, както и 6000 къса цигари. "Към момента има две започнати досъдебни производства на територията на 9-о РУ в квартал "Филиповци". Задържани са трима души. На един от адресите са установени и 6000 къса цигари, продавани без съответните документи", съобщиха от МВР.

Задържаните заподозрени в извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите са двама мъже на 37 и 39 години и 34-годишна жена. По случая са образувани две досъдебни производства, работата по които продължава под наблюдението на  прокуратурата.

От полицията разкриха, че една от схемите е чрез "записване на вересии в тетрадки и лихви" и подобни начини за принуждаване на хората да упражнят правото си на глас в съответна посока. И уточниха, че към момента на територията на столица се работи ежедневно по линия на предотвратяване на спекулациите с изборните права.

По-рано днес 17 души бяха задържани при специализирана полицейска операция за нарушения срещу изборните правата на гражданите, която се проведе в Бургаско.