/ БГНЕС
Сигналите за купуване на гласове ще са наша приоритетна задача в следващия месец, заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на Национално съвещание на МВР, в което участват премиерът Николай Денков и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.
 

МВР Денков Калин Стоянов
БТА



Силовият министър смята, че във връзка с предстоящите местни избори срещу МВР ще започне кампания.

"
Нейните опорни точки ще бъдат, че МВР изпълнява сценарий, че оказва въздействие и че може да окаже контрол над изборните резултати. В Министерството на вътрешните работи  не работим по сценарий, а по явни сигнали. Призовавам гражданите да са активни", обясни Стоянов.
 

МВР Денков Калин Стоянов
БТА


До вчера има 11 сигнала за купуване на гласове, допълни вътрешният министър. Той обясни, че по два от тях има образувани досъдебни производства, а другите девет са на етап прокурорски проверки и оперативни сигнали.

Във връзка с изказването му, че очаква атаки към МВР във връзка с предстоящите местни избори, Калин Стоянов посочи, че те ще бъдат "от хора, които нямат интерес да има редовно правителство". На въпрос дали визира президента, той отговори - "не точно от него". "Атаките срещу МВР започнаха още в момента, в който имаме сформирано редовно правителство", каза още Стоянов.
 

МВР Денков Калин Стоянов
БТА



Във връзка с акцията от преди дни в Бургас, насочена срещу купуването на гласове, министър Стоянов обясни, че става въпрос за високопоставен служител на община Несебър. Откритите големи парични суми, имаме информация, че са били подготвени да се раздадат на „дилърите“ на по-високо ниво, които съответно да спуснат по „мрежата“ и да стигнат до съответните избиратели, обясни министърът. Той добави, че е рано да се каже за подкрепа на кой кандидат са били подготвени сумите, както и дали парите са били придобити по престъпен път. „Нивото на човека, който сме задържали е доста високо, рядко се е случвало това назад във времето“, каза още той.

Константин Костов/БТА