/ БТА
В общо 540 секции ще се гласува на предстоящия на 9 юни вот за български и европейски парламент в област Кърджали.

Това каза председателят на Районната избирателна комисия Иван Робов. 

От тях 40 ще са подвижни, а други три ще бъдат в лечебни заведения в региона. В близо 350 от секциите вотът ще се извършва и с машина, и с хартия, докато в останалите – само с хартиена бюлетина.

ЦИК не очаква съществено забавяне в обработката на резултатите от изборите 2 в 1

По думите на Робов, основно заради принципа на уседналост от 3 месеца за евровота, разликата между имащите право на глас за български парламент ще са с близо 110 хиляди повече.

Той обясни, че в предварителните избирателни списъци за Народно събрание в 9 МИР фигурират 274 803 избиратели, а за Европейски парламент - 162 298 души, като подчерта, че избирателите без право да гласуват за ЕП няма да могат да гласуват с машина за Народно събрание.

Като специфика на предстоящия вот „2 в 1“ открои и че преференции ще има както за български, така и за европейски парламент. За улеснение на гражданите, в рамките на три дни - вчера, днес и утре в центъра на Кърджали, както и в другите общини представители на РИК обучават и обясняват с тестова машина на желаещите как да гласуват.

Той допълни, че практиката от предходни избори за замяна на членове на секции продължава. Има и заличен кандидат за депутат, с  което броят им за петте мандата в 9-ти Кърджалийски избирателен район стават 139.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валентина Стоева, БТА