Те ще са в различни цветове - синьо и зелено
Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева заяви, че когато са насрочени два вида избори на един и същи ден изискването на изборния кодекс е на гърба на бюлетините полиграфическата защита да бъде в различен цвят. Тя обясни, че тъй като в тези избори се гласува в пропорционална листа и бюлетините си приличат ЦИК е взела решение бюлетините и на лицевата страна да бъдат в различен цвят.

бюлетини избори 2 в 1
БГНЕС

Бюлетината за народни представители ще бъде в зелено - на гърба и отпред на лицевата страната. На бюлетината са изписани със зелен цвят номерата на партиите, коалициите и преференциите.

Бюлетината за членове за ЕП е в син цвят. В изборите за членове на ЕП има една кандидатска листа - 17 кандидати, тя е еднаква за цялата страна и за гласуване извън страната.

Матева обясни, че задължително при гласуване с хартиени бюлетини, преди избирателите да гласуват в кръгчето с преференциите, ако желаят да подкрепят определен кандидат, трябва да се гласува в квадратчето с номера на партията или коалицията, която е издигнала кандидата. Ако се гласува само в кръгчетата - това прави гласът недействителен. Избирателите трябва най-напред да гласуват в квадратчето с номера на партията или коалицията. 

Бюлетините са с дължина 50 см. На гърба им ще се поставят два печата - първият, когато се откъсва бюлетината от кучана, а вторият преди да се пусне в урната.

По отношение на електронната бюлетина - използва се софтуерът, който е използван на местните избори. 

Матева напомни, че днес в 00 часа българско време изтича срокът, в който избиратели в чужбина могат да подадат заявления, за да бъдат включени в избирателни списъци за гласуване извън страната.

Досега потвърдени заявления за членове за ЕП са 8 337, а за народни представители 34 069. До края на седмицата ЦИК ще приеме решение, с което ще определи местата в държавите, в които ще има избирателни секции.

Матева посочи, че днес 14 май, районните избирателни комисии следва да назначат и секционните избирателни комисии, като изрази надежда всички районни избирателни комисии да вземат решения.

От днес до 18 май ЦИК започва да приема документи за допускане и регистрация на партии и коалиции за участие в частичните местни избори, насрочени за 23 юни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня