Откриха разписки от машините на вота в дома на мъж с инициали С.С.З - кандидат-депутат, участвал в изборите за Народно събрание на 14 ноември, съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на брифинг.

"В Софийска област, от Елинпелинско има кандидат за депутат, не съм проучил дали е избран, по сигнал е извършена проверка и в дома му са открити редица следи - не само пари, списъци, а и контролните талони от машината, за да може този, които е получил парите, да се докаже, че е гласувал за ДПС", обясни Рашков.

И допълни, че вече пред съдия са разпитани няколко човека, които са потвърдили, че са взели пари от него.

Ние установяваме, че парите се дават не само преди изборите, а и след изборите. Това е един точно такъв случай, но не е единствен, посочи той.

Рашков: Постигнахме рекорд при делата против политическите права на гражданите (ВИДЕО)

"Когато изборите вече са преминали и когато този, който дава парите, трябва да получи и доказателствата, че човекът, който е получил 50 лв., е гласувал действително така. Тоест намерили са възможността чрез документа от машината, който се полага на някой член от изборната комисия, той да я получи и така си проверяват сами как е протекла търговията - дали този, на който е заплатено, наистина е гласувал", отбеляза Рашков.

Ето това са нашите нрави в 21 век особено характерни за някои наши партии, които така са правили досега и за голямо съжаление са печелили в близкото минало и сега продължават тази традиция. Но българските граждани все пак трябва да си поставят сами въпроса - за да се разходват подобни огромни финансови средства, партиите у нас, които използват този нечестен начин за спечелване на депутатски места - от къде ги имат тези финансови средства - от магистралите ли, от обрачите ли, от фирми ли ги получават. И втори въпрос - тези партии, които са участвали активно в управлението на страната, дали не са държали в бедност големи групи от хора, за да могат да ги ползват включително за политически цели срещу жълти стотинки, унижавайки тяхното достойнство само и само, за да попаднат в залата в парламента, заключи Рашков.