От МВР дадоха подробности каква е организацията за охраната на обществения ред, както и как ще бъдат транспортирани изборните протоколи и материали за президентския вот в неделя, както и информация за нарушенията по време на кампанията за изборите на 14 ноември.

Ресорното министерство е ангажирано и с охраната на машините за балотажа. Те вече се подготвят за изборния ден. От вторник е започнал съпровод на изборните книжа и бюлетините до областните центрове и трябва да приключи в петък. Съпроводът и охраната на машините до чужбина е започнал във вторник с логистика, съпровод и охрана на 224 машини до летището, а от тази сутрин тече съпроводът и охраната на 112 машини към четири контролно-пропусквателни пункта. До момента 336 машини са изведени от страната, които ще бъдат използвани за втория тур на изборите.

ЦИК: Има опасност в някои секции извън страната да няма нито машини, нито хартиени бюлетини

Софтуерът трябва да бъде преинсталиран, картите за гласуване да бъдат синхронизирани, а машините пломбирани, след което отново да бъдат ескортирани със жандармерия до изборните секции.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, заяви, че някои наши политици са положили доста старание да заблудят българската общественост във връзка с машините за гласуване - спекулации и внушения в продължение на дни. "Цели екипи от една партия са пред телевизионните екрани, говорят откровенно лъжи в ефира. Първият тур мина безпроблемно в страната и чужбина. Разбира се, с някои факти, на които станахме свидетели всички ние във връзка с поведението на някои представителни органи в Турция, което може да се тълкува, след като касае директно политически процес у нас - избори за държавната власт, като намеса във вътрешните работи на Република България. Изправени сме пред множество престъпления против политическите права на гражданите. За изборите на 14 ноември постигнагме рекорд - 122 дела за политическо престъпление против правата на гражданите за разлика от 91 на миналите избори".

 ЦИК обяви окончателните резултати от изборите 2 в 1

Знакът на равенство между битката с престъпността и репресията означава, че някой желае да отстрани МВР от разследването на престъпленията у нас, смята той.

Би ли могъл някой политик да се изправи и да каже какво точно искат от МВР - да разследва ли престъпленията включително против политическите права на гражданите или да пасува, както някои министри в предишните кабинети, когато делата за престъпления против изборните права на гражданите се брояха на пръстите на двете ръце, да угаждат на една или друга партия, включително да угаждат на партии, които си партнират под повърхността, запита Рашков.

"В тези 122 досъдебни производства, които разследваме в момента, рекордьори са ГЕРБ и ДПС, които непрекъснато поставят знака за равенство между борбата с престъпността и репресията. Вече едва ли някой им вярва като виждаме как се срива доверието на българския избирател към тези партии, независимо от огромните финансови средства, които те разходват в хода на изборния процес. За нас не е тайна и че те партнират помежду си включително и с гласове", каза Рашков.

ДПС категорично спечели изборите в чужбина с огромна преднина

"В Софийска област има кандидат за депутат, не съм проучил дали е избран, по сигнал е извършена проверка и в дома му са открити редица следи - не само пари, списъци, а и контролните талони от машината, за да може този, които е получил парите да се докаже, че е гласувал за ДПС. Ние установяваме, че парите се дават не само преди изборите, а и след изборите", допълни Рашков.

Ние установяваме, че парите се дават не само преди изборите, а и след изборите. Това е един точно такъв случай, но не е единствен, посочи той.

"Когато изборите вече са преминали и когато този, който дава парите, трябва да получи и доказателствата, че човекът, който е получил 50 лв., е гласувал действително така. Тоест намерили са възможността чрез документа от машината, който се полага на някой член от изборната комисия, той да я получи и така си проверяват сами как е протекла търговията - дали този, на който е заплатено, наистина е гласувал", отбеляза Рашков.

Ето това са нашите нрави в 21 век особено характерни за някои наши партии, които така са правили досега и за голямо съжаление са печелили в близкото минало и сега продължават тази традиция. Но българските граждани все пак трябва да си поставят сами въпроса - за да се разходват подобни огромни финансови средства, партиите у нас, които използват този нечестен начин за спечелване на депутатски места - от къде ги имат тези финансови средства - от магистралите ли, от обрачите ли, от фирми ли ги получават. И втори въпрос - тези партии, които са участвали активно в управлението на страната, дали не са държали в бедност големи групи от хора, за да могат да ги ползват включително за политически цели срещу жълти стотинки, унижавайки тяхното достойнство само и само, за да попаднат в залата в парламента, заключи Рашков.

Над 4 хил. проверки са извършени по информация за купуване на гласове, съобщиха от МВР. За нарушаване на изборното законодателство са задържани 144 човека, каза пред медиите директорът на националната полиция Станимир Станев. От полицията са проверили над 8000 човека, над 2000 фирми за кредити и заложни къщи, над 700 лидери на местни общности. Пак в рамките на акцията униформените са проверили над 1400 фирми по линия на корпоративния вот.
За нарушаване на изборното законодателство са съставени 4753 предупредителни протокола. Започнати са 122 досъдебни производства, каза Станев.

Главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров обърна внимание и на няколко разкрити тежки престъпления с широк обществен отзвук. Едно от тях е убийството на германеца в Добрич, а друго е убийството на млада жена от София, която беше открита във водоем край Перник. Друго тежко престъпление, което за щастие не завърши с фатален край е от Цар Калоян, където момиче беше подпалено след опит да бъде изнасилено. Жертвата е с ампутации, а извършителят е задържан. Гл. комисар Тодоров спомена престъпленията, за да подчертае, че усилията на МВР не са съсредоточени само върху изборите.

Зам.-директорът на "Гранична полиция" старши комисар Светослав Манолов пък даде информация за незаконите мигранти. От началото на годината до средата на ноември 46 097 граждани са се опитали да влязат незаконно в страната, посочи той.