Централната избирателната комисия предупреди, че има опасност в някои секции извън страната да не успеят да пристигнат новите машини за гласуване навреме за балотажа. Според тях има вероятност на места да няма дори и хартиени бюлетини.

"Рисковете са най-вече за Австралия и Нова Зеландия, едва ли ще има проблеми в Северна Америка", коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Освен, че някои държави се намират твърде далеч, проблем било и различните противоепидемични мерки, които са въведени.

"Министерството на външните работи ни уверява, че прави всичко възможно да бъде подсигурено гласуването на сънародниците ни извън граница. Ако все пак тези опасения се потвърдят, комисията ще се събере и ще вземе решение според ситуацията", заяви другия говорител на ЦИК Росица Матева.

ЦИК обяви окончателните резултати от изборите 2 в 1

Централната избирателна комисия показа демо версия на бюлетината, с която ще се гласува на балотажа на президентските избори. Тя вече е качена на интернет страницата на ЦИК и всеки може пробно да гласува.

Гласувайте симулативно тук

Двете двойки кандидати за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илиана Йотова и Анастас Герджиков и Невяна Митева запазват същите си номера в бюлетината от първия тур, обясниха още от комисията. И дадоха разяснение как ще се гласува в неделя - 21 ноември.

Радев води Герджиков с повече от 711 хиляди гласа

"Поставя се картата в устройството и се визуализира бюлетината за балотажа. Тя е на една страница само с изписаните имена на двете кандидатпрезидентски двойки, както и опция не подкрепям никого. Може да се направи проверка на избора и той да се промени като се натисне бутон преглед. След звуковия сигнал излиза разписката за избирателя, а той трябва да върне картата СИК", обясни говорителя на ЦИК Росица Матева.

От ЦИК уточниха, че в страната всички машини, с които е гласувано, са върнати в склада на "Карго партнер" в понеделник от охраната на МВР и в момента се параметризират за гласуване на втория тур на президентските избори. Машините, с които е гласувано извън страната, се намират в дипломатическите и консулските представителства и ще бъдат върнати в България заедно с машините и с изборните книжа, с които ще се гласува на втория тур, по дипломатическа поща.

За трудноподвижните лица и гражданите, които са в карантина, отново ще има осигурени подвижни урни. Онези, които са гласували на първия тур няма нужда да подават ново заявление, а ще бъдат включени в списъците автоматично. Подвижна урна трябва да заявят гласоподавателите, карантинирани след 14 ноември. Гражданите, чиято карантина изтича на 21 или преди това, ще трябва да посетят съответната СИК, за да подадат вота си, ако имат желание да гласуват на балотажа.