В деня на избори не трябва да се правят сметки какво би станало след тях, каза Плевнелиев
В деня на избори не трябва да се правят сметки какво би станало след тях, каза Плевнелиев / БГНЕС, архив

В деня на избори не трябва да се правят сметки какво би станало след тях. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на глас.

Той подчерта, че ако сегашното правителство подаде оставка, това не означава, че страната автоматично ще изпадне в парламентарна криза, но увери, че има опит и готовност за съставяне на служебен кабинет. Плевнелиев допълни, че още утре ще покани новоизбрания държавен глава на среща в президентството.

Борисов: Готов съм за оставка и няма да участваме във властта, ако загубим днес

"Надявам се българските граждани да излязат масово да гласуват и нека се поздравим тази вечер с избран, легитимно от народа с честни и почтени избори, нов държавен глава, а не да влизаме в излишни за днешния ден сметки какво би могло да се случи от тук нататък. Днешният ден е избор на президент и вицепрезидент. Тази вечер ще се обадя на единия от двамата кандидати, който е получил доверието на народа, ще го поздрави и още утре ще го поканя в президентската институция, за да започнем да работим заедно", каза Плевнелиев.

Българите избират президент между ген. Румен Радев и Цецка Цачева

Ако България в следващите дни поради решения, които не зависят от държавния глава, влезе в политическа криза, Плевневиев заяви, че ще прави следните много ясни неща:

"Ако се стигне до политическа криза, което означава оставка на правителството и гласуване на оставката в НС, това още не означава парламентарна криза. Конституцията много ясно задължава държавния глава в режим на консултации с политическите сили и гражданското общество и институции да се намери начин, така че политическата криза да не се превърне в парламентарна", допълни Росен Плевнелиев.