Росен Плевнелиев с апел към кандидатите в началото на предизборната кампания
Росен Плевнелиев с апел към кандидатите в началото на предизборната кампания / снимка: БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев призова кандидатите за президент на страната да водят позитивна и градивна предизборна кампания и да има дебати по същество. Държавният глава се обърна и към гражданите - да гледат и слушат внимателно какво предлагат кандидатите.

Президентът направи препоръките си в своето обръщение за началото на предизборната кампания за предстоящите президентски избори и национален референдум на 6 ноември, което беше излъчено тази вечер по БНТ и БНР.

СНИМКИ: КАК ИЗГЛЕЖДАТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

"Българският народ няма нужда нито от поредната доза политически нападки, нито от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове. Проблемите са реални и видими за всички. Това е възможност за кандидат-президентите да покажат своята визия за решаването им", посочи Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че кандидат-президентите не трябва да се заливат с компромати, а да дадат отговори на въпроси от изключителна важност за нацията. Сред тях са дали подкрепят, или не - президентска република, промени в Конституцията, повече правомощия за президента, кои са кризите в ЕС днес и какви решения предлагат за тяхното преодоляване.

Важно е да отговорят също как да се повиши доверието на гражданите в институциите, как да се противопоставим ефективно на продължаващата корупция, на неглижирането на институциите и на върховенството на правото, ще бъде ли поставен под въпрос зададеният курс на активно и достойно членство на страната в ЕС и НАТО и как да задълбочим интеграцията си в тях. Нека чуем аргументите и ангажиментите на кандидат-президентите по същество, нека запомним техните обещания и изискаме от тях след това да ги изпълнят, апелира Плевнелиев.

Проверете дали не "подкрепяте" някой от кандидатите за президент, без да знаете

Росен Плевнелиев посочи, че за съжаление днес политическото говорене на някои кандидат-президенти е наситено с популизъм, а други обещават ревизия на геополитическата ориентация на страната. Той призова гражданите да гледат внимателно какво предлагат кандидатите и да гласуват с разума си и за това, за което поколения българи са се борили, като заяви, че членството ни в ЕС и в НАТО няма алтернатива.

Плевнелиев заяви, че е важно всеки от кандидатите да демонстрира кои са ценностите, които изповядва, стратегическите приоритети, които ще развие, и в каква посока ще движи страната. Във време на рекорден брой кризи външната политика на България не бива да залита в една или в друга посока, а да бъде принципна и балансирана, каза президентът. Той изрази надежда всички кандидат-президенти да споделят позицията, че решението за България е в интеграцията с прогресивното човечество и в общността на демократичните държави, в образованието и иновациите, в модернизацията и високите технологии, в повече, а не по-малко демокрация. Кандидат-президентите трябва да ни убедят, че няма да спрем по средата на пътя, да загубим посоката и вече извоювани демократични постижения, заяви Плевнелиев.

Кой с кой номер ще е в бюлетината за президентския вот (СНИМКИ)

Държавният глава призова още кандидат-президентите да водят такава кампания, която да допринесе за съхраняване и надграждане на авторитета на президентската институция.

По повод на националния референдум президентът Плевнелиев отново посочи, че пряката демокрация е инструмент, който може да приобщи гражданите към политиката, като бъдат съпричастни с взимането на решения по важни за страната въпроси. Той заяви, че референдумът не е панацея за всеки проблем и не бива да се използва популистки и по теми, противоречащи на Конституцията.