В методиката за изчисление на изборния резултат на ЦИК има грешки, алармира Стефан Манов
В методиката за изчисление на изборния резултат на ЦИК има грешки, алармира Стефан Манов / снимка: DarikNews.bg, архив
В методиката за изчисление на изборния резултат на ЦИК има грешки, алармира Стефан Манов
63798
В методиката за изчисление на изборния резултат на ЦИК има грешки, алармира Стефан Манов
  • В методиката за изчисление на изборния резултат на ЦИК има грешки, алармира Стефан Манов

Новата методика за изчисление на резултата от изборите на ЦИК при определени обстоятелства не работи и не може да изчисли окончателните данни. Общият брой на мандатите ще бъде сметнат, но определянето на конкретните депутати по райони може да бъде спънато при определени данни, като това ще засегне най-вече по-малките политически сили. Това обяви в ефира на Дарик Стефан Манов, който оспори методиката пред Върховния административен съд, но жалбата му не беше уважена.

Според Манов методиката създава условия ЦИК при дадени обстоятелства сама да решава кой депутат от дадена партия да влезе в Народното събрание.

„Тази методика, която вече 20 години продължава да функционира, се променя в 12 без 5 по един напълно непрозрачен начин, коренно. Сменят се математическите правила именно на персонализирането на мандата. Партията, която е минала 4%, ще си има своята парламентарна група, нейната численост няма да се промени. Проблемът настъпва на втора и трета стъпка, там действително новата методика е математически неиздържана. Тя може още на втора стъпка да блокира тотално като раздаде повече мандати отколкото се полагат на дадена партия в национален мащаб. Дори там да мине безпроблемно, на трета стъпка може да се получи едно безкрайно циклене, така че мандати да се прехвърлят от регион в регион и алгоритъмът никога да не спре. Това е грешка, заложена в алгоритъма, не е софтуерна”, обясни той.

„Ако ние стигнем до ситуация на блокиране на алгоритъма, то тогава може да се стигне до ситуация, в която ЦИК да елиминира лидер на малка партия, който е първи в списъка на даден регион, и да вкара удобен кандидат от същата партия, но от друг регион”, разясни още Манов.

„Когато липсва доверие, хората чакат да се случи най-лошото. Аз не искам в България да има политическа криза в нощта на 12 срещу 13 май, в която да се окажем в патова ситуация, в която ЦИК не може да определи кой е депутат. Чисто статистически малка е вероятността да получим зацикляне на втора стъпка, по-голяма е да получим зацикляне на трета. Откровено казано, не очаквам да стигнем дотам. Това можеше да го избегнем, ако ЦИК беше публикувала широко своята методика, предвидила време за обсъждане. И в момента методиката има три крупни грешки, които ЦИК не ги забелязва. Не искам да мисля, че е умишлено, според мен има малко аматьорски подход”, коментира Стефан Манов.

Целяия разговор може да слушате на RadioDariknews.bg