Защо Октай Енимехмедов иска да доминира над другите?
Защо Октай Енимехмедов иска да доминира над другите? / снимка: БГНЕС
Защо Октай Енимехмедов иска да доминира над другите?
60677
Защо Октай Енимехмедов иска да доминира над другите?
  • Защо Октай Енимехмедов иска да доминира над другите?

За по-малко от 24 часа, след като Октай Енимехмедов насочи пистолет в главата на Ахмед Доган, психолозите от МВР съобщиха, че всъщност той не е имал намерение да го убива. Въпреки, че действията му са били планирани, с тях 25-годишният мъж по-скоро е искал да изрази гражданската си позиция и да получи внимание. Към всичко това се прибавя и предсмъртното писмо до близките му, което той е оставил в дома си в София.

Стана ясно, че преди две години е настъпил преломен момент в съзнанието на Октай, който не е пожелал да сподели с психолозите. Самият той се описва като честен, патриотично настроен, с висок морал, като човек, който прави тези неща за доброто на държавата. Специалистите го определят като над средното ниво интелигентен, въпреки криминалните му прояви и връзките с подземния свят.

Потърсихме мнение на психолози извън МВР. Какви са причините за преломния момент в съзнанието на Октай Енимехмедов? Защо той иска да доминира над другите? Случилото се ще повлияе ли на психиката му?

Психологът Магдалена Банчева:

Според психолозите от МВР Октай Енимехмедов е искал да изрази гражданската си позиция и да получи внимание.

Той е малко екстровертен тип, обича да бъде доминираща личност. Тази агресия идва още от самото детство. Винаги при децата едното има надмощие над другото, говоря като специалист, и другото се чувства се чувства изолирано. И ако има такива моменти, човек в израстването си, при оформяне на личността се получава, независимо какво поведение ще покаже, той иска да бъде забелязан.

Как така преди две години му е нямало нищо и изведнъж започва да планира как да стане известен?

Години наред капсулираш собствените си мисли, не искаш да ги изказваш на преден план, а да показваш само това, което хората искат да видят. Затова ние казваме, че много хора имат маски. В един момент на човек му писва от всичкото това доказване и си казва, че трябва да направи нещо, за да го видят и чуят. Всяко нещо е относително. Много е важно как е изживял детството си, семейната среда и типът личност. Защото той прави нещо, а в същото време е в сянка и никой не му обръща внимание... Не че не му обръща, той така го приема. Самата личност се чувства изолирана, не е доволна от себе си и иска още и още да показва. Заради това идва момент, когато тръгва да прави нещо и го прави с риск дори да бъде жертва на дейността, която е извършил.

Това означава ли, че той има някакви психически разстройства?

За мен не е психично разстройство, защото не виждам да е някаква шизофрения. Не мога да кажа. Може да има леко характеропатия, но всеки човек има такива неща. Всеки човек се притеснява за определени неща, изживява дадени ситуации. Дали ще бъде видимо или само вътрешно - да не показва, че ги изживява, да не се засрамва пред хората, да не мислят, че той не може да се справи с проблемите.

Дали това има връзка с брат му - че той е известен, доказан и го познава цяла България, а пък него не? Да има някакви комплекси?

Може би иска да бъде индивидуален, защо пък той трябва да подражава на брат си?!

Как тълкувате това, че си е изрязвал букви от вестници, като едно от посланията, които си е написал, е „Трябва да действаш сам"?

Той няма доверие на околните. Смята, че сам може да се справи и да покаже, че в крайна сметка трябва нещо да се направи.

Това недоверие откъде идва, от детството ли?

Да, оттам се тръгва, след това нараняването от приятели, познати, близки, роднини. Много са критериите. Понякога човек не е сигурен в себе си. Ако постоянно му е говорено, че не може да направи еди-какво си или че брат му е еди-какъв си, а пък той е еди-какъв си. Или му казват, че с нещо не може да се справи, понякога родителите без да искат. Никого не искам да обвинявам, просто търсим начина. По този начин ние без да искаме слагаме петно на самото дете, без да осъзнаваме, че нараняваме другото дете с този изказ.

Любимите му филми са „Долината на вълците" и „Капитан Петко войвода".

Какво повече да говорим?! Това е лидерството, иска да се докаже, да бъде видян, да доминира. Той това иска да покаже - силата, величието на личността, ако говорим за „Капитан Петко войвода", честността, ако вземем една част от това, което сме гледали като филм, ако той точно това вижда, справедливостта.

Как може да бъде толкова интелигентен и умен и същевременно да е около хора от криминалния контингент, да има такива приятели и самият той да върши престъпления?

Защото, като погледнем реално, тъмните среди, ако мога така да се изразя, винаги се говори, че там са по-силните хора. Постоянно се коментира - тук са убили някого, там са убили друг. Това е все едно, че ги издигат в култ в един момент, а в същото време хората, които са интелигентни, които ще застанат и ще говорят реално, реалистически за определени неща и събития, не са толкова коментирани, колкото какво се е извършило днес, кого са убили, кой каква кола кара, откъде са парите, какви са наркотиците. Това е действителността.

След като профилът на Октай Енимехмедов е такъв, това, че го пребиха в НДК ще му се отрази ли на психиката по някакъв начин и какво може да се очаква от него?

Безспорно ще има някакви последствия, зависи колко е лабилна психиката му. Те наистина зверски го ритаха, но може би от тази гледна точка, че всички не очакваха, стана изведнъж. Доста хора ми се струва, че се поизплашиха и най-вече от това, че са го допуснали да влезе и в един момент той да извади оръжие. Това е най-важен момент от охраната.

И това ще го промени като личност?

Абсолютно, аз съм убедена, защото натискът ще бъде доста голям.

Октай Енимехмедов, който се обърна към магистратите с „Уважаеми народни представители!", остана в ареста. Всичко, което той разказа на психолозите обаче няма доказателствена стойност в съда. Той се възползва от правото си и не даде обяснения пред прокуратурата.