Шефът на „Берета Трейдинг: Нямаме вина, че в складовете са постъпили различни боеприпаси
Шефът на „Берета Трейдинг: Нямаме вина, че в складовете са постъпили различни боеприпаси / Impact Press Group, архив
Шефът на „Берета Трейдинг": Нямаме вина, че в складовете са постъпили различни боеприпаси
54447
Шефът на „Берета Трейдинг": Нямаме вина, че в складовете са постъпили различни боеприпаси
  • Шефът на „Берета Трейдинг": Нямаме вина, че в складовете са постъпили различни боеприпаси

Тотално и крещящо нарушаване на правилата за работа при унищожаването на боеприпаси в взривилите се складове край Петолъчката е установило разследването. Това съобщи в интервю за "Дарик" заместник-главният прокурор Бойко Найденов. Той отказа да съобщи детайли от разследването, но допусна, че ще бъде потърсена отговорност както от фирмата, така и от контролните органи, които са длъжни да следят за работата й. В отговор от фирмата "Берета трейдинг", собственик на складовете край Петолъчката, отговориха, че нямат вина за това, че в тях са постъпвали различни боеприпаси. Те се получават запечатани и маркирани в сандъци от Министерство на отбраната, обясни в интервю за "Дарик" собственикът на фирмата Десислав Делев. Той разказа още, че предаването на боеприпасите става в присъствието на комисия, в която няма представител на фирмата, а в протоколите, издавани от тази комисия, никъде не се отбелязва, че има различни боеприпаси.

Ето какво още каза в интервю за Дарик Десислав Делев.

Как става предаването на боеприпасите?

Става в поделенията на Министерството на отбраната. Фирмата не присъства при товаренето. Товарят се вътре в самия район на складовата база на Министерството на отбраната. Там има комисия, която си предава и изготвя протокол. Този протокол, когато камионът излезе извън поделението, се предава на портала, дават ни се протоколите и ни се показва един сандък от изделието. Всички сандъци, цялата опаковка е еднаква и те са запечатани, маркирани. Боеприпасите са за унищожение, за утилизация. Когато ние започваме да отваряме и да утилизираме тези боеприпаси, установяваме, че вътре има различни от това, което е декларирано, различни по форма, различни по цвят боеприпаси, които ние, ръководството на място там, на базата, започваме да отделяме тези боеприпаси, различните боеприпаси. Веднага казвам - това, че боеприпасът е различен, различието не гърми, то, ако се съхранява, няма никакво...(пропадане на записа - бел.ред.) съхранява нормално. Това е един нормален боеприпас. Само по факта, че е различен, това нищо само по себе си не значи. Проблемът започва тогава, когато наш колега решава да започне да утилизира този боеприпас. Това нещо е грубо нарушение на абсолютно всички норми за безопасност, първоначални инструктажи, всичко, което всеки един знае най-елементарното правило: когато видиш непознат боеприпас, обект или каквото и да е, не пипаш. Това го знаят децата, не пипаме. Те са предупредени изрично от ръководството. Всички знаят, от работниците, всички са ги виждали, предупреждавани са и от колега, който е там очевидец. В това огромно нещастие има и малко за нас щастие, че има очевидец, който може да разкаже как са станали нещата. Изрично е предупреждавано да не се прави това нещо, тъй като то не може и да стане това нещо там, както се опитва да прави... Но, това е абсолютно забранено. Няма вина на фирмата за това, че някой им е дал друг боеприпас. Ние...(не се разбира - бел.ред.)да си ги отделяме. Има комисия от Министерство на отбраната, която идва, ежемесечно посещава базата. Там това нещо се показва и, разбирате, те пак ще бъдат утилизирани, но вече за тях ще има различна, правилна технология.

А защо Министерството на отбраната в тези сандъци, които са описани в протоколите, те са описали, че има едни боеприпаси, докато...

Не мога да ви кажа. Точно това казваме, че не искам на нас да ни се вменява различието като наше нарушение и грешка. Абсурдно е това нещо.

Работникът, който е допуснал човешката грешка, е сред загиналите.

Да.

Това са били обаче добри ваши работници.

Ако трябва да бъда точен, бих казал, най-добрите. Най-добрите.

Най-добрите работници са били тези, които загинаха.

Да, но точно това - във времето хората придобиват рутина, притъпява се чувството за страх. Това, че са най-добрите, също знаете, по някой път...както за съжаление се получава в конкретния случай. Страхотна...

Това ви питам, защото от следствието казаха, тези, които разследват случая, че във вашата фирма работят неквалифицирани работници за тази длъжност.

Това, което ние обучаваме хората е това, което се изисква по закон. Искам да отбележите, че програмата, по която се върши обучението, тя се съгласува от Инспекцията по труда. Другите - изпитващият е шефът на Инспекцията по труда, представител на КОС за района и обучаващата организация. Тоест ние нямаме нищо общо, това се изисква като квалификация. Разбира се, дотук не се спира. Има инструктажи основни има ежедневни и т.н. Но от гледна точка на закона, всичко, което е било необходимо, ние сме го спазили. Ако се счете, че хората, които трябва да работят там трябва да са висшисти...ще станат висшисти.

Колко време продължава обучението?

Има програма. Тази програма се съгласува с Инспекцията по труда. Шефът на инспекцията по труда ги изпитва. Това е по закон, това се прави, всички имат инструктажи ежедневно. Всичко е направено.

Как се чувстват останалите работници? Има ли такива, които ще напуснат заради цялото това напрежение?

Аз разговарях с няколко от тях, колеги са разговаряли с всички. Хората от целия състав искат да работят, питат, притесняват се какво ще се случи. Хората искат да работят. Работили са извънредно, никой не е отказвал извънреден труд. Искат да взимат повече пари.

Обяснете за тези заплати, които дадохте веднага след инцидента.

Това е най-гнусното, най-отвратителното обвинение, което съм чувал в живота си. Фактът, че още първия ден публично заявихме пред пет-шест медии, аз лично излязох и казах: „Колегите ми, това е най-важното". Тогава се молехме всички да са живи здрави. Да дадем една и или две заплати на пострадалите. Тогава това нещо се извъртя по абсолютно абсурден начин.

Вие срещнахте ли се с близките на загиналите?

Направил съм контакт с тях. Хората не искат да ме виждат в момента.

Обвиняват ли ви?

...иначе аз съм готов, каквото е необходимо, ние сме насреща. В непрекъснат контакт сме. Всички вече са изписани от болниците. Единствено Мирослав, който е във ВМА, мисля, че му предстои последна операция, ген. Тонев каза, че скоро ще го изпишат, за което много се радвам. Разбира се, трябва да разбираме хората, които са понесли най-голямата загуба в живота си и е съвсем нормално при тях нещата да стоят по този начин.

Ще предявите ли нещо към Министерството на отбраната?

Не. Вижте, Министерство на отбраната го има и ще го има и след всичките тези беди. Изключително много уважавам армията. Колкото повече работим, толкова повече се убеждавам, че това е една велика институция. Това, което не мога да допусна, е да страдат моите колеги, аз включително, за неправилни и неверни неща.