Росица Янакиева: В Перник минахме през битки и две листи на БСП, но тръгнахме в една посока
Росица Янакиева: В Перник минахме през битки и две листи на БСП, но тръгнахме в една посока / снимка: БГНЕС, архив

Прибързани и грешни реакции - така кметът на Перник и член на Националния съвет на БСП Росица Янакиева определи намерението на ръководството на левицата на пленума в събота да бъде обявено официално „самоизключването" на хора, свързани с проекта АБВ.

В ефира на Дарик Янакиева беше категорична, че от уставна гледна точка няма основание тя да бъде сред заподозрените като самоизключени. „В Перник минахме през подобна вътрешна битка, когато имахме две листи и въпреки това спечелихме мнозинство в общинския съвет нещо, което не се беше случвало преди това, а и след това", напомни Росица Янакиева.

„Дискусионно е това, което ще се случи или няма да се случи. Друг е въпросът, че подобно решение не зная на кого ще свърши добра работа. Защо едно такова решение трябва да отблъсне онези 7% от избирателите, които биха подкрепили и тази формация и биха дали своя глас в лявото пространство. Грешни, прибързани, недобре обмислени реакции, които ще доведат до лоши резултати за БСП. А БСП е моята партия", коментира още Янакиева.


Георги Първанов обяви, че „Позитано" ще вкара Националният съвет на БСП в грях, ако се гласува санкция от типа на „самоизключването". Има ли право НС на левицата да вади хора от състава на партията? Ще бъде ли легитимно подобно решение?

На последния конгрес бяха направени промени в устава, с които се даде възможност не само на първичните партийни организации, в които членува един социалист, но и на всички органи да вземат решение. Друг е въпросът дали тези решения са мотивирани. Поне към настоящия момент - аз говоря и за себе си, не съм направила абсолютно нищо, което да дава основание за едно такова решение. Така че дискусионно е това, което ще се случи или няма да се случи.

Друг е въпросът, че подобно решение не зная на кого ще свърши и добра работа. Страхът да се погледне истината в очите, страхът да се водят разговори, страхът да се търсят корекции в онова поведение, което е укорно, води обикновено до подобни прибързани действия, които са най-често водени от емоция - действия, които обаче в случая ще имат вероятно трайно отражение в общия облик на такъв орган, какъвто е Националният съвет.

Вие в кръга на заподозрените ли сте за „самоизключване"?

Е, не мога да кажа! Аз лично нямам информация, но към настоящия момент категорично заявявам, че абсолютно никакво основание няма от уставна гледна точка да бъда в кръга на заподозрените.

Заявихте преди дни, че нямате намерение да напускате БСП. Вярвам, че ще участвате в заседанието в събота - какво ще кажете на колегите си там?

Да, получила съм покана за участие в Националния съвет. Първо трябва да видя какъв дебат ще има там, за да мога да се включа в него и да отговоря на въпроси, които евентуално ще ми бъдат поставени, но и категорично да заявя мнението си защо и по каква причина съм застанала на тази позиция.

Грешка ли би било, ако Националният съвет се превърне в „революционен трибунал", както каза и днес президентът Първанов?

Нямах възможността да гледам пресконференцията на г-н Първанов, но категорично още веднъж повтарям, че едно такова поведение първо изглежда доста нелепо в ситуацията, в която се намираме. И защо едно такова решение трябва да отблъсне ония 7 процента от избирателите, които биха подкрепили тази формация и биха дали своя глас в лявото пространство. Но това е въпрос на виждане и лична преценка и въпрос на отговорност, която имат тези хора, които са начело на партия.

Пролича ли си през последните две седмици кои са приятелите и кои са неприятелите ви в партията? Какво ви казват онези, с които разговаряте?

Водих доста разговори, включително и на Областния съвет на БСП, който имаше заседание в понеделник. Не съм крила нищо, което мисля - винаги към го казвала в прав текст. Казах го и тогава - кривиците трябва да си ги признаем, да си ги кажем и да търсим варианти да ги изчистим от работата и взаимоотношенията. А що се отнася до това дали колегите са ме упрекнали или не - смятам, че живеем във време, в което човек първо не трябва да се страхува и второ трябва да има достатъчно свобода в мисленето и поведението си, за да действа така, както преценява, че е правилно.

Димитър Гронев каза в коментар за ефира ни, че от професионализма на двете страни - на ръководството и на хората около Първанов, зависи изходът от тази ситуация и че ще бъде грешка, ако лицата от АБВ бъдат притиснати до стената?

Всичко, което си казахме до този момент е точно в тази посока. Това са грешни, прибързани, недобре обмислени реакции, които в края на краищата ще доведат до лоши резултати за БСП. А БСП е моята партия, разбирате ли?!?

От колко години сте член на БСП и помните ли да е имало изключване или използване на подобна формулировка като „самоизключване"?

От 1996 г. съм член на БСП. Специално ние в Перник сме минали през подобни вътрешнопартийни битки - 2002-2003 г., ако не ме лъже паметта. Тук в Перник имаше две организации на БСП, отново говорихме за методи и стил на ръководство на партията, но на местна почва. Отново имаше две листи и знаете ли кое е парадоксалното - че тези две листи събраха абсолютно мнозинство в общинския съвет, нещо което не се беше случвало преди това и не се случи и след това. Друг е въпросът доколко умело една такава ситуация може да се използва, за да се управлява наистина в името на хората това, което е заложено като основа на всички партийни документи.

Т.е. Перник го е доказал преди време, че може да се получи по-висок резултат дори така - с две листи, а сега ръководството отказва да приеме този опит?

Фактите го потвърждават, да.

Но тогава изключвания не е имало, не помните?

Тогава нямаше изключвания на база на диалогът, който в един момент започна активно. Разбира се и с участието на представители на Висшия съвет ние успяхме да стигнем до обединение. Дълго време след това раните все още не бяха заздравели, но в края на краищата ние тръгнахме в една посока. За момента нещата бяха овладени и поставени на по-чиста плоскост, на едни по-нормални взаимоотношения. Партията не може да бъде собственост на никого и ръководството на партията не е самата партия.

Разбира се в събота трябва да се чуе какво точно ще се случи чисто процедурно, но според вас колко хора ще бъдат практически изключени от БСП, ако бъдат обявени хората от АБВ за отпаднали от партията?

Това не бих могла да кажа, но със сигурност има немалко хора - те и социологическите проучвания го показаха, които дали ще излязат от БСП или не, дали ще бъдат изключени или не, имат друго мислене. Явно на изборите ще се ръководят от това различно мислене.