Р. Овчаров: Няма напрежение в БСП
Р. Овчаров: Няма напрежение в БСП / Sofia Photo Agency

Председателят на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров за преодоляване на последствията за страната ни от световната финансова криза:

На много хора им се иска да има такова напрежение, но такова напрежение няма, точно така, както няма никакво напрежение между мен и председателя на партията. Няма как да се създаде изкуствено нещо, което на практика не съществува. Има в една отчетно-изборна кампания винаги хора, които ще са доволни от един избор, други, които ще са недоволни. Но от това да правим вътрешнопартийни драми и да измисляме войни, според мен е доста несериозно.

А ще се кандидатирате ли отново за председател на софийската организация?

Два мандата са наистина повече от достатъчно, но все пак нека не бързаме с решенията.

Очаквате ли да се създаде някакво напрежение на конгреса?

Не, няма да се създаде напрежение на конгреса. Аз съм причисляван в много кръгове, опитвал съм се и съм бил, смятам, лоялен към хората, с които съм работил. От друга страна, пък съм също така и човек, който винаги е запазвал мнението и позицията си и не съм се страхувал да ги кажа - нещо, което много хора не си позволяват да правят. Числейки ме към този или онзи кръг, винаги трябва да имат едно на ум, че моето мнение си е мое мнение и тогава, когато е необходимо, аз винаги си запазвам свободата и независимостта да го изразявам.

А ще бъдат ли Румен и Румен отново заедно в бюрото на партията?

Е, това е вече... това е вече прекалено такава хипотеза. С Румен сме работили дълги години заедно, може и да не се обичаме, може и да имаме определени противоречия, но ние със сигурност не сме хора, които сме назначени в ръководството на партията, ние сме стигнали до тези ръководства, защото сме вършили определена работа и сме заслужили постовете не с протекцията на този или онзи, а с подкрепата на нашите избиратели и на нашите симпатизанти и членове.

БСП държеше от 1 януари да има ново увеличение на пенсиите чрез преизчислението им, все пак решихте това да се случи от 1 април. Какво наложи да отстъпите от тази ваша идея?

Не, не става дума за отстъпление, а става дума за съобразяване с икономическите и финансовите реалности.

По какъв начин правителството обмисля да компенсира възрастните хора за тези три месеца?

Имам усещането, че за последните 6 месеца, включително и сега, ние направихме толкова много бонуси и толкова много жестове към възрастните хора, че едва ли са необходими нови такива. Нека да сме наясно, че целият свят, Европа и включително България, навлиза в криза - криза, която никак не е ясно как точно ще завърши, криза, която дай боже да бъде само в рамките на това, което сега сме предвидили в бюджета, защото това, което сме предвидили сега, е почти най-оптимистичният вариант.

Съветът на тройната коалиция одобри мерките от доклада на финансовия министър Пламен Орешарски. Една от тях предвижда при кризисна ситуация 1 процент от фискалния резерв да бъде отпуснат. Каква ситуация трябва да се създаде, за да се стигне до тази мярка?

Ако започне видима тенденция на намаляване на икономическото производство, на свиване на постъпленията отвън, на чуждестранните инвестиции, паралелно с това се види, че това има ефект и върху намаляване на дефицита по текущата сметка, ние можем да стимулираме българската икономика чрез тези средства, инвестирайки ги в инфраструктурни проекти, насърчавайки българската икономика, за да можем да компенсираме намаленията и външните шокове. Криза в банковата система в България няма и няма да има най-вероятно. Криза в реалната икономика, тъй като българската икономика е отворена, при една сериозна, дълбока рецесия в Европа, просто няма как да не бъде усетена.

Имахте една идея големите инвеститори да бъдат освободени от данъци за три години?

Тази идея я има, но трябва да видим точно механизма, по който ще бъде реализирана, тъй като все пак вече трябва да съобразяваме идеите си с правилата в Европейския съюз и не би следвало да си създаваме проблеми с проверки за държавни помощи и нелоялна конкуренция.

А какви са очакванията ви за отговора на Брюксел?

Ами, надявам се, че ще бъде положителен.