Майката на пребития Метин: Ако днес плача аз, утре ще плаче друга
Майката на пребития Метин: Ако днес плача аз, утре ще плаче друга / снимка: БГНЕС

Емилия Симеонова - майката на пребития на 9 ноември Метин в центъра на София, призова чрез ефира на Дарик за справедливост и поиска среща с вътрешния министър Цветлин Йовчев. Метин, чието българско име е Георги Димитров беше пребит в района на ул. „Пиротска", като според първоначалната информация нападателите му са били петима и са го объркали с бежанец.

19-ти ден младият мъж е в кома във ВМА. Емилия благодари на лекарите, които се борят за живота му, както и на духовниците от джамията, където Метин е работел. Майката, която наруши мълчанието си пред Дарик, недоумява как може да се извърши такъв зверски побой и защо има българи, които могат да бият само защото човекът срещу тях е различен. Емилия пита и как след като е съобщено, че петима души са нападнали Метин толкова жестоко, в момента само трима са в ареста.

„Много се моля за среща с министъра, като една майка, защото днес аз ако плача и други майки ще плачат. Аз не съм човекът да ги съдя. Имаме си правосъдие и закон в тази България. Заслуженото да си получат", казва майката. С майка мюсюлманка и баща българин за разлика от сина си, който се е молел в джамията, днес Емилия пали свещ за Метин в църквата. Макар, че е безкрайно благодарна на мюфтийството и джамията, които в момента я подкрепят за всичко.

Какво е състоянието на Метин, какво казват лекарите?

В момента е в критично състояние, лекарите правят всичко възможно. Всеки ден лекарите ме пускат да го видя и съм благодарна за това. Но това с нищо не може да му помогне, защото при тази мозъчна травма не могат нищо да направят. Казват, че е в критично състояние, в кома. Не знам за кое да се моля - да оживее или ще ми остане осакатено детето. Защото питах лекаря какво се вижда на скенера и той ми обясни, че мозъчните клетки не работят, не могат да го събудят и ще остане сляп и никого няма да познава отсреща.

Ако се събуди от комата и го върнат към нормално дишане?


Не диша самостоятелно. Сега е на кислород и с медикаменти.


Какво си помисли, когато разбра, че това се случва с твоето дете?

Не повярвах. Не гледах новините в събота, но в неделя, когато тръгнах, хванах такси. Обади ми се племеницата от Германия и каза, че е в много тежко състояние и е в болница, но не беше сигурна дали в "Пирогов" или във Военна болница. Не можах да повярвам, че е в толкова тежко състояние. Господинът, който ми се обади от столичната полиция, ми каза, че е в болницата, но не ми каза, че е в тежко състояние. Обади ми се моя приятелка, която е гледала новините и са казали, че са били петима. Аз не мога да си обясня как от петима остават трима, като и в понеделник, когато отидох да дам обяснения, бяха задържани още двама. Показваха постоянно четирима и в даден момент останаха трима задържани. Не мога да си обясня и се моля да се видя с министър Цветлин Йовчев. Искам да се срещна с него. И като майка се моля, защото ако днес плача аз, и други майки ще плачат. Аз не съм човекът, който да ги съди, има правосъдие и закон в България, да си получат заслуженото.

Някой от полицията обясни ли ти защо информациите бяха за петима души, които са го нападнали, а сега са трима в ареста?

Не, никой до момента.

Имаш ли притеснения, че някой от тези, които са го нападнали, може да се отърве от правосъдие?

Имам това чувство, защото наистина от петима, четирима показваха и в един момент само трима са задържани. Не мога да си обясня как става това - от петима трима. Държа петима да си получат заслуженото.

Ти си майка. Що за хора биха пребили един човек с метални пръти в главата?

С метални пръти и с вериги са го били. Много е жестоко. Просто не мога да си обясня. Дробовете му не функционират, правят му изкуствено дишане, налага се да му дават медикаменти и кислород. Ако спрат медикаментите и кислорода, той е жив труп. Благодарна съм много на хората от Военна болница, каквото могат правят. Доц. Младенов постоянно е там.


Какво искаш да им се случи на тези момчета, които са го направили?

Искам да си получат заслуженото. Не обвинявам техните майки. Нито една майка няма да се обърне към детето си да му каже да набие някого, защото е циганин, турчин, българин. Вярвам, че нито една майка няма да го каже. Съжалявам майките на тези момчета, защото и аз съм майка. Но държа и петимата да си получат заслуженото. Моля се за това и го искам искрено.

Имаш ли нужда от подкрепа? Лечението на Метин е скъпо. Не знам доколко и как успявате да се справите.

Благодарна съм на джамията и мюфтийството, които ми помагат. Защото цветната снимка се плаща, някои от лекарствата също се плащат. Те поеха ангажимент и съм им благодарна.

Разкажи ни нещо повече за Метин.

Той е много добро дете. Не че ми е син и го казвам. Но никога не би се скарал, той даже не може и да се защитава. Той е тръгнал в тази джамия от 12-годишна възраст и четири години в село Устина е ходил за ходжа. Трябва да се учат на книгите им.

Курсове за имами ли е изкарал?

Да. Той от малък е тих, мълчалив. Същия ден, когато е излязъл от джамията и се е прибирал към къщи е взел две кафета, защото живее с тази жена Минка. Доколкото разбрах те са хванали за ръцете и са започнали да го бият по главата и гърба.


Казваш, че Метин е изкарал курсове за имам, за ходжа. Тоест той е вярващ човек?


Той е вярващ човек. Не може да накара някого да стане и да се кара, да му посегне. По характер не е такъм човек.

От колко години е в София? Доколкото разбирам и в джамията е работил, и гевреци е продавал.

Да, последно гевреци продаваше. В джамията си служи и си чете молитви. Започна да живее самостоятелно, не искаше да дойде при мен, но постоянно поддържахме контакт. През последните три години не си говорехме. Това е помежду ни. Не искам да го коментирам. Но не е такъв човек да предизвиква караници и бой. Единствено дете ми е. Сега се моля на Господ да оживее, да излезе от комата и да дойде на себе си.

Ти мюсюлманка ли си?

Майка ми е мюсюлманка, баща ми е българин. Вярвам в Господ. Той е един и същ, така че вярвам на Господ. Аз ходя предимно на църква. Държа и на двете религии, но повече за българската религия. Ходя в църква, паля свещ и се моля.

Защо се докарахме дотук, че българите да се разделим, така че да се избиваме един друг само защото един е по-тъмен в лице или че вярва на Алллах, а другият е христянин.

Не мога да си обясня защо до такава степен се стигна хората да се разделяме. Всички сме деца на Господ. Просто не знам кое защо и за какво трябва да се разделяме.


Вас религията не ви дели, напротив.


Аз откакто съм родена съм с българското си име. Вкъщи ме наричат с турско име.

Метин е записан също с българско име.

Да, той е роден на Гергьовден. Без друго щях да го кръстя Георги. Никога и той не е бил записан с турско име. Вкъщи си казват турско име, ходжа викат, викат на детето, че Метин се казва. той е роден в Русе. Въпреки че държи на мюсюлманството, на религията, но ние с него винаги сме говорил на български. Много рядко ще седнем да говорим на турски.


Ти как живееш? Знам, че се е налагало да работиш в Гърция.

Трудно е. В последно време ходя в Турция, работя, гледам една баба. Там е на тримесечие - три месеца стоиш там, три месеца тук.

Тук нямаш работа.

Да. Но не очаквах да стане така с детето ми. Днес ако е моето дете, утре може да е с друго дете. И затова моля да се видя с министъра. Утре може да е някое българче. Как може тези двамата да са на свобода?

Какво ще кажеш на българите, които се мразят един друг?

Да не се делим. Всички сме деца на Господ. Вярвам в лекарите, защото виждам, че правят всичко възможно. Но и вярвам, че може да стане чудо и се моля. И не мога да си обясня как нито една от тези майки не се обади. Аз им съчувствам на тези майки, но не съчувствам на децата им.

Говориш за майките на нападателите.

Да. Как една поне не посмя да дойде да каже от името на детето си, че се извинява и да даде господ да оздравее детето ми. Ако беше го направило моето дете, аз щях да отида, дори да тях.