Кметът на община Цар Калоян: Очакваме още материална помощ от държавата
Кметът на община Цар Калоян: Очакваме още материална помощ от държавата / Снимка: БГНЕС
Започва двудневният траур в община Цар Калоян. Кметът Ахмед Ахмедов разказа за Дарик от какво имат нужда жителите там, каква е обстановката в момента и с какво още може да им се помогне:

Водата само за битови нужди ли е или има и вода за пиене?

Не, водата е все още за битови нужди, докато нямаме биологичните проби.

Военните напускат Цар Калоян. Кои са специалистите, които остават там, за да работят с жителите на Цар Калоян?

„Гражданска защита” намалиха своя състав. Аз им благодаря за оказаната отзивчивост, те се справиха много добре. „Гражданска защита” си свърши работата, бяха на точното място в точното време. Оказаха първа помощ, където беше нужно. А сега военните останаха на територията с единствената цел да ни помагат във всяко едно отношение.

Към този момент от какво още имате нужда?

От питейна вода. Докато не излязат пробите, както казах, ще се раздава вода на населението.

Какво е психологическото състояние на хората, които преживяха този ужас?

Хората все още са в депресия. Много трудно ще преодолеем това, защото загубихме много покъщнина. Всичко, което сме градили цял живот, изведнъж остана под водата. Това един човек много трудно ще го преживее. Но няма нещо, което човек да не е решил в този живот, и да не си го е постигнал. Аз съм убеден, че могат да се справят хората, но е нужно време и търпение. Убеден съм, че жителите н Цар Калоян ще се справят.

След това бедствие, което се случи, получихте ли необходимата помощ от държавата и адекватна ли беше реакцията?

Получихме необходимата помощ. Както знаете още първия ден след трагедията президентът, г-жа Емел Етем, г-н Чакъров, а днес и г-н Румен Петков – всички така се отзоваха. Държавата си свърши работата като за начало. Отсега нататък очакваме още материална подкрепа, за да може хората да си възстановят в някаква степен щетите.

Каква помощ очаквате оттук нататък от държавата?

Ще си подадем информационните карти към министерството на бедствията и авариите и с тяхната помощ ще започнем изграждането и на инфраструктурата и на къщите на хората. Предполагам, че ще бъдат отпуснати материали за строителство на тези, които могат да си поправят къщите, на другите, сринатите, ще започнем строителство. Това е доста работа. Нашите усилия са насочен към това, колкото се може по-бързо да започнат тези процеси, а те ще тръгнат.

Във времето как виждате Цар Калоян – кога ще се възстанови?

Очаквам до три месеца да влезе в нормален ритъм, но възстановяването на щетите и инфраструктурата сигурно ще ни отнеме около две години, най-малко.

От колко тона питейна вода имате нужда?

Ние засега имаме около 20 тона, но очакваме още дарения, защото вчера са се обадили доста колеги, фирми и имаме тяхното уверение, че ще пристигне. Надявам се до петък ние да снабдяваме нашите хора и затова казвам, че ще имам нужда от питейна вода.

Колко тона горе-долу ще са ви нужни до края на седмицата?

Ами за 4000 човека по два литра на ден – 8000 литра дневно.

Имате ли достатъчно храна? Магазините започнаха ли да се снабдяват нормално?

Магазините започнаха да функционират нормално след проверка на ХЕИ, има хляб, аптеките работят, спешна помощ работи. Държавните структури, които са на територията на общината започнаха да функционират.