Касим Дал: Трябва да се ревизира цялата дейност на ДАНС
Касим Дал: Трябва да се ревизира цялата дейност на ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю в предаването „Кой говори” по Дарик радио с Касим Дал, заместник-председател на ДПС

Да започнем с уволнението на Иван Драшков, заместник-председателя на ДАНС. Гаф ли е това, както го определи вашият лидер, или политическо уволнение? И ако е гаф, чий гаф, на кой е този гаф?

Работната група, която работихме и проверявахме, така да се каже, работата на ДАНС, дадохме нашата оценка, така да се каже, за грешките, които са направени в това разследване.

Разследване „Галерия”, за него говорим, нали? Да?

Да. И ние, като коалиционни партньори, очаквахме най-малкото с нас да се консултират какви мерки да се вземат в ДАНС. Явно е, че има проблем. Но за съжаление, четвъртък се случи това уволнение на Иван Драшков. Ние сме против този принцип на работа.

Вие обвинявате БСП в какво като ваш коалиционен партньор, в еднолично вземане на решение.

Точно така. Че не бяхме уведомени за това нещо. Аз най-малкото смятам, че ние като коалиционни партньори, коалиционната култура задължава това, и като мандатоносители, би трябвало да сме информирани за това, което става в ДАНС. Защото ДАНС е, така да се каже, структуроопределяща институция сигурността на държавата.

Господин Дал, според вас уволнението на Иван Драшков еднолично решение на премиера ли е?

Не знам дали е на премиера, или по предложение това е станало на господин Сертов, който е председател на ДАНС. Но държа да подчертая, че работната комисия не установи никаква връзка на господин Иван Драшков с тези разработки, които са направени. Искам да подчертая също, моето лично мнение, че без знанието на господин Сертов тези разработки не би трябвало да се направят. Ако не е знаел, това е още по-лошо за човек, който ръководи ДАНС.

Добре. Само да ви питам сега. Има ли напрежение между вас, ДПС, и БСП от четвъртък насам, от това, което се е случило. БСП...

Аз мисля, че е факт, има напрежение за оценката ни, за работата на ДАНС. Но иначе в коалицията не виждам какво друго напрежение да има.

За пръв път ли ви се случва така да има проблем в комуникацията между ДПС и БСП?

За първи път се случва. Малко грубо ще се изразя, за щяло и не щяло иначе коментари и консултации се правят с нас, за първи път за такава институция новосъздадена, с такова доверие, за съжаление, това доверие, според нас, вече не е на това ниво. С нас не беше консултирано.

Добре. Може ли, като говорим за доверие, ДАНС да си върне доверието? Все пак това е една служба, която шест месеца функционира, важна служба за държавата, и прави лошо впечатление, че повечето политици говорят за някакви оздравителни процеси. Какви оздравителни процеси за шест месеца живот? Но може ли ДАНС да си върне доверието в себе си и този имидж, тези надежди, които вложихме в началото, с Петко Сертов на председателския пост?

Аз мисля, че все още може. От девет месеца работи ДАНС...

Извинявайте, да.

... но може би точно това голямо очакване и ДАНС беше натоварена с неприсъщи задачи също, знаете, за всичко всеки бягаше при ДАНС. Това голямо очакване изигра и лоша шега. Може би в стремежа си по-бързо да почне да работи ДАНС, бяха направени няколко грешки. В смисъл, че бяха влени различни структури едно към едно от МВР. Имаше възможност, наистина и законът позволяваше това нещо, на чисто да се почне. Знаете и нашата реакция, че в ДАНС работят 23 процента от бившата ДС. Тези хора нищо ново не са научили, нищо старо не са забравили.

Знаем и за вашето несъгласие с присъствието и на Алексей Петров там като съветник на председателя. Първо да започнем от председателя, от главата. Петко Сертов.

Когато говорим за, защото никой не оспорва това нещо за един професионалист отстранен, Иван Драшков, най-малкото е чудно присъствието на Алексей Петров. А колко други Алексей-Петровци има в ДАНС, това не знаем все още. И може би комисията, която...

Звучи странно, господин Дал, да не знаете, защото нали вие ги избрахте.

Точно това ви казвам. Ето, аз искам да поясня за какво става въпрос. Нашата вина е там, че ние не успяхме да създадем парламентарния контрол за тези девет месеца. Наистина има работна група към Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред...

Добре. Кой имаше интерес да не се създаде толкова бързо този контрол? И така всъщност заради липсата на контрол се провокират тези скандали.

Не, не че някой имаше интерес. Просто в Тройната коалиция имаше различно виждане за...

За контрола.

... за контрола. Знаете, че ДПС още в закона заложи, че трябва да има отделна парламентарна комисия за контрол на ДАНС, СРС-тата и въобще разузнаването и военна информация. Но впоследствие, след дълги разговори, консултации, имаше предложение от НДСВ да е подкомисия към Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. И както знаете, миналата седмица, ако не греша, или беше по-меналата, БСП също излезе с ршение на своя пленум, да са две подкомисии. Едната към Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на паритетен принцип, шест души членове...

Господин Дал, да говорим с имена. Да изясним статута на председателя на агенцията примерно, Петко Сертов. Ако се окажат верни твърденията на вече уволнения Иван Драшков, че Сертов е разпоредил „Галерия”, тази разработка, трябва ли той да остане на поста си и да ръководи тази служба? При условие, че както казахте в началото на разговора, странно е председателят на агенцията да не знае какво се случва в нея.

Аз тези решения сам не мога да взема, но личното ми мнение е, че трябва да се ревизира цялата дейност на агенцията. Мисля, че Петко Сертов може да продължи да ръководи ДАНС, но наистина, трябва да се освободят от някои кадри, които се превръщат там в хора, които влияят недобре на работата на ДАНС.

Конкретно визирате?

И Алексей Петров, и такива като него. Не случайно споменах за тези 23 процента от бившата ДС, които работят в агенцията.

Давате картбланш на Петко Сертов да остане да ръководи агенцията при условие обаче, че се лиши от Алексей Петров и тези 23 процента, за които говорихте.

Не, вижте, ние условия не поставяме. Ние искаме работата на ДАНС да е ефективна. Аз искам дълбоко да подчертая, че ние винаги сме подкрепяли и Закона за ДАНС, и назначаването на Петко Сертов. Не сме се отказали от това. Така че трябва по-радикални мерки да се вземат, наистина да почне да работи ДАНС ефективно.

А за Алексей Петров, защо...

Не, аз даже не го познавам този човек, но знам, че...

Какво знаете за...

... каква репутация има...

Каква репутация има?

Е, всеки знае това нещо. Сега, в какви неща е участвал. Така, има много тъмни страни в неговата автобиография. Така че, такива хора не трябва да имат място в агенцията.

Добре. Обаче вие девет месеца казахте работи ДАНС. Вие девет месеца знаете, че Алексей Петров работи там. Защо чак сега ви се наби на очи работата на Алексей Петров?

Първо, знаете, че имаше различни сигнали точно какво прави Алексей Петров там. Едва ли не той ръководи агенцията. За съжаление, никаква комисия не се направи, никакво разследване, даже вътрешно не се направи за това нещо. Пак казвам, не е личността Алексей Петров, просто такива хора със съмнителна репутация не трябва да имат място в агенцията, защото...

Лош сигнал ли е за една европейска държава като България, че председателят на Агенцията по национална сигурност Петко Сертов се съветва с Алексей Петров, човек с тъмно минало, както вие казахте?

Въобще лош сигнал е точно това, което се развива в ДАНС. И ние в срещите ни с нашите партньори извън страната винаги това ни се казва. Че имало една институция новосъздадена с много голямо обществено доверие, за съжаление, ние с лека ръка и това пропиляхме. Това е истината. Няма какво да си зариваме главата.

Добре. Използва ли се ДАНС според вас, господин Дал, за политически цели? Или поне тези девет месеца от нейното съществуване.

Не. Аз не бих казал толкова за политически цели. За съжаление, може би повече за лични цели на някои хора. Не искам да се уточнявам.

И все пак, ако решите, кажете кои са тези хора. Лични цели на кои хора?

Лични битки, така да го кажем.

Лични битки. Стигаме май до вътрешнопартийните битки в БСП. Ако допуснем, че това, което се случва в ДАНС е заради вътрешнопартийни битки в социалистическата партия, как ДПС гледа на това и ще допусне ли да се срути правителството заради личните битки?

Аз не виждам как за тези оставащи седем – осем месеца от мандата да се срути правителството. Още повече ние носим отговорност от българското общество и българските избиратели наистина докрай да изкараме мандата си, защото има още много неща да свършим.

Предсрочни избори не ви ли се виждат като вариант?

Не. Абсолютно тука не става въпрос за коалицията. Коалицията продължава работата си, но ДАНС наистина е една много важна институция. Всичко възможно трябва да направим да заработи ефективно. Пак повтарям, не че не работи досега, но ние по принцип никога не сме коментирали работата и въобще дейността на другите партии. Че БСП има проблеми вътрешнопартийни, всички ги виждат. Нека да си ги решат. И тези проблеми да не пречат на Тройната коалиция.

И на работата на ДАНС, защото това се случи сега. Така ли е според вас?

Като казваме работата на ДАНС, не виждам в какво може тези битки да й попречат. Интриги може да се създават, но те могат да се решат с достатъчна воля от страна на председателя на ДАНС.

Последен въпрос, господин Дал. Как ще продължи диалогът между ДПС и БСП? Ще търси ли може би лидерът Ахмед Доган среща с министър-председателя, да даде обяснение на тези въпроси? Защо господин Драшков беше уволнен и въобще какво се случва в ДАНС.

Ние в това отношение наистина искаме да разберем точно за какво става въпрос, защото най-малкото доводите, които пред нас бяха изтъкнати, не са сериозни. След уволнението вече говоря, при свършен факт.

Да.

Ние продължаваме нашите срещи с БСП и коалиционните ни партньори. Сега предстои среща от десет и половина също по тези въпроси за подкомисиите и Закона за СРС-тата. Така че няма трагедия в коалицията и няма раздели. Наистина, ние и затова и досега мълчахме. Убедени сме, че с националната сигурност не трябва да се прави политика. Има няколко неща, в които всички би трябвало да се обединим...

Така.

... най-вече и Тройната коалиция, но за съжаление...

Така, обаче засега има напрежение, нали?

... но за съжаление в работата и въобще това, което се случва в ДАНС, има. И не може ДПС, подчертавам, и като мандатоносител да остане настрана от всичко това.

Добре.

Нашата цел е...

Приключваме тук.

ДАНС трябва да работи и то ефективно.