Кабаиванов: Крайно време е в политиката да няма тайни договорки и задкулисия
Кабаиванов: Крайно време е в политиката да няма тайни договорки и задкулисия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

СДС ще поиска промени в механизма за издигане и подбор на кандидатурите за членове на Конституционния съд, каза в интервю за „Междуредие" председателят на СДС Емил Кабаиванов. Той посочи, че става въпрос за пакет от мерки.

Кабаиванов отбеляза, че при номинацията на Галя Гугушева за конституционен съдия сините са се ръководили от това, че тя е безспорен професионалист и допълни, че нямали механизми за проверка. „При тези задкулисния в българската политика и опит някои да бъдат кукловоди през тези 23 години се стига дотам, че когато човек е безспорен професионалист и без зависимости, което е много важно, е предложен за такъв висок и отговорен пост, явно не е удобен на тези кукловоди", коментира той.

Лидерът на СДС бе категоричен, че от синята партия ще предприемат действия в следващите седмици, за да продължат битката в българската политика да има честност и да се прави на открито, пред всички български граждани. „Според нас една от големите причини за неблагополучията на нашия български преход е това - Държавна сигурност, кукловоди, скрити хора, които направляват определени политици", добави Кабаиванов. Ето какво още каза той пред Дарик:

Това е втори опит на централата на СДС да номинира конституционен съдия, но всъщност провален опит. Отчитате ли някакви грешки особено във втория номиниран от вас човек - госпожа Гугушева, при подбора най-вече от страна на партията?

Един от аргументите да номинираме госпожа Гугушева - изключително важен - беше това, че тя е безспорен професионалист и висш магистрат, работещ, ръководител в специализираната прокуратура. Ние нямаме механизми, по които да извършваме проверки. Госпожа Гугушева с това отворено писмо, което публикува, настояваше да бъде проверена от всички възможни институции, за да не остане и най-малко съмнение, че крие нещо. Защото няма как да си на такъв висок и отговорен пост и да не си проверяван през годините от всички отговорни институции. Тя е публична личност.

Предадоха ли ви от ГЕРБ с поведението си? Заявиха една безспорна подкрепа на която и да е кандидатура, а, уви, снощи казаха, че вече няма да застанат зад това име?

Не бих използвал такова определение, но, вижте, при тези задкулисия в българската политика и опит някои да бъдат кукловоди през тези 23 години, се стига до там, че когато един човек безспорен професионалист и без зависимости - което е много важно, е предложен за такъв висок и отговорен пост, явно не е удобен на тези кукловоди. Затова ние ще предприемем действия в следващите седмици, за да продължим тази битка, която поведохме след 15 май, за българската политика - да има честност и тя да се прави на открито, пред всички български граждани. Защото според нас една от големите причини за неблагополучията на нашия български преход е това - ДС, кукловоди, хора, скрити, които направляват определени политици. С това трябва да бъде приключено веднъж завинаги, ако искаме нещата в България да бъдат истински.

Вдигнете малко завесата, какви могат да бъдат тези действия, които ще се изправят срещу кукловодите и кого визирате като основен кукловод в този сюжет специално?

Ще ги обявим официално. Включително и конкретно за тази процедура за конституционен съдия обмисляме да предложим промени в механизма на номинация и обсъждане на кандидатурата, за да бъде още по-публичен и да не дадем възможност на такива хора да потриват доволно ръце, използвайки определени лица като пионки да пускат сигнали, които после ще се докаже, че не са верни, но вече човекът е омаскарен и е излязъл от процедурата. Ето това е най-жалкото.

Ние търсихме самата Галя Гугушева, не успяхме да направим разговор с нея, но вие вероятно сте разговарял. Вие имате ли информация тя ще оттегли ли кандидатурата си при този вариант, когато очевидно, че ГЕРБ не застава зад нея?

Да, тя вече го е направила. Депозирала е писмо в НС и има съобщение до медиите, че се оттегля. Това е очакван ход. Ние разговаряхме снощи с нея и тя каза „Аз съм издръжлив човек, но след това, което се изля срещу мен и след обявеното становище на парламентарната група на ГЕРБ, че нямам подкрепа, то е безсмислено да се продължава борбата". Защото от кого да търси тя подкрепа? От БСП или.. Затова очаквах това оттегляне.

Тоест СДС в момента няма да предлага друго име или ще водите разговор с ГЕРБ?

Нашето становище е, че изобщо преди някой да предлага, не става въпрос вече само за СДС, трябва да има промени в механизма, за да не позволим да се омаскаряват хората по този начин. Това не е изолиран случай, но вече ни идва в повече, защото госпожа Гугушева е 23 години в системата на прокуратурата. Водила е и води тежки съдебни битки с организираната престъпност. Проверявана е от всички възможни институции. И ти срещу този човек да хвърлиш камък, това просто е недопустимо, но е част от играта на кукловодите. Аз ви казах - ще разкриваме неща през следващите седмици и то с факти, а не с приказки.

От онова, което казвате разбирам, че ако предложите нещо, то ще е в посока да не се допускат сигнали срещу кандидатите, които са номинирани?

Не, напротив. Още по-прозрачна процедура. Но да не влизам сега в конкретика. Ще бъде пакет от мерки. Публично ще го оповестим.

Но ще бъде свързано и със сигналите.

Разбира се, но не в посока покритост...

Ограничаване.

А в посока откритост. Защото може би ще се повторя, но в България е крайно време политиката да се прави пред очите на българските граждани и да няма тайни договорки и задкулисия. Това вече 23 години се случва. СДС ще води битка до край срещу това политическо задкулисие и политически договорки.

За да няма тайни договорки и каквито и да е съмнения за разговорите между вас като партия и партия ГЕРБ, не може ли направо да кажете, ако такова е намерението на синята партия, че вие сте дотук, имахте две свои номинации и оставяте ГЕРБ вече сами да си търсят човек за този вече доста време стоял вакантен пост в КС.

Ако кажем това, ще е част от истината, но ние искаме да продължим по-нататък. Не може просто да се откажем, ако не променим нещата. Тогава за какво сме водили тази битка? И за какво ще позволим следващ човек, независимо кой го предлага, да бъде омаскарен отново?

Значи работите в търсене на фигура. Съвместно с ГЕРБ или вие сами ще си предложите и ще търсите подкрепата им?

Както винаги, това, което прави СДС, го решаваме ние, а това, че имаме разговори с партия от семейството на ЕНП, е съвсем нормално и политически логично. Защото другото вече би било някакъв вид договорки да тръгнем да търсим подкрепа от леви партии, крайно националистически и така нататък. Няма да е честно към българския избирател.

Остана ли ви обаче - големият въпрос е - резерв от хора, които първо да са достатъчно с чист облик и второ, да са готови да се подложат на тази кандидатура?

Кандидатурата на госпожа Гугушева беше номинирана измежду десет други кандидатури, така че резервът ни е голям, но пак ви казвам, принципите трябва да бъдат променени както при тази номинация, така и в политиката и то на всички нива - местно, регионално, национално. Убеден съм, че в тази битка, която сме повели - за честност в политиката, ще имаме съюзници и приятели от страна на неправителствените организации и на тези политици, които искат да бъдат честни към българските граждани.