Герджиков: Идеята е от НДСВ шестима зам.-министри да бъдат освободени
Герджиков: Идеята е от НДСВ шестима зам.-министри да бъдат освободени / снимка: Sofia Photo Agency
Интервю с Огнян Герджиков от НДСВ в „Денят” на Дарик радио по повод персоналните промени в правителството.

Защо НДСВ сменя, поиска смяната на военния министър?

НДСВ според разговорите, които текоха няколко дни твърде интензивно, в структурните и персонални промени плати своя данък, така както и останалите коалиционни партньори, със смяната на един министър. Това е моето обяснение.

Тоест това е данък, т.е., че не е имало нужда да бъде сменян, е вашето мнение, Веселин Близнаков?

Да, съвсем спокойно би могъл и да не бъде сменен, това е моето разбиране.

Добре, но това говори лошо за българската политика, след като се сменя един човек ей просто така, защото се сменят други.

Значи това е въпрос на водени разговори достатъчно дълго време, надявам се достатъчно отговорно. Какви са точно съображенията, които са подтикнали преговарящите да бъде точно такова решението, аз трудно мога да гадая. Казвам моя поглед за нещата.

Имаше различни тълкувания в медиите, едно от тях беше, че лично Симеон Сакскобургготски иска да смени Веселин Близнаков заради крамолите около разпадането, излизането на голяма група хора от НДСВ, учредяването на нова парламентарна група, нова партия и подозирането, че Близнаков е близък с тази група.

Аз не мога да направя такъв извод. Този, който го прави, нека той да го обоснове.

Добре, а тогава защо Близнаков, а не си отиде Василев или Даниел Вълчев, или Гергана Грънчарова?

Значи, общо взето, който и да си беше отишъл, вероятно същият въпрос щеше да бъде задаван - защо той, а не някой от останалите. Така че просто очевидно е, че един трябваше да си отиде и това по едни или други съображения, вероятно обмислени, аз лично нямам точния поглед... са се спрели на Веселин Близнаков от НДСВ.

А как решихте да е точно Николай Цонев вашата номинация? Доста неизвестно име за широката публика.

Ами по същия начин мога да ви отговоря. Един човек, който е дълги години свързан с военното ведомство, строеви офицер, след това близо 10 години на работа в Министерството на отбраната, човек следователно, който достатъчно добре познава системата и вероятно доказал се. Казвам всичко това вероятно, защото аз самият не го познавам. Аз всъщност сега, днес го видях за първи път и няма как да имам изградено мнение за него. Но просто той се представи, беше представен подробно, отговаряше пред парламентарната група на НДСВ, за да добием представа за човека Николай Цонев. Добихме тази представа и това е.

И каква представа добихте вие?

Ами на един стегнат човек, личи, че е военен, с военната стойка на един строеви офицер. С натрупан опит през годините във военното ведомство, на когото няма да е необходимо дълго време да се адаптира към обстановката, защото тя му е почти пределно позната, както се разбра от дългите години работа там. И от тази гледна точка преходът при него няма да бъде рязък, което е благоприятно.

Той в момента е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Социални дейности" на Министерството на отбраната. Но информационният сайт Медиапул е направил проучвания и твърди, че той участва в редица сдружения, както и във фирми - "Булпапер", "Пакпейпър", "Чехия консулт", "Нилана", което произвеждало хляб, хлебни изделия и снабдявало голяма част от армията. Тоест започват веднага тълкуванията за бизнес връзки на този човек. Вие в НДСВ обсъдихте ли рисковете?

Значи всичко това, което казвате, всички тези въпроси най-добре би могъл да отговори самият той, защото той най-добре знае какви са му позициите в бизнеса и дали и доколко това е съвместимо с новата длъжност, която по всяка вероятност той ще почне да изпълнява след два дни.

В четвъртък очаквате да бъдат гласувани.

В четвъртък се очаква да бъде гласуван този нов състав на кабинета.

Вие как разбирате премиера, който казва, че се прави тази смяна в Министерството на отбраната, за да се засилела социалната насоченост в Министерството на отбраната? В края на краищата това не е Министерство на труда и социалната политика.

Вярно е, че не е, но очевидно е, че и в Министерството на отбраната и може би и в останалите министерства социалната дейност има своето място. Още повече че във военното министерство, изобщо в този сектор на нашето национално стопанство, има твърде много социални проблеми, подчертано много социални проблеми заради преструктурирането на армията, преминаването й на... професионализма на армията, съкращаването на офицерски състав. Всичко това като че ли изтиква на по-преден план точно подобен род проблеми и може би е добре, че той точно в тази област е добре подготвен.

А съгласни ли сте в НДСВ с това, че в политиката на правителството през следващата година трябва да се засили социалният вектор? На ваше място не трябва ли вие да кажете либералният вектор да се засили.

Значи, от тази гледна точка като това, което чухме наскоро от министър-председателя за ляв завой, аз лично и не само аз, НДСВ имаме сериозни резерви, тъй като за нас в един такъв период на една задаваща се световна криза, на една рецесия, каквато заплашва и България, един период на една повишена инфлация, едно отрицателно търговско салдо, това не е най-мъдрият ход. Може би той ще се хареса на много от хората, тези, които са с ниски доходи, на пенсионерите, защото ще им изглежда добре, но то не е добре за България и това трябва да се знае.

Съгласни ли сте в НДСВ, че наистина трябва да има отделен вицепремиер, който да отговаря за еврофондовете, след като си има министър, който отговаря за европейските въпроси? И ако еврофондовете не са европейски въпрос, то кое остава за европейски въпрос пред България с голяма значимост?

Значи, разбира се, че еврофондовете не могат да покрият всички европейски въпроси, това е разбираемо. Може би еврофондовете са една много сериозна част от тези европейски въпроси и именно заради важността на това се е решило една идея, която беше лансирана и от нашия лидер като принципна възможност. Тъй като се констатира, че всички новоприети страни от петото разширение, десетте страни, имат, имаха и продължават да имат проблеми с усвояването на европейските пари, та този проблем се вижда, че и при нас още от първата година на нашето членство е един проблем и много е важно да се акцентира особено много на този проблем. И затова един такъв министър, специализиран в тази област, струва ми се, че може да изиграе добра роля. Още повече че и кандидатурата на Меглена Плугчиева ми се струва удачна в този случай.

Въпросът не е персонален, но България след освобождението от турско робство е започвала с шест министерства. В момента са 18 с премиера министрите, сега ще станат 19. Одобрявате ли нарастването на броя на министрите?

Значи, във всички случаи ние не можем да се мерим отпреди 130 години какво е било, защото животът се развива и става много по-сложен. Той е много по-различен от това, което е било преди 130 години. Това, което значи беше... е положително в структурните промени, това е... не засяга непосредствено кабинет, но той е пак част от изпълнителната власт, в широкия смисъл на думата, предвиждането на съкращението на голям брой, окрупняването и съкращаване на голям брой агенции. Защото ние, не само мое мнение, сме си позволили твърде много агенции, с дублиращи функции, агенции, включително които вероятно не знаят точно какъв е предметът им на дейност, защото... Това разточителство наистина е дразнещо и много нерационално. Това е от тази гледна точка една много положителна стъпка, така че един министър повече, и то без портфейл, едва ли е толкова решаващо. По-решаващо е, че има твърде много редуциране на броя на агенциите.

Колко заместник-министри ще даде жертва подобно на жертвата на министъра на отбраната НДСВ при планирано съкращение от 94 на 69, отново според прогнози в медиите?

Значи, аз съвсем... цифрата не я знам колко са всичко и доколко ще бъдат редуцирани, но от НДСВ шестима заместник-министри ще бъдат освободени. Такава е идеята.

Шестима. А кои ще бъдат те?

А, това не мога да ви кажа.

Шест заместник-министри само...

Това е работа на министър-председателя...

А поне... а кои области?

...който ще се съобрази с това, което са се споразумели лидерите на политическите сили на тройната коалиция.

В кои области също не знаете, в кои министерства?

Също не мога да ви кажа, да.