ЕК иска текст за престъпленията от расова омраза в нашия НПК
ЕК иска текст за престъпленията от расова омраза в нашия НПК / cнимкa: DarikNews, архив
ЕК иска текст за престъпленията от расова омраза в нашия НПК
27831
ЕК иска текст за престъпленията от расова омраза в нашия НПК
ЕК иска текст за престъпленията от расова омраза в нашия НПК
  • ЕК иска текст за престъпленията от расова омраза в нашия НПК
  • ЕК иска текст за престъпленията от расова омраза в нашия НПК

България трябва да включи конкретен текст в наказателния кодекс за престъпленията, мотивирани от расова омраза и дискриминация. Това заяви в интервю за Дарик Василика Хиси - зам.-председател на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа, която участва в семинар на Комисията за защита от дискриминация. По думите на Хиси, трябва да има ясна мотивировка за тези престъпления и те да се считат като утежняващи вината обстоятелства. Тя посочи, че в последния доклад комисията е дала положителна оценка на борбата срещу дискриминацията в България, но е посочила няколко препоръки.

Кои са най-важните препоръки към България за защитата от дискриминация?
 
Към България има много препоръки. Някои са отправени към изискването за създаване на национална конвенция за защита от дискриминация. Трябва да се приложат европейските наредбите срещу дискриминацията, създадена от киберпрестъпления, както и тези, които се отнасят за спазването на човешките права. Друга важна препоръка е в наказателния кодекс изрично да се запише, че расовата агресия е мотив за престъпление и е утежняващо обстоятелство, което трябва да бъде наказано. Също са отправени и много предложения към полицията, прокуратурата и съдът.
 
Какво трябва да изпълнят служителите на реда?
 
На първо място трябва да внимават за спазването на гражданските права. Те трябва да помагат на жертвите на дискриминация да съобщават за агресията срещу тях, да успяват да документират показанията им, да предприемат разследване на случите, както и да бъдат сигурни, че престъпленията ще бъдат наказани. Много често именно извършителите на дискриминация са самите представители на властта. Затова и разследването на тези случаите е много трудно, защото е мъчително да се набавят доказателства и улики. Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността призовава всяка институция да предприема разследвания въпреки липсата на предварителни доказателства за престъпления, извършени от расистка подбуда. Понякога жертви на такива престъпления са роми или имигранти, които не познават местното законодателство или са изплашени и не виждат близост до полицията, за да могат да се оплачат. Полицията, прокуратурата и съдът са задължени да обръщат внимание на всеки сигнал от жертвите и след това да предприемат действия за разкриване на това дали съществува расистки мотив за извършване на престъпление.
 
Запозната ли с със последния случай, при който по време на ареста на един бивш български министър, присъстващия прокурорът го нарече престъпник и му заповяда да падне на колене?
 
Не съм запозната със случая. Всяко официално лице, независимо от мястото му йерархията или поста, който заема както и гражданите, трябва да уважават правата на другите и не бива да осъждат другите без да има окончателна съдебна присъда. При случаите на престъпления, извършени от расови предразсъдъци и дискриминация не е лесно да бъде доказано, че са извършени с такива подбуди. Затова е важно полицията, прокуратурата, съда, както и гражданите и жертвите да бъдат запознати с това какво е расизъм, директна и индиректна дискриминация. Защото понякога ние не изказваме директно отношението съм даден човек, но това не означава, че с поведението си не го дискриминираме, което е най-често срещано в обществото. Често държавните институции не взимат мерки срещу това и оставят хората да се оправят сами.