Джамбазов: Фирмите за източване на пари са български
Джамбазов: Фирмите за източване на пари са български / netinfo
Божидар Джамбазов за новите разкрития по делото за "Топлофикация" в интервю за Дарик.

Г-н Джамбазов, какво представлява новата схема, по която са източвани тези 10.5 милиона и колко става общата сума заедно с тях, която се оказва източена от "Топлофикация"?

Днес следобед получих предложение от колегите от Национална следствена служба за отделяне на част от материалите от делото за пране на пари срещу Валентин Димитров, където в хода на разследването са се натъкнали заедно с експертите на договори и сделки, сключени с 32 фирми, с "Топлофикация". Става въпрос по данните, които имам, за фиктивни сделки, фиктивни договори, като по този начин от столичното дружество "Топлофикация" са източени близо 10.5 милиона лева.

Тези 32 фирми какво са доставяли за "Топлофикация", гориво или някакви машинни части?

За съжаление мога да ви кажа само толкова, тъй като цялата документация, която получих, е близо 17 тома. Така че тепърва ми предстои точно да анализирам всичко, което те са ми предоставили като данни, и да уточнявам отделните фирми какво точно са доставяли, как са го доставяли. Тези материали най-вероятно ще бъдат отделени и приобщени към делото за длъжностно присвояване.

Т.е. отново срещу Валентин Димитров.

Делото срещу длъжностно присвояване, аз говоря за това дело, което се води срещу Валентин Димитров, Рогачев, Антонов, за това дело говоря.

Г-н Джамбазов, български ли са тези 32 фирми?

Искам да уточня нещо, не става въпрос за материали от Австрия в случая – става въпрос за материали, които са в България, т.е. документи, които са от "Топлофикация" - София. Става въпрос за 17 тома, които аз съм получил от Национална следствена служба за отделяне от делото за пране на пари и присъединяване към делото за длъжностно присвояване.

Значи с предишните 5.5 милиона общо сумата става 16 милиона, така ли е?

Трудно е в момента да ви кажа колко беше точно предходната сума. Мисля, че за фирмите "Шибър" и свързаните с тази фирма други фирми, мисля, че беше около милион и половина.

Фирмата "Шибър" и другите, които вече бяха цитирани, фигурират ли сред тези 32 фирми по новата схема за източване?

Става въпрос за други фирми.

А те на български лица ли са?

Мисля, че всички фирми са български, но пак ви казвам, просто тепърва предстои да се запозная точно с абсолютно всички документи. Разчитам на това, което ви казах, за основа на анализа и това, което колегите от Национална следствена служба са изпратили до мен.

Това опровергава ли твърденията на единия от адвокатите на Валентин Димитров, че всъщност тези пари, намерени в австрийски сметки, банкови сметки, са от 1991 година, когато Димитров бил представител на две фирми и всъщност парите не били източени от "Топлофикация"?

Мисля, че, без да навлизаме в подробности по делото, да говорим, че това са пари от 1991 година, е абсурдно, поне въз основа на това, което аз знам по делото.

А от Австрия има ли нови материали, които да добавят нещо към картинката?

… сума по наличните сметки в Австрия, с които г-н Валентин Димитров е разполагал, е двойно по-голяма, т.е. над 3 милиона евро.

Т.е. общата сума е на път да се доближи към 18-20 милиона?

Значи, трябва да правим разграничение, става въпрос тази сума, която ви говоря, за близо 3 милиона евро, е във връзка с делото за пране на пари по сметки на г-н Валентин Димитров. Сумата от 10.5 милиона, за които говоря, и тези фирми, 32, това са суми, които са свързани с длъжностно присвояване от дружеството "Топлофикация".

Нови лица ще се привличат ли като обвиняеми? Поне това се дочу откъм Национална следствена служба.

Ами вижте, фактите сами по себе си говорят. При положение че имаме тези нови обстоятелства, най-вероятно ще има нови обвинения. Но имайте малко търпение, тъй като, за да повдигнем нови обвинения, в крайна сметка трябва да установим всички тези факти, които колегите са установили, по съответните. . . да ги обезпечим със съответните доказателства и по съответния ред, който изисква Наказателно процесуалният кодекс, за да можем да повдигнем едни валидни обвинения, които биха могли да издържат в съда.

Това, което на този етап можем да питаме, е дали от кръга собственици и шефове на тези 32 фирми или от кръга длъжностни лица от "Топлофикация" да чакаме новите обвиняеми?

Трудно ми е в момента да уточня. Бих ви помолил просто да ми дадете малко време, тъй като сами разбирате, че не е възможно за няколко часа да формулирам отговорите на тези въпроси, тъй като ви казах за какъв обем информация става въпрос, с която трябва да се запозная.