Д-р Георгиев: Напрежението е огромно
Д-р Георгиев: Напрежението е огромно / netinfo

Доктор Здравко Георгиев пред специалния пратеник на Дарик радио в Либия Евгения Марчева:

Напрежението през тези две денонощия е наистина огромно. То е неописуемо. Стоя тук заедно с вашите колеги и чакам новините. Може би имам малко по-голяма доза оптимизъм сега, на този етап. Но аз пак да кажа, че когато видя сестрите, когато видя нашите момичета и доктор Ашраф ал Хаджуч на българска земя, тогава ще повярвам и ще бъда по-голям оптимист. Просто неописуемо е моето състояние, а никой не може да си представи какво е състоянието на момичетата в затвора в момента.

Докторе, искам отново да те попитам сега, когато знаем със сигурност, че семействата се отказват от изпълнението на смъртните присъди, лично ти малко по-спокоен ли си? Смяташ ли, че краят и че свободата на съпругата ти, на останалите четири български медицински сестри и доктор Ашраф е по-близо от всякога?

Да, разбира се, в момента се чувствам малко, мога пак да кажа, малко по-спокоен и съм малко по-оптимистично настроен. Дано това, което си говорим нали и сега, дано се сбъдне и дано съвсем скоро, ако не си измисли някой някъде някакви други пречки нали, просто да си тръгнем.

Последен въпрос имам към доктор Георгиев и той горе-долу звучи така: Какво мислиш наистина за това близо 48-часово разиграване, има подписи на семействата под споразумението, с което те се отказват от изпълнението на смъртните присъди, подписите са 40 процента, после се качиха на 60, после 90 процента… Как приемаш общо взето, това беше основното събитие през изминалите два дни, как го приемаш ти?

Трудно ми е да отговоря на този въпрос, защото наистина напрежението е свръх. Това е..не знам как да го нарека конкретно, но наистина на всеки 5-10 минути новините просто тук, от Либия се променят и затова чувствам се просто...ужасно се чувствам. Много ми е трудна да говоря повече, извинете ме. Дано всичко накрая да свърши благополучно.