Цветанов: Трябва да имаме предвид основанията за един протест и реалното състояние на държавата
Цветанов: Трябва да имаме предвид основанията за един протест и реалното състояние на държавата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цветанов: Трябва да имаме предвид основанията за един протест и реалното състояние на държавата
47738
Цветанов: Трябва да имаме предвид основанията за един протест и реалното състояние на държавата
  • Цветанов: Трябва да имаме предвид основанията за един протест и реалното състояние на държавата

Заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в „Седмицата” на Дарик:

Кой пали колите?

В момента колегите от СДВР това им е една от основните и приоритетни задачи. Когато имаме някакви…

Имаше ли нови запалени тази нощ?

Тази нощ няма от този почерк, който го наблюдаваме в последните няколко дни.

А от друг почерк да не би да има?

Не.

Няма. А 20 ли са последно, понеже гледах, че броят през седмицата…

Толкова са общо колите.

Главно в „Младост”.

Това, което е характерно, е, че всъщност няма никаква връзка между собствениците на автомобилите или това, което също се беше лансирало като версия, че има някаква война между застрахователните компании…

Т.е. няма, направили сте анализ коя кола къде е застрахована, за да видите дали друга компания ги пали, за да…

Точно така… Много са нещата, които сме направили, но не бих искал да ги коментирам.

Няма връзка със застраховането…

Не.

А връзка с паркингите?

Вижте, не бих могъл в момента категорично да кажа, но…

Става дума за платени паркинги, които искат да си спират хората колите си при тях.

В момента виждате, че имаше различни места в „Младост”, които няма как и да ги обвържем и с паркинг, ако това…

Конкретен паркинг.

…да бъде изведено като версия. Но в момента…

Не е някой паркинг много близо там до това…

Най-важното е, че в момента колегите това им е основната и приоритетна задача на територията на София, защото действително това предизвиква и създава, така, едно действително напрежение в обществото. Защото това са честни, трудолюбиви български граждани, които всъщност сутринта, когато се събудят, или вечерта, когато им съобщят, че долу гори колата…

…се събуждат със запалената кола всъщност…

Неприятно…

По пироман ли всъщност основно работите или група пиромани?

Нека да не влизам толкова много в детайли, но ви уверявам, че колегите правят и полагат максимални усилия.

А политически вариант, на фона на общото напрежение някой нарочно да пали коли с цел по още една линия да има напрежение в България?

Би могло да се прави подобна версия, но аз повече го отдавам на интерпретация, отколкото да е нещо в тази посока.

Как ГЕРБ ще отговори на протестите, г-н Цветанов?

Какво имате предвид?

Ами, например ще спрете ли тракторите да не влязат в София? Вие ръководите полицията. С аргумента, че блокирането на пътища и улици пречи на останалите граждани, ще използвате ли силите на полицията, за да предотвратите блокирания на улици и пътища?

Знаете, че в основната си част, когато се блокира нормалното функциониране на пътните артерии, то става с разрешение на съответните местни власти. Полицията има отговорност само да охранява и да не допуска нарушаване на обществения ред. Когато изтече определеният час, тези, които са организирани, за да протестират, те освобождават пътната артерия. И нямаме абсолютно никакви проблеми към настоящия момент с протестиращите. Имаме един добър диалог, мога да кажа, с организаторите на всички тези протести - както от страна на зърнопроизводителите, така също и на големия митинг, който беше в София.

Ако протестите ескалират обаче и протестиращите откажат да освобождават след определения час, как ще се държите? Българската история помни твърде скоро такъв случай, през януари и февруари 1997 г. знаете, че нещата излязоха извън контрол.

Аз се надявам, че разумът ще надделее. Имаме изключително добра комуникация при всяко едно организиране на всеки един протест, както местната власт, така също и полицията, така също и организаторите. Към настоящия момент нямаме подобна индикация за подобно провокиране. Би могло да се намерят някои лица, които биха искали да провокират, но компетентните органи ще си изпълнят своите задължения, за да не нарушим един нормален демократичен протест, който би могъл да бъде изразен от българските граждани. Но паралелно с това не бихме допуснали пък лица, които биха искали да провокират или да създадат това, за което вие в момента ме питате.

А ще разрешите ли превръщането на тези протести в постоянни и сливането им, защото това е друга възможна форма - да искат разрешения, с които всеки ден по централните булеварди и кръстовища, по основните пътища на България да вървят трактори, протестиращи железничари, други групи от хора?

Вижте, винаги трябва да имаме предвид основанията за един протест и реалното състояние на българската държава днес и на цяла Европа като цяло. Защото виждате, че протестите не можем да ги определим, че са само в България или в региона, в който ние живеем, вие виждате и в Лондон какъв протест имаше, виждате какво се случва и в Италия, в Испания, в Гърция. Има непопулярни мерки, които може би, така, не се възприемат, а и няма как да бъдат възприети, като нещо нормално, и затова може би...

Имам предвид че в Гърция, ако си спомняте, г-н Цветанов, България доста протестираше срещу това, че техните земеделци блокираха граничните пунктове, пътищата, по които се движеха българските стоки към гръцките пристанища, и тогава България настояваше гръцките власти да вземат мерки, тяхната полиция, казано просто, да разчисти пътищата. Вие ще разчиствате ли пътищата, ако се стигне до това?

Към настоящия момент прекъсването на нормалното функциониране на пътната артерия е било за доста кратък период от време. А там, където е било с повече присъствие, сме се постарали да ограничим само тежкотоварните автомобили за един кратък период от време, но да не нарушаваме движението и потока и с алтернативни трасета на съответното място…

А ако се поиска, вие не искате категорично говорите, а ако се поиска от протестиращите едно перманентно блокиране от тук до Нова година и след това, на България, ще допусне ли полицията такова нещо?

Смятам, че и разговорите, които се водят в парламента и с представителите от българското правителство, и със синдикатите, смятам, че ще намерим все пак допустимата точка на компромисни решения, които се взимат и които трябва да бъдат реализирани. И пак казвам, те са на база днешното състояние в цяла Европа и последствията от тежката икономическа криза.

Има два упрека към ГЕРБ с политически характер. Единият е, че вие сте обещавали неизпълними неща преди изборите, например както в случая със зърнопроизводителите, за да подлъжете хората да гласуват за ГЕРБ.

Парите, които са в сектора за земеделие, те ще бъдат дори и повече, но те ще бъдат…

Но не толкова, колкото сте обещали.

…но те ще бъдат разпределени и за другите, така, възможни сектори в земеделието, като имаме предвид зеленчукопроизводители, фермери, зърнопроизводители. И ако направим една съпоставка на парите, които се дават на зърнопроизводителите през последните две години, съпоставка с последните две години на предишното управление, ще видите, че те действително са много повече, отколкото до 2009 г. Да, разбира се, че има един ангажимент, който е бил поеман, но аз искам все пак да се съобразяваме и с динамиката на всичко това, което се случва в Европа. Защото някой можеше ли да предположи, че Италия ще изпадне в тази криза преди четири месеца? Това, което правим, е да имаме действително реален диалог. И тук както министър Найденов, така също и Симеон Дянков, така също и премиерът, знаете, в много от срещите той лично дори участва, се стараем максимално да обясним, да разясним и действително да предприемем политика… Днешните възможности са тези. Ако има по-добри възможности, разбира се, че те ще бъдат отделени за съответните секторни политики и ще може вече действително да имаме едно пълно удовлетворяване, което да бъде в интерес на държавата.

Вторият възможен упрек към ГЕРБ е, и той е отправен, че вие не казахте на българите истинските си намерения в управлението. Защо премълчахте, че се готвите да направите такава пенсионна реформа преди изборите? Защо не казахте, че ще направите такива промени с големи съкращения в БДЖ преди изборите и да видим дали българите щяха да подкрепят такава политика, каквато сега се опитвате да водите?

Аз не смятам, че трябва да обвързваме нещата, които бяха в… местната власт и президентските избори, защото ангажиментите и това, което ние сме разговаряли по тема, свързана с инфраструктура, с подобренията, които трябва да бъдат, и възможностите, които дават оперативните програми… С местната власт виждате, че постоянно има абсолютен диалог. И това, което е свързано с управлението на страната, е на база, пак казвам, даденостите, разчетите…

Не, да не говорим за местните избори. Имам предвид Росен Плевнелиев… вие като ръководител на предизборния щаб, можеше да излезете и да кажете - българи, гласувайте за Росен Плевнелиев, на който една от първите му работи ще бъде да подпише указ, с който да обнародва закон, с който да се увеличи пенсионната възраст с една година или с четири месеца. И ако българите бяха гласували тогава за Росен Плевнелиев, нямаше да имате в момента никакъв проблем, щяхте да казвате - Росен Плевнелиев стана президент с програмата за това, че ще одобри такъв закон. Вие не го казахте преди изборите.

Вижте, г-н Вълчев, ако говорим по този начин, значи трябва все пак да погледнем какво се случва от 2000 г. и какви са всъщност дефицитите, с които приключва годината Националният осигурителен институт. Сами разбирате, че днес вече системите в Европа не могат да поддържат подобни дефицити в съответните пенсионни системи.

Това е безспорно, г-н Цветанов, въпросът е, че така беше и през септември и октомври, нали. Можеше тогава да бъдете с тази програма на…

Не бих казал. Динамиката е толкова голяма, че всъщност…

Българският народ не остаря през октомври.

Август и септември никой не предполагаше тази т.нар. дългова криза, в която в момента влезе Европа. И вие виждате колко са динамични двустранните и многостранните срещи на лидерите на Европа. Вие да сте виждали в миналата година подобни интензивни разговори, които се водят на ниво Европейски съюз със
съответните лидери? А вие виждате, че всъщност няма седмица, в която да няма по пет-шест работни срещи на лидерите на Европа.

Т.е. вашата теза е, че вие преди изборите, които спечелихте, не знаехте, че ще трябва да направите такава пенсионна реформа, че ще трябва да направите такива съкращения в БДЖ, не го знаехте, научихте го като минаха изборите?

Аз смятам, че по време на кампанията достатъчно беше говорено и по темата за БДЖ и достатъчно беше говорено за това, което всъщност в момента прави като политика министър Московски. Защото той вчера се върна от Брюксел и от Германия, където той разговаря със съответните…

Без да успее да убеди немците обаче.

Без да успее, защото всеки иска…

Защото имат да взимат пари хората…

…защото всеки иска да си вземе парите, които всъщност са договаряни не последните две години, а са договаряни преди години. И всъщност това са ангажименти, които реално са поемани без никой да преценява, че всъщност ще дойде един падеж за даване на тези средства, а всъщност няма никакви реформи, които да са извършени в БДЖ. Сами разбирате, че няма как държавата да дотира постоянно един сектор, който всъщност се очертава като губещ. Липсите, които има там, тази безстопанственост, която е била в продължение на много дълги години… И всъщност знаете ли какво се оказа, г-н Вълчев, потърпевши са не тези, които са злоупотребявали, а потърпевши са точно редовите служители, които всъщност искат и работят за една заплата, а всъщност тези, които са управлявали, са водили до този фалит… Както се случи и с предприятието „Кремиковци”, защото знаете колко пъти беше препродадено, облагодетелстваха се определени политически лидери или определени икономически среди, но всъщност служителите са тези, които бяха най-потърпевши и които всъщност след това трябваше да бъдат съкращавани.

Ще има ли такава акция на полицията и прокуратурата, каквато вчера беше обявена в НКЖИ, Националната компания „Железопътна инфраструктура”, но в БДЖ, вече в подвижния състав на железниците?

Ние постоянно се стараем максимално да не допускаме разграбването на държавата и там, където имаме достатъчно данни, там, където се прецени вече, че от събраните доказателства може да се пристъпи към съответната реализация, вчера беше една от тях, това беше в НКЖИ…

Общински съветник от ГЕРБ-София е замесен в тази работа…

Това е листа на…

От листата на ГЕРБ.

…ГЕРБ. Това е представител на партия ДРОМ, това е неговата фамилия, в смисъл неговият брат. Така че в тази посока недейте да смятате, че след като е бил в листата на ГЕРБ, той има някакъв имунитет. Ами, аз мога да ви върна малко във времето по-назад. Знаете, че Илия Илиев пък беше в листата на СДС от Пазарджишкия район, когато бяха изборите 2001 г. Така че в тази посока не смятам, че трябва да правим някаква…

Т.е. и в ГЕРБ са пропили такива хора, г-н Цветанов?

Г-н Вълчев, трябва да има ясна политика и когато някой наруши или злоупотреби с права или злоупотреби и наруши закона, трябва да му се търси съответната отговорност. Защото в момента това, което е като разследване в НКЖИ, говорим за договори, които са подписани през последните пет години и които всъщност са на стойности над 40-50 милиона…

Включително по времето на вашето правителство…

Подписани са през последните пет години. И това, което в момента колегите правят, е да се направи цялостният анализ от иззетите документи…

Купувани са неща по-скъпо, аз така разбрах. Въпреки че са правени обществени поръчки…

Ами, данните … Реализирани са обществени поръчки, давани са на фирми за огромни строителни дейности, които фирмата е имала 22 човека, дейностите, които са извършвани, са само по документи, а реално нищо подобно за подобряване на инфраструктурата на българските железници…

Очаквате ли протести на полицаи?

Водим един действително много, така, динамичен, конструктивен, реален диалог със синдикатите в полицията, все пак те са хората, които…

Ако има протест, за какво всъщност не се разбирате в момента, къде е спорът, който водите с полицаите, със синдикатите?

Винаги темата, която е водеща, това са подобряване на условията за работа. Аз смятам, че това са едни справедливи искания. И ние като ръководство на министерството полагаме максимални усилия. Дори мога да кажа, че вчера беше подписан договор за закупуването на 42 пожарни, които са по европейските програми, заедно с Министерство на регионалното развитие. Също така съм оторизирал вчера един от директорите, който ще подпише договори за 4,7 млн. лева, които са пари също от европейските фондове, за да подобряваме… закупуването на софтуер и на хардуер. Но това, което е изключително важно, е, че ние полагаме максимални усилия, въпреки тежката икономическа криза, да подобряваме условията на работа на българските служители - било то с частично подновяване на автопарк, било то с подобряване на сградния фонд, където всъщност действително трябва да има едни по-добри условия. И не знам дали сте ходили преди години в Седмо районно, но в момента, в който колегите от Седмо районно се пренесоха в Главната дирекция „Криминална полиция”, която беше изградена в „Младост”, действително условията са много по-добри за служителите от Министерство на вътрешните работи…

Съгласни ли сте от следващата година служителите на МВР сами да плащат осигуровките си, което, общо взето, ултимативно обяви финансовият министър?

Това е задача, която е възложена от премиера, да се направи цялостен анализ в Министерство на финансите. И когато бъде въведен този вариант за осигуряване от страна на служителите, които са от прокуратура, следствие, съд, МВР, МО, да може действително да се направи един компенсационен механизъм и да бъдат завишени възнагражденията за вноските, които трябва да бъдат направени към НОИ.

Е, добре, де, какъв е смисълът от тази операция, така, както я разказвате? Едни и същи пари ще се дадат от държавата…

Всъщност като че ли смисълът е, че тези хора ще бъдат изиграни за по-късно, за следващи години, когато им растат например осигурителните вноски, тогава че ще… без да расте например заплатата, ще расте осигурителната вноска, ако се тръгне на такъв вариант, и тогава доходът им реално ще пада. Иначе в момента изглежда местенето на едни пари от един джоб в друг. Не е така, защото когато си получаваш заплатата в края на месеца, парите автоматически отиват в НОИ. Докато сега примерно, да речем, тези пари отиват в един по-късен етап към НОИ. И затова искаме просто пътеките, които са за съответното осигуряване, по този начин да подсилим…

Т.е. вие признавате, че българската държава не осигурява редовно своите служители?

Тя осигурява, но не…

Нередовно.

…месечно, както примерно накрая на месеца отиват парите в НОИ. И това, което искаме да направим, е действително да няма никакво, така, настроение или създаване на усещането, че някой е по-привилегирован в държавата от друг, който също си плаща своите осигуровки.

Т.е. вие сте съгласен с това?

Да, но когато има компенсационен механизъм. И това е разговаряно и това всъщност е политиката, която…

Ще го има ли от 1 януари?

От 1 януари просто няма как да стане, защото…

А кога го виждате?

Предполагам, ако се реализира, това ще бъде след… не по-рано от три до пет месеца, не по-рано. Но пак казвам премиерът…

Това означава актуализация на бюджета ли, че ще правите, или в сегашния бюджет ще разпишете… ще промените… така че…

Премиерът е възложил да бъде направен този анализ от Министерство на финансите. Когато бъдат готови Министерство на финансите, тогава мисля, че ще може да ви кажа по-конкретно. И смятам, че по тези теми, разбира се, че докато не бъде изяснена цялостната аналитичност на всичко това, което ще се случи, не би било коректно да го коментирам.

Ще се пенсионират ли сега последно по-късно служителите на МВР от догодина? С колко? Как дебатът за третата категория труд рефлектира върху това, което ще се случи в сектора за сигурността?

С две години се увеличава на служителите от правоохранителната система. И трябва да ви кажа, че вместо 25 години сега ще стане 27. Приемете, че един…

Стажът.

Да, приемете, че един служител е започнал на 22-23 години, всъщност на 50 години той ще има правото и условията да се пенсионира.

Но защо, г-н Цветанов? Защо един учител да няма това право? А и, общо взето, от сравнения между професии, които… казват, че и професията на учителя е доста тежка, той се занимава с едни първокласници.

Добре, г-н Вълчев, как си представяте един служител полицай на 55 години да гони по улиците примерно, да речем, при необходимост, един 25 или 30-годишен младеж?

Ама може да стои на телефона и да праща други по-млади да гонят, нали?

Разбира се. Недейте да смятате, че полицейската работа е в общи линии идентична на вашата, която… Всъщност не смятам, че би трябвало да го правим като съпоставка. Защото във всичките тези години неслучайно е взета тази придобивка може би като…  така, положения труд от служителите на правоохранителната система. Защото за всички тези престъпления, които станаха през последните няколко седмици и месеци, това е денонощен труд от българските полицаи.

Какво искате да кажете, че не спазвате Кодекса на труда в полицията и работят денонощно, а не си почиват?

Спазваме, но нямат регламентирано време, в 5 часа и в 8 часа отиваш на работа, и в 5 часа…

Има много професии с ненормиран работен ден. Понеже дадохте за пример, ето репортерите са също на ненормиран работен ден и те стават нощем…

Да, де, ама, репортерът, извинявайте, той трябва да отрази, той трябва да се включи…

Докато полицаят трябва да осигури, да обезпечи, да събере необходимите доказателства и да работи с всички заподозрени лица, за да стигне до реалния извършител на даденото престъпление.

Ето, давам ви за пример случая, който беше с „Гастрольорите”. Една група, която гастролира от област на област, онзи ден отиде в Шумен, отиде през деня до Варна, от Варна се върна пак в Шумен, отиде в Каспичан, и в тъмната част на денонощието влезе вътре, разбиха 6 врати, разбиха една каса и на излизане колегите…

Няма смисъл.

…просто си свършиха своята работа.

…да го водим този спор. В Щатите, в Германия на колко години се пенсионират полицаите? И те ли на 49 години вече са пенсионери, на четиридесет и няколко години?

Също имат привилегии. В момента не бих могъл да кажа точно колко е възрастта, но има много служители, които се пенсионират…

Добре, но каква е логиката, например обезщетенията при пенсиониране на полицаите да бъдат толкова по-големи от тези на учителите? Кое е по-важно за българското общество все пак?

Г-н Вълчев, аз смятам, че темата и разговорът, по който вие искате в момента да водим този дебат, не смятам, че е много удачно. Защото в последните близо година много бяха страните, които искаха да провокират демотивация, искаха да създадат несигурност и най-важното, противопоставяне между съответните съсловни организации.

Ами, аз по тази логика мога да ви попитам, с какво, примерно, да речем един лекар, който получава на края на месеца примерно заплата от 20 000-30 000 лв., е допринесъл повече за спасяването на два-три човешки живота, но пък има полицаи, които са предотвратили или които са задържали особено опасни престъпни групи? Но той си получава заплатата, която му е на края на месеца, и няма абсолютно никаква възможност да бъде стимулиран по някакъв начин с допълнителен бонус, защото имаме бюджет и имаме бюджетни ограничения.

Еми, не трябва ли да мислите в тази посока, как да стимулирате? Ето, вие сам давате пример как би трябвало да се организират нещата.

Разбира се, че имаме…

А не да даваш на всички, хващал, не хващал бандити, на края като се пенсионира взима 20 заплати. Може да не е хванал нито един. Нали разбирате, вашата логика сега, ако следваме…

Да, де, но пък по същата ваша логика може пък да е допринесъл за хващането на много престъпници… Тогава трябва да му се дадат 30, нали? А не на калпак.

Давам ви за… Вижте, всеки един труд и всяка една професия си има своята специфика. Защото в МВР, за да стигне даденият разследващ полицай до извършителя, знаете ли колко много други служители са ангажирани, за да се случи това нещо? Това са примерно, да речем, при необходимост НИКК, за да се направят необходимите експертизи, а Институтът по компютърни технологии пък трябва да направи също някъде, в някои от случаите съответните експертизи. За едното, което е по киберпрестъпност и киберсигурност, трябва да направи също необходимите разследвания, за да може да стигне до дадения извършител, и да отиде полицейският служител да го задържи и разследващият полицай…

Ама, то за всяка професия може да се разкаже така. Те и лаборантите в болницата дето не взимат 30 000 накрая и те правят експертизи, така да се каже, за да излекуват някого и накрая не взимат 20 пенсии.

Вижте, те са изключително важни. И всеки един във всяка една система е изключително важен. И всеки един избира своята професия. Затова аз не смятам, че трябва да водим разговор, който да противопоставя. В момента имаме тези възможности в държавата и това, което…

То се пита имаме ли тези възможности? Може ли българската държава да си позволи да плаща по 20 пенсии, на фона, че обяснявате на всички други, че пари няма? При пенсиониране имаме ли тези възможности? И тогава вече, ако ги имаме, възниква спорът, който се води между различните групи, ами, тогава защо не ги дадем на машинистите, например? Нали? Това е дебатът, който води обществото.

Г-н Вълчев, не, дебатът трябва да бъде воден в една посока, да направим ясни правила в България и да знаем, че когато някой прекрачи дадения закон и направи дадено престъпление, ще понесе съответна наказателна отговорност.

По това спор няма.

Защото, г-н Вълчев, айде да ви запитам аз тогава за вчерашната операция, която беше направена в мини „Марица-Изток”? Защото това е…

А, кажете за нея и аз не съм разбрал за нея? Каква е, обявихте ли я публично?

Ами, точно това е, че вие всъщност не знаете същността и колко много работа се върши от МВР и затова може би имате тази настройка и по този начин…

Каква?

…водите дебата.

Не, аз задавам въпросите, които се задават вече месеци.

Точно това, но…

Тях ги задава и вашият колега, вицепремиерът, министърът на финансите, доколкото четох от стенограмите…

Аз смятам, че…

…в Министерския съвет.

Със Симеон Дянков имаме един изключително, така, конструктивен диалог и смятам, че дори да сме на различно мнение, не значи, че това е противопоставяне. Ние просто в коментарите, в дебатите, които водим, стигаме до решение…

Какво направихте в „Марица-Изток”?

Вчера бяха задържани лица, които всъщност обявяват обществената поръчка, за пътни превози вътре за извозването на работниците, като стойността е, примерно, да речем в размер 3,40 лв./км при нормално 1,60 или 1,40 лв./км. И всъщност тази разлика отива в определени икономически структури, които всъщност генерират финансов ресурс…

Те на какво ниво са тези хора, които сте задържали…

Тези, които са изпълнителите…

…в мините…

Тези, които са изпълнителите на тези обществени поръчки.

Т.е., равнище на експерти, които…

Да, разбира се, и в момента при разпитите, които се правят, по всичко това, което е събрано като доказателства…

На изпълнителите, имате предвид фирмите изпълнители?

Точно така. И съответните ръководители, които ще бъдат разпитвани на по-следващ етап.

Не, то въпросът е тези, дето взимат парите, фирмите изпълнители, те искат 3,60, ония им дават, нали. В смисъл, изпълнителят не е виновен в тази работа, така да се каже, освен ако нямате доказателства, че са давали подкупи.

Има доказателства за събиране на пари, които са раздавани на съответни определени кръгове.

От какво може да се спести в МВР, г-н Цветанов? Понеже чета, че консултант щял да съветва как да се оптимизират МВР, НОИ, здравната каса, имало обява, че се търси. Но не прочетох самата обява, прочетох в печата, че има такава.

Точно така, това са по програми, които се стремим действително да участваме, и паралелно с това да може да се направи един цялостен анализ от независими, така, представители от неправителствения сектор, които действително да подпомогнат както за оптимизирането, така също и за яснота по всичко, което правим в МВР…

Вие къде виждате, понеже, ако има някакъв упрек, така, от тези, които ви критикуват, към вас е, че вие много защитавате своите служители и своята система. Отказвате да кажете нещо, от което може да се спести. Ето, кажете нещо, което вие установихте
като министър на вътрешните работи, че може да се спести?

Г-н Вълчев, знаете ли защо е важно да защитаваме служителите на правоохранителната система? Защото, когато служителят загуби своята мотивация, когато всъщност той усеща една несигурност…

Минава от другата страна.

…сами разбирате, че всъщност ние не можем да очакваме това, което обществото иска да получи като сигурност от българската правоохранителна система. Има много забележки, които има към българските служители от МВР и от другите правоохранителни органи. Но ние правим максимална оптимизация както в дейностите, така също и там, където имаме лица, които уронват престижа на службата, вътрешна сигурност или проверките, които се правят, да бъдат отстранявани и действително да градим един потенциал и да имаме един профил, когато всъщност обществото да знае, че може да разчита и разчита на услугата сигурност, която предоставя държавата. Аз мога да ви кажа, че има много благодарствени писма, когато са идвали… към МВР, от професионализма, от професионалните действия на служителите и отношението, което са имали към потърпевшите и при залавянето на жертвите, когато те разберат, че е разкрито тяхното престъпление. Така, че в тази посока много е важно да не нарушим точно този баланс и всъщност да не отидем в другата крайност. Защото за нищо не е виновен полицаят, за това, че днес заплатите във всички сектори са ниски. Но това, което мога да кажа, че много е важно същественият принос, който може да даде полицаят или служителите от МВР, за да ограничим разграбването на държавата, да хванем всички или възможно повече корупционни схеми, да не допуснем нарушаване на обществения ред и да можем действително да неутрализираме тежката организирана престъпност, както и в трансграничен етап.

Има ли нов заподозрян по убийството на Яна Кръстева, освен пуснатия от апелативния съд от ареста Пламен Трифонов?

В момента не бих могъл да се ангажирам да коментирам за трети заподозрян. Но има трето лице, което в момента представлява интерес за разследващите.

Но Пламен Трифонов остава основният заподозрян за полицията?

Ами от всичко това, което беше събрано като доказателства в първия етап на разследването, което е най-важно всъщност, за да могат да бъдат направени неотложните процесуално-следствени действия и да могат да бъдат събрани възможно най-много доказателства, космите, които бяха, неговите, в ръцете на Яна, и косми от други части на Пламен, от тялото, върху трупа на Яна, сами разбирате, че да, действително имаме само морфологичния състав на тези косми, защото няма луковиците, за да може да бъде направено съответното ДНК извеждане на профил, но остава като един от заподозрените и също така човекът, който който пък е бил също в нощта с Яна. Но това са действия, които се предприемат от съответните разследващи колеги, и в момента, в който има повече яснота, разбира се, че ще бъде информирана и обществеността. Но тук искам специално да благодаря на Янко, бащата на Яна, който във всичко това, което преживява това семейство, той се държи изключително почтено и много мъжки, във всичко това, което в момента се изсипва и към него като натиск от стана на всички, които се интересуват за някаква новина да изведат от негово изказване.

Има ли промяна в позицията на Холандия и Финландия за Шенген?

Имах много ползотворно работно посещение само преди две седмици във Финландия. Разговарях и с министъра на вътрешните работи, говорих и с около 16 депутати, които бяха във финландския парламент. Смятам, че поне имаме пълно разбиране, от това, което прави България, от това, което е постигнала България, и аз съм убеден, че Финландия… би могло да говорим за една лека промяна в позицията, но все пак мисля, че в рамките на няколко месеца ще бъдат ясни всичките тези параметри.

Колко няколко месеца?

Надявам се сега на декемврийския съвет на министрите на вътрешните работи да има, така, дискусия и надявам се, че в началото на другата година нещата да бъдат решени. Но, вижте…

Решени… и откога България ще е член вече на Шенген?

Всичко, което е свързано в момента с Шенген, вие виждате, че минава през призмата на всичките събития, които стават в Европейския съюз, и с еврозоната и всичките тези коментари, които се правят днес. Имахме…

Е, нали ние сме стабилните и добрите. Що не ни щат? Нали сме най-добрият пример и не сме вътре.

Да, ние сме… Ние сме стабилните и добрите, и ако направим една съпоставка като страни, които живеем в региона, и България, и Румъния, и Гърция, мога да ви кажа, че в момента и България, и Румъния са много по-надеждни с външната си граница на Европейския съюз, отколкото една Гърция, която е всъщност в шенгенското пространство. И вие знаете, че ангажиментът на…

Защо Гърция е вътре, а ние не, господин Цветанов, това е много несправедливо.

Защото знаете, че миналата година и в момента агенция Фронтекс по изискване на Европейската комисия се ангажираха и усилиха възможността да охраняваме външната граница със солидарността, която дават съответните държави-членки на Европейския съюз, на външната граница на Гърция и Турция. И знаете, че и българските гранични полицаи участваха активно с термовизионни системи, с необходимия персонал и техника, за да може действително да подпомогнем солидарно охраната на външната ни граница, с Европейския съюз. Това, което България и Румъния имаха като ангажимент, те го изпълниха. И те влязоха в шенгенското пространство, но понеже вие питате за Гърция, Гърция е много преди нас в шенгенското пространство. Нямаше Арабската пролет, нямаше този миграционен поток, които имаме днес към Европа, от страна на събитията, които бяха в Северна Африка, и това, което в момента имаме като…

А вие очаквате ли, че арабите, африканците ще започнат да идват през България, ако стане член на Шенген?

Не, вижте, господин Вълчев, това е тема, която е действително много дискусионна…

Понеже вие я отворихте, че заради това не щат да ни приемат… Аз така разбирам.

Да, аз… Много е важно…

…че понеже ще дойдат много черни араби…

Много е важно и във връзка с предстоящото влизане на България и на Румъния в шенгенското пространство да бъде финализиран и договорът за реадмисия между Турция и Европейската комисия, защото в момента, когато влезе, когато влязат нелегално от Иран, от Ирак, от Афганистан, от Пакистан от българо-гръцката граница, ние имаме реадмисионен договор и всички задържани лица ги предаваме след като приключи съответната процедура, в рамките на няколко дни се връщат обратно в Гърция, докато с Турция подобна спогодба не се реализира по всички случаи, които са като нелегално преминаване от Турция към България. Точно затова днес и дебатът, който се води в Съвета на министрите на вътрешните работи, е финализирането на този реадмисионен договор между Турция и Европейската комисия. И също така България искаме да участваме активно във възможностите, които се създават с агенция Фронтекс за връщане на лица, които са влезли в България нелегално.

Т.е. вие сега казвате… Един прагматичен, една прагматична гледна точка, че българското членство в Шенген започва да зависи от това кога Европа ще се разбере с Турция за реадмисия…

Не, не, не, момент. Това е също част от темите, които са за сигурността на външната граница на Европейския съюз. България и Румъния - има едно изискване, което е записано в Конвенцията по Шенген, да покрият критериите и да бъдат приключени всичките мисии, които са за въздушна, сухопътна, морска…

…приключи…

…шенгенска информационна система. И това са докладите, които… и визовата система. Това са докладите, които приключиха, и март месец 2011 г. и България, и Румъния са готови за влизане в Шенген. България и Румъния от ноември месец 2010 г. работят вече с шенгенската информационна система и съгласно член 96 от Шенгенската конвенция имаме над 8000 лица, които всъщност не трябва да бъдат допускани в шенгенското пространство, но ние нямаме възможност и правно не би трябвало да ги спираме тези хора. Те влизат в България, но ние ги съобщаваме на съответните заявители, на страните, които са подали тази информация. Така че влизането на България в шенгенското пространство ще допринесе за цялостната външна сигурност на Европейския съюз и по този начин тези лица, за които ви казах, над 8000 човека, няма да бъдат допуснати и в българското пространство.

Какъв е планът на ГЕРБ, ако Конституционният съд касира президентските избори?

Аз смятам, че от всичко това, което се случи, и всичко това, което в момента се говори в публичното пространство, това е един нормален политически ход от политическите формации, които загубиха тези избори. И все пак, когато губиш, трябва да понасяш и загубата достойно, а не примерно да търсиш съответните популистки политически говорения, които в момента се правят точно от Българската социалистическа партия и останалите политически формации, които подписаха тази подписка.

След вас сега в студиото сяда новият министър на правосъдието Диана Ковачева. Вие какво мислите за… тук известна ирония даже има в това, че министър в правителството става човекът, който оглавяваше организацията, която точно в седмицата, когато става министър на правосъдието, обявява, че България е най-корумпираната страна в Европейския съюз и че се е развила към по-лошо. Даже сигурно сте видели някои от заглавията във вестниците - „При Борисов България пак стана най-корумпираната страна в Европейския съюз”.

Кой вестник е това?

Вестник „Сега”, под главата. Ама навсякъде… „Труд” - Бием целия Европейски съюз по подкупност…

Чакайте сега. Значи понеже вестник „Сега” цитирахте, аз затова веднага ви попитах…

„24 часа” - България първа по корупция в евросъюза.

Е, и знаех кой ще цитирате. Защото само да ви кажа, че точно от подобни публикации вестник „Сега” беше написал, че 15 милиона МВР е получило дарения от физически и юридически лица от началото на годината за първите девет месеца, мисля, че бяха или шест месеца. И знаете ли какво се оказа, че всъщност Министерството на вътрешните работи е усвоило 15 млн. лева, но по оперативни програми от Европейския съюз и наши партньорски…

Вие оспорвате ли факта, че ръководената от новия министър на правосъдието досега организация е казала, че България е най-корумпираната държава в Европейския съюз.

Не, аз, аз говорех за изведеното заглавие, защото, вижте, в заглавието в една публикация…

Е, вие как бихте озаглавил изследването на „Прозрачност без граници”, че България е най-корумпираната страна в Европейския съюз и че по индекс върви към по-лошо през последните години…

Разбира се, че има методика, която се прилага, и тя няма как да бъде оспорвана. Това е една неправителствена организация, която е с едно извоювано име на обективна неправителствена организация, така че това действително е тревожно. Но аз винаги съм казвал, че темата корупция, тя е ангажимент не само на една институция, тя е ангажимент както на цялото общество, така също и на местната власт, така също и на изпълнителната власт, така също и на законодателната власт, и всеки един, който участва в процесите на обществено-политическия живот на страната, трябва също да допринася…

Може би имахте по-силен отговор на тоя въпрос, като кажете ние взехме за министър на правосъдието точно от организацията, която е най-критично настроена, човек.

Вижте, ние сме се ръководили при избора на министри в българския кабинет на първо място да бъдат почтени, на второ място, да бъдат много активни в политиките, които трябва да се реализират в съответните сектори. И аз смятам, че в лицето на Диана Ковачева… това е един изключително доказан професионалист в неправителствения сектор, но с богата професионална биография в сферата на правото, и аз съм убеден, че с нейните знания и с това, което тя е имала възможност да борави като цифри и като методика за оценка, ще може действително да допринесе за по-добрите мерки, които трябва да бъдат предприети оттук нататък.