Цонев: Инцидентът край Коиловци показва, че нямаме национална и индивидуална сигурност
Цонев: Инцидентът край Коиловци показва, че нямаме национална и индивидуална сигурност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цонев: Инцидентът край Коиловци показва, че нямаме национална и индивидуална сигурност
58409
Цонев: Инцидентът край Коиловци показва, че нямаме национална и индивидуална сигурност
  • Цонев: Инцидентът край Коиловци показва, че нямаме национална и индивидуална сигурност

След атентата в Сарафово инцидентът край плевенското село Коиловци е втори пореден случай, който говори, че нашите служби не работят. Това е мнението на бившия министър на отбраната и лидер на партия Нова алтернатива Николай Цонев. „Ние нямаме национална сигурност, нямаме сигурност на територията на нашата страна, нямаме и индивидуална сигурност", допълни той. По думите му министърът на вътрешните работи демонстрира пълна некомпетентност, определяйки френски командоси като екстремни спортисти. Ето какво още каза Цонев пред Дарик:

Мистерията в село Коиловци - някои казаха, че приземилите се там са парашутисти, спортисти, а други - френски разузнавачи. Вие бихте ли могли да коментирате какви са тези хора?

Вече от френските журналисти ние разбрахме, че те не са екстремни спортисти, както ги нарече министърът на вътрешните работи, който демонстрира пълна некомпетентност по отношение на пребиваващите в нашата страна. Те не са пристигнали по някакъв законен начин в нашата страна. Нито „Гранична полиция", нито органите от контраразузнаването знаят за тяхното присъствие, защото ако знаеха, те щяха да бъдат осигурени и наблюдавани в зависимост от това дали трябва да знаят, че са наблюдавани или не трябва да знаят. И аз съм силно убеден, че това, което ни се случи в Сарафово е на това ниво. Случаят е особено показателен с това, че се прикрива информация, забулва се в информационно затъмнение какво е станало там, защото истината е, че едни френски командоси са набити от едни полски отрядници, които си пазят реколтата. Защото проблемът в региона е безработицата и хората си пазят храната. И не мога да повярвам, че може френската държава да ни позволи ние, наши командоси в близост до техните стратегически обекти като АЕЦ Козлодуй, военно летище да си провеждаме наше учение. Още повече, че те ги нарекоха екстремни спортисти. След случая в Сарафово това е втори пореден случай, който говори, че нашите служби не работят. Ние нямаме национална сигурност, нямаме сигурност на територията на нашата страна, нямаме и индивидуална сигурност, защото тези момчета, които са пазили своята реколта, те са се защитили, не ги е защитило МВР.

Вие знаете сигурно, че те са пристигнали в България с фалшиви документи. Няма никакви сигнали за това, че е нарушено въздушното пространство. У тях е имало голямо количество морфин и други интересни материали и вместо да бъдат подведени под някаква отговорност в България, те са пуснати да заминат тайно със съдействието на МВР и МВнР. МВР са много активни, когато действат срещу своите политически противници, а когато трябва да си изпълняват задълженията, всичко покриват и се стремят да не стига информацията до обществото. Нито МВР, нито контраразузнавателната служба, нито ДАНС са знаели, че те присъстват на наша територия, иначе щяха да бъдат осигурени, казано на професионален език.

Вие казахте за Сарафово. Точно преди ден европейската полицейска служба Европол и международната организация на криминалната полиция Интерпол се разминаха в оценките за хода на разследването на атентата в Бургас. Освен че националната ни сигурност беше доста коментирана за това как въобще се допусна да се случи този атентат, от Интерпол изразиха учудване защо до момента няма реален напредък в разследването, въпреки че беше разпространена снимка, разполагаме с видеозапис и все още не е ясно кой е самоубиецът атентатор и от коя държава идва.

Интерпол съвсем основателно поставя въпроса защо няма никакъв напредък. Може би защото Интепол не четат медийните изяви на МВР, които на час по лъжичка ни пускат, че имало един, пък бил друг, пък имало снимка на трети, пък бил от арабски произход, пък бил от полски произход и така нататък, само и само да ни заблуждават, че нещо правят. А Интерпол директно казва: никакъв напредък няма за атентата. И тук вече много сериозно се поставя въпросът защо няма напредък - дали това се прави съзнателно или се прави от некадърност и неграмотност. И тук вече започват да се появяват много сериозни въпроси първо, дали службите ни разчитат на това, че селяните в нашата страна, които се грижат за своя хляб, ще обезпечат сигурността по въздух, вода и суша. Трябва ли вече да организираме отрадниците, както беше навремето, за да се защитаваме.

Имаше ли начин този атентат да бъде предотвратен?

Доколкото в общественото пространство се обсъжда въпросът, че службите са получили такива предупреждения от своите колеги, всеки атентат може да бъде предотвратен, след като се предприемат необходимите охранителни мерки. А това, че не може да бъде предотвратен един атентат, много смешно и несериозно е да се твърди от професионалисти.

Делото, което завърши за вас с оправдателна присъда, министър Цветанов коментира така: едно дело, което трябва да бъде акцент в комуникацията и партньорството ни с Европейската комисия и трябва да се провери от момента на постъпване на информацията за тази корупционна схема до момента на задържането и, разбира се, как е проведено разследването. Притеснява ли ви това негово изказване?

Аз нямам никакви притеснения по отношение на това дали присъдата ще бъде потвърдена от следващите инстанции. На всички, които бяха в залата, им стана ясно, че абсолютно никакви доказателства няма за мое участие - нито договаряне, нито предлагане, даже нямаше и такива обвинения в самото дело, а най-голямото доказателство, че аз не съм извършил това, е записът на самото МВР, което направи този запис при моя арест във военна болница.

Предполагам, че като бивш министър на отбраната, следите ситуацията в армията. Военнослужещи обявиха пред Дарик, че около 700 военни ще напуснат системата и са подали рапорти за напускане. Те не са съгласни с въвеждането на нови условия за пенсиониране, които бяха обявени от министър Аню Ангелов. Те твърдят, че от министерството няма отзиви за диалог с тях. Как си обяснявате това, което се случва в Българската армия?

Следя ситуацията в армията. Не зная как да се изразя за отношението на сегашните управляващи към армията. Ако си спомняте, миналата година беше повишена службата от 25 на 27 години за пенсиониране. А сега нови репресии по отношение на тях. За отбелязване е, че има около десет процесии, които са НРС, НСО, МВР, военни и така нататък, които са обхванати от член 69 на КСО за ранно пенсиониране. Само спрямо военнослужещите се прилага това увеличение на годините, а не еднакво за всички, които са на служба в системата на сигурността, което показва тенденциозно отношение към военните. Истина е, че доста от военнослужещите са подали рапорти. И мисля, че или заблуждават министъра на отбраната, или той самият лъже, че са по-малко. Когато една армия е демотивирана, тя няма сигурност за своята работа; хората, които изпълняват служебните си задължения, не виждат перспектива и сигурност в работата; тя е силно демотивирана и дори самата бойна готовност може да бъде нарушена. Жалкото е, че това, което правят сега с военнослужещите, те ще го направят утре и с служителите на МВР, ще го направят с НРС, НСО, дирекция „Изтърпяване на наказанията". Те постепенно подкопават сигурността, подкопават я с всеки изминат ден. Защо го правят...Мисля, че това е да не казвам голяма дума национално предателство, но нещо близко.