БТС се закани да не загуби нито една хижа
БТС се закани да не загуби нито една хижа / снимки: DarikNews.bg
БТС се закани да не загуби нито една хижа
54738
БТС се закани да не загуби нито една хижа
  • БТС се закани да не загуби нито една хижа

Само дни след като Законът за горите предизвика бурни протести и на природозащитници, и на живеещи в районите за ски туризъм, хижите в България са на път да предизвикат ново социално недоволство – този път на заклетите планинари. Причината – одобрените на първо четене промени в Закона за физическото възпитание и спорта, които засягат стопанисването и преотдаването на туристическите хижи. Още при гласуването в парламента от опозицията заподозряха поредни лобистки текстове и  предупредиха, че голяма част от хижите най-вероятно ще се превърнат в СПА хотели и увеселителни центрове.

От Българския туристически съюз (БТС) се заканиха да бранят хижите от продажба или разруха, като подготвят подписка срещу одобрени преди дни законови промени. В интервю за Дарик изпълнителният секретар на БТС Венцислав Удев заяви, че целта е по-атрактивните обекти, които са в близост до ски курортите, да бъдат отдадени под наем на частния бизнес.

Той припомни, че през 90-те години 52 хижи са актувани като общинска собственост, като 17 от тях са продадени, а 21 обекта – изоставени:

БТС се закани да не загуби нито една хижа
netinfo

Специално за тези промени в закона за физическото възпитание ние работим от една година. Дали сме официални предложения в текста „социален туризъм", с приоритетите за националните обекти. От това, което предложихме, поправката, която е на първо четене, всичко е изтрито. Никой не е съгласувал, дори не ни уведомиха, просто го вкараха така, както те искат. Хижите могат да се стопанисат само от туристически дружества, имам предвид тези, които са построили хижите в България. Ние от държавата от 118-годишната си история не сме получили нито една хижа, а всички са построени с доброволния труд на хиляди туристи ентусиасти. Тази година ще честваме 90 г. от построяването на първата хижа - „Скакавица" в Рила, построена с дарения от цялата туристическа общност в България. Така си събираме парите. Искам да „благодаря" на парламента за първото четене, за големия подарък, с който искат 90-годишна традиция да се почерни и хижите в България да добият не друг вид, а просто да няма хижи. Натам върви този закон, защото знаем какво се случва.

Какво се опитват да направят в момента с тази поправка? Първо, защо през Закона за физическото възпитание се внася?

Там са намерили лоби. Ние много стриктно и внимателно водим всички хижи в България, които влизат в раздел „социален туризъм" и държим да бъдат публична държавна собственост, защото социалният туризъм е за обикновения човек, за нашите деца, за нашите бащи, дядовци, които нямат възможност да правят такъв туризъм. Ние имаме много голяма числена маса, БТС има около 40 000 членове, които имат карта и марка. Затова пак искам дебело да подчертая – никой не трябва да ни подценява, защото няма да се оставим така. Ще държим докрай нашата кауза. Ние сме гарантът на това движение. Вече 118 години спазваме все едни и съши принципи, едни и същи традиции.

БТС се закани да не загуби нито една хижа
netinfo

Да очертаем общата картина – колко са хижите в България в момента, колко се стопанисват от Българския туристически съюз и коя част от хижите цели да засегне тази поправка? Какво целят управляващите с тези промени?

Туристическите обекти в България – хижи, заслони, спални домове, са около 322. 180 са туристическите хижи, които в момента работят и се обслужват. Това е мрежа, която като сравним хижите на територията на всички страни на Балканския полуостров, взети заедно, няма толкова, колкото има в България. Толкова много е постигнато, толкова много е положено и като държавна политика, и като ентусиазъм от самите туристи, че сега така с лека ръка да се направи да се продават хижите без дори да се определи кой може да ги стопанисва и кой има представа от стопанисване на хижи, това е нагло поведение на тези, които внасят промените.

Има цитиран определен брой хижи. Доколко и как ще бъдат засегнати по-голям брой? Изобщо какво точно ще се случи?

За тези пет обекта, които ние сме посочили в сега действащия закон, защото новият още не е влязъл в сила, са националните обекти, които БТС счита, че трябва да бъдат обекти публична държавна собственост, да се наблюдават от държавата, да се финансират от държавата, два от тях са учебни центрове, където се подготвят кадри на БТС за планински водачи, организатори по туризъм, подготовка на учители за туристически групи и т.н. Това, което е посочено тук, че ще бъде разрешен режимът и те да бъдат преотдадени, е бягство от отговорност. Щом има възможност да се отдават под наем на разни фондации и федерации, значи няма нужда да се финансират от държавни средства. Това е целта. Но под общ знаменател влизат всички хижи и към тези, към които те имат възможност да се допрат, към хижите, които десетки години сме държали да бъдат държавна собственост, да се контролират от държавата, да не се продават, ще стане голям погром. Сега ще се дадат под наем хижите, които са атрактивни, които ще бъдат до ски курортите, до ски пистите, към които може да се предостъпи гора и по този прословут закон за гората, да се създаде инфраструктура, да се изреже гората. Един бизнесмен, който няма нищо общо със спорта и с обществената дейност, която би трябвало да извършва, ще притежава такъв обект. Това е целта. Тези пет хижи са само черешката на сладоледа. Всички останали ще влязат под този знаменател и ще бъдат отдадени.

БТС се закани да не загуби нито една хижа
netinfo

Всички останали, включително целия този брой, който стопанисвате вие като туристически съюз?

Да, за тях става въпрос. Тези, които имат актове за публична държавна собственост. Защото БТС има своя собственост, която няма да покажем, защото вече се страхуваме с кого ще си имаме работа. Просто сме притеснени да покажем каквато и да е информация. Виждаме и разбираме за какво иде реч и ще направим всичко възможно да защитим нашата собственост.

Как? Да очакваме ли туристите и планинарите да излязат по улиците на София?

Нямаме възможност да платим на 50 автобуса, да ги докараме в София да развяват знамената. БТС ще търси други форми. За нас най-приемливата е да създадем сериозна подписка. Пак ще се обърнем към председателя на Народното събрание, към президента, към министър-председателя да се спре това поголовно отнемане на хижите, с цел тяхното запазване за в бъдеще. Ние за друго не се борим. Ние искаме те да се запазят такива, за каквато цел са построени – да служат на хората. Ще направим сериозна подписка, освен с нашите членове, които не са малко. Така сериозно ще покажем, че към тези хижи много българи имат поведение, държат те да се запазят като такива. Ние за три-четири дни чуваме как реагират хората, как виждат те хижите и как се цели да се ликвидира последната защита, каквато е Българският туристически съюз и всичко да бъде разпродадено и разграбено. Щом като е казано, че ще се отдават от областните управители и от общините, значи областният управител е този, който ще се разпорежда с имотите държавна собственост. Всички хижи са регистрирани в областта, имат си актове за публична държавна собственост, за частна държавна собственост и областният управител е във функцията си да я вземе и да я преотдава на друго лице. Досега за тези 90 години, никой не е отнемал хижи от БТС. Напротив, държавата е спомагала тяхното строителство.

БТС се закани да не загуби нито една хижа
netinfo

Да не би техният аргумент да бъде, че държавата няма пари да ги стопанисва и затова да дадат право на областния управител или по места да ги отдават на когото решат, за да се спести разход?

Всички хижи в България работят. Ако имате предвид стадиони, игрища и други площадки, които са изчезнали от картата на България, това е друг проблем. Но нашите хижи, щом като няма пари, ние разбира се, сме правили много постъпки за тази работа.

За последните три години не сте получавали пари за поддръжката им.

И преди това сме имали такива периоди - от 1992 до 2003 г. например, и пак сме оцелели, защото поддържаме хижите с много доброволен труд и много ентусиазъм. Имаме актив. Дори сме имали случаи, когато няма приходи и не можем да поддържаме заплата на хижар, се организира дежурство от самите клубове. До ден днешен това го правим. Три години нямаме пари и предполагам, че в следващите три може пак да нямаме. Но хижите ще си бъдат хижи и нито една от тях няма да бъде загубена, защото ние умеем да си пазим собствеността.

БТС се закани да не загуби нито една хижа
netinfo

Имате обаче съмнения, че собствеността ще бъде зачеркната в обратния случай, ако промените станат факт на второ четене.

Това ни притеснява много, защото сме се опарили вече в годините. 1995-1996 г. имаше закон за общинската собственост, която общинската собственост прие една от голяма част хижите в България да е актувана в общински хижи, като общински имоти. Към 2012 г. от тези 52 обекта 17 са продадени и изобщо ги няма на картата на България. 21 хижи от тях са изоставени, също не функционират. Отнети от БТС, но са в експлоатация, са 13 обекта и това е, защото са възложени са туристически дружества да ги стопанисват отново. За една хижа водим съдебни дела в Своге. Това ни чака и от този прословут закон. Надяваме се той да не бъде приет, специално в раздела на хижите. Ако говорим за спортните обекти, подкрепяме такава инициатива, защото действително има много неработещи от тях, не се стопанисват и трябва да се намери формула, която ще подкрепим. Но за хижите не бих казал нищо подобно. Ако прогнозираме между 15-18 атрактивни хижи ще бъдат отнети и останалите ще бъдат оставени на произвола на съдбата. Това ще бъде резултатът от този закон. Жалко за българските хижи.