Борисов: Изпълнихме един от основните си ангажименти
Борисов: Изпълнихме един от основните си ангажименти / снимкa: gerb-bg.com

Членството на ГЕРБ в Европейската народна партия вече е факт. Това стана за по-малко от една година. Така българските партии, които са част от една от най-влиятелните партии в целия Европейски съюз, стават пет. Към ЕНП принадлежат фигури като германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози.

Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, гост на "Денят" на Дарик радио в пряка телефонна връзка от Мадрид.

Неприятно ли ви беше, че имаше приятелски огън по вас? Българска партия, която е член на ЕНП, ДСБ, гласуваха "въздържал се".

Е, нека да го разгледаме така - че нямаше нито една партия, която, в цяла Европа, да бъде против нашето членство.

Как приемате упреците на ДСБ, че ГЕРБ все още не е доказала дясноцентристкия си характер?

Ами, след като изслушахме колегите от Франция, Германия, Италия, Испания, Гърция, които изключително радушно ни приеха и просто... Повтарям – ние сме първата партия, която за шест месеца... най-бързо приетата партия в Европейската народна партия и сме приети с, повтарям, нито един против. И не случайно президентът Мартенс, заместник-президентът госпожа Кул в своите изложения просто благодариха, че най-сетне в България има истинска десница, сериозна, силна, която може да поеме и управлението на страната. Така че към днешна дата ние изпълнихме един от основните си ангажименти, които бяхме обещали на стотиците хиляди симпатизанти и избиратели на партия ГЕРБ – че ще ги вкараме и те ще принадлежат към голямото европейско демократично семейство на дясноцентристките партии ЕНП.

Господин Борисов, как това членство в Европейската народна партия, което безспорно е въпрос на престиж, ще промени диалога ви с десните партии в България, може би първо тези, които са членки на Европейската народна партия?

Ами, аз се радвам много, че... включително и с личното си присъствие господин Праматарски, и с подкрепата, която Демократическата партия даде, СДС, всички останали, това е един... повтарям партията на господин Костов не е против нас, така че приемаме всичко това като един много добър знак. А другото, което е важно, доказахме и една друга разлика с НДСВ, която ни беше вменявана, че ние не се огъваме пред трудностите и сме изключително последователни. Това, което сме казали – че ще станем член на ЕНП, е вече факт. И не приехме по-лесното течение към либерали, консерватори или други европейски партии. Така че в анонса ви – ЕНП е най-голямата, не една от най, а най-голямата европейска партия.

Сега от Мадрид по-кратичък ли ви изглежда пътят към обединението на дясното? Имате ли друга визия?

Да, разбира се, защото Европейската народна партия и срещите, които проведохме с техните лидери, категорично ще окажат максимално голяма подкрепа в нашата управленска програма, в изчистването на детайлите по нея. Освен това ето и направиха веднага една среща много важна , примерно в България това е тема екология, с еврокомисаря Димас, комисаря по. . . министъра по екология на Европейския съюз, нека така да го наречем. Разговаряхме много внимателно още веднъж по детайлите относно гарантираното финансиране от 131 милиона евро за завода за преработка на битовите ни отпадъци, въобще за рекултивацията на почвата в кремиковския регион. Така че от днес нататък вниманието и помощта, на която ще се радваме, е факт.

Смятате ли, че призивите, които отправяте за сваляне на тройната коалиция, за промяна на статуквото, сега ще звучат някак по-тежко, по-престижно, след като сте членове на Европейската народна партия?

Вижте, това е, повтарям, да бъдеш част от управляващата Европейска народна партия означава не само ангажименти, то има и своите привилегии. Привилегиите са, че те могат да помагат за едно по-добро управление и да го гарантираме това на българското население.

Защо обаче призовахте в деня, в който ще се гледа вотът на недоверие към кабинета заради корупция в управлението, да бъде свикан един общонационален опозиционен митинг? Тук в София мнозина моментално ви заподозряха, че искате да вдъхновите уличните маси, за да свалите властта?

Ами защото в противен случай вотът на недоверие ще се превърне в поредния гротесктен вот, тъй като мнозинството от ДПС, частта от НДСВ, която остана, и БСП е такова, че този вот не може да свали кабинет. А когато има и един общ национален протестен митинг, всички в България ще видят, а и извън нея, че хората не са съгласни да сме на последно място в света по текущата сметка. Кредитният рейтинг на България да се срине до времето на Жан Виденов, за назидание да ни бъдат спрени парите по най-важното за нас, а това са парите за инфраструктурните фондове. В доклада да ни сочат като най-корумпираната нация в Европа и да сме на последно място по доходи в Европа. Е, това ли е добро управление, което трябва да толерираме?

Не, въпросът ми е не е ли достатъчно един парламентарен вот на недоверие да свърши тази работа и да извлече същите поуки, за които вие говорите?

Как ще свърши, като те ще съберат, да речем, 70-80 депутати.

Е, кой ще дойде на тоя митинг ми е много интересно?

Ами, нека да се обсъди от опозиционните партии. Ако се счита, че няма да дойде никой, значи народът си заслужава съдбата. Толкоз.

Добре. Вчера в отсъствие ваше, така да се каже, премиерът Станишев ви разкритикува доста по, общо взето, всички възможни актуални общински теми - от боклука до фалстарта с детските градини, и направи извода, че през последните три години вСофия нищо не се е направило. Ще се задълбочава ли този остър тон между вас?

Ами как да отговоря? Аз за първи път чувам премиер да е в опозиция и да говори за столицата си като опозиционер, така че не бих го коментирал. Аз вече съм убеден, че нищо добро не може да се очаква от тях, така че бихме хабили времето на вашите слушатели да слушаме нещо, което... Европейската комисия, да речем, за първи път толерира, гарантира финансиране, счита, че се действа абсолютно правилно между община и министерство на екология относно обработката на битовите отпадъци, и това да се сочи като проблем. Освен това…

Не ви питам за общ коментар, по-скоро ме интересува не страда ли София от постоянната липса на разбирателство между вас двамата?

Да вземеш парите на общината, да вземеш парите на общината за училища и да говориш, че има недостиг на места в детските градини! Ами това е цинизъм.

Така ли ще я карате с премиера до следващите парламентарни избори?

Кой взе детските градини... БСП участва във всичките общински съвети досега, които са разграбени. Откакто аз съм кмет една детска градина, не само че не се е взела, а непрекъснато строим нови и увеличаваме парите за детски градини и за издръжка на училища.

Добре, благодаря ви за този разговор.

Дори, ако щете, заплатите на учителите - бяха подведени, че ги е дало правителството. Да, те дадоха парите за заплати на повишението от 35 процента на учителите, но с толкова пари - 16 милиона - взеха от издръжката на училищата, които им се полага, държавната издръжка... Така че, разбирате ли, просто няма друг премиер, който да каже, че ще е опозиция на двумилионен град, който е и столица, в която той се помещава.