зъболекар
зъболекар / iStock/Getty Images
Бюджетът за дентална помощ за тази година да се увеличи с близо 22 млн.лв., като общата му стойност да достигне 262 050 000 лв. За това настояха в националния пресклуб на БТА представители на ръководството на Българския зъболекарски съюз /БЗС/.

Председателят на съсловната организация д-р Николай Шарков посочи, че сега в проекта за бюджет на НЗОК за дентална помощ за тази година се предвиждат 239 700 000 лв.

По думите му допълнителните средства биха могли да се осигурят от резерва на НЗОК.

Зъботехници алармират: НЗОК не изпълнява решението за безплатна зъбна протеза


Д-р Шарков добави, че съсловната организация не е съгласна с предвидения бюджет за дентална помощ и ще използва всички законови средства той да бъде променен между първо и второ четене. Ако средствата не се повишат, има вероятност колегите да откажат да сключат договори с НЗОК, което би било в ущърб на пациентите, особено в малките и отдалечени населени места, посочи д-р Борислав Миланов, главен серкетар на БЗС. Сега предвиденият бюджет води до фалиране на практики, каза д-р Георги Димов.

Не се отчитат инфлацията, повишаването на цените на електроенергията, повишаването на цените на материалите, с които лекарите по дентална медицина работят, каза още д-р Шарков. Пет-седем пъти е увеличена цената на ръкавиците, поскъпнал е дори памукът, с който работим, казаха още специалистите.

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Всички лекари по дентална помощ, които работят по договор с НЗОК, да получат по 1000 лв. за работа в условията на пандемия, настояха още от БЗС.