/ iStock
Заплащането на зъбните протези от страна на НЗОК изисква редица законови и подзаконови промени, заявяват от здравноосигурителната каса

НЗОК ощетява пациентите с неизпълнението на бюджета, който беше гласуван за денталната зъбна протеза“, каза Стоян Котев, заместник-председател на асоциацията на българските зъботехници.

Предложението е прието от парламента, но не е изпълнено от НЗОК, като по този начин се нарушават правата на пациентите, твърдят зъболекарите.

„На 10 септември в НС бе гласувано изменение и допълнение на бюджета на НЗОК, където беше създаден нов ред в бюджета специално за заплащането на зъбната протеза с идея тази дейност, извършена от пакета дентална помощ, да стане напълно безплатна“, заяви Котев.

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

От асоциацията са направили консултации с правни експерти, за да намерят решение на проблема и настояват да бъдат чути.

„На 12 септември Българската асоциация на зъботехниците поиска среща с НЗОК, за да може да започнат преговорите за намиране на начин, за да може тези дейности да влязат в действие. Отговорът на НЗОК беше, че ще потърсят някаква възможност, но после каза, че няма как тази процедура да бъде осъществена. Съответно Българската асоциация на зъботехниците направи консултации с няколко кантори по медицинско право, като съответно сме пуснали няколко писма до НЗОК на базата на становищата на юридическите кантори. Направихме всичко възможно да проучим какви са възможностите този бюджет да влезе в изпълнение Искаме оставката на професор Салчев като управител на НЗОК“, каза заместник-председателят.

Държавният бюджет не е бил спазен от НЗОК, като по този начин касата не е изпълнила задълженията си към пациентите.

Отпускат 20 000 лeвa за зъбни протези на социално слаби пловдивчани

„По този начин забавяйки отговорите, ощетени са пациентите. Не бе спазено върховенството на закона. Не бе спазен държавен бюджет, който е задължителен за изпълнение от всичките разпределители на бюджета. НЗОК не е изпълнила задълженията си. Искаме да привлечем вниманието на министъра на здравеопазването. Искаме оставката на професор Салчев, като управител на НЗОК“, поиска той от името на цялата гилдия.

Заплащането на зъбните протези от страна на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ изисква редица законови и подзаконови промени. Това съобщиха по-късно от пресслужбата на НЗОК.

На 10 септември 2021 г. Народното събрание гласува Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК, като от резерва й се освобождават средства за заплащане на медицинското изделие "тотална зъбна протеза". Актуализацията на бюджета на НЗОК сама по себе си не регламентира начина, по който да се заплащат протезите. В поредица срещи между управителя на НЗОК, Българския зъболекарски съюз /БЗС/ и представители на зъботехниците, както и в кореспонденцията между страните, се търсеха възможности за изработване на условия, ред, механизъм и критерии за заплащане на тоталните зъбни протези.

Класификацията на тоталните зъбни протези като "медицински изделия, изработени по поръчка" поставя въпроса за относимостта на законовите норми към тях и по-конкретно доколко тези медицински изделия попадат в тази законова регламентация. Заплащането на производителя е предвидено само за медицинските изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, каквито не са тоталните зъбни протези.

Условията, редът, механизмът и критериите за заплащане на съответните лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни за специални медицински цели и високоспециализирани апаратури/уреди за индивидуална употреба се определят с наредба, издадена от министъра на здравеопазването по предложение на Надзорния съвет на НЗОК. В този смисъл условията, редът, механизмът и критериите за заплащане на тоталните зъбни протези следва да намерят своята регламентация и в подзаконовата нормативна уредба, а именно и в Наредба 10 от 2009 г. Това ще бъде възможно при съответната нормативна промяна в Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/. В разпоредбата на ЗЗО към настоящия момент не се предвижда възможност медицинско изделие по поръчка да се заплаща на неговия производител, каквато е самостоятелната медико-техническа лаборатория или на медицинския специалист, издал писменото задание за изработването на медицинското изделие, допълниха от пресслужбата на НЗОК.

БГНЕС