Зъболекари следят онлайн извършените дейности на пациентите
Зъболекари следят онлайн извършените дейности на пациентите / снимка: sxc.hu
Зъболекари следят онлайн извършените дейности на пациентите
63235
Зъболекари следят онлайн извършените дейности на пациентите
  • Зъболекари следят онлайн извършените дейности на пациентите

Зъболекарите вече ще имат възможност да проверяват по интернет извършените през текущата година дейности на техните пациенти.

Това става възможно с нова услуга, поместена в интернет портала на Националната здравноосигурителна каса.

От Българския зъболекарски съюз определиха пред Дарик новата услуга като сериозна крачка по пътя към решаването на проблемите със здравноосигурителните книжки, както и към предотвратяването на възможността за повторно отчитане на една и съща дейност.

Досега зъболекарите имаха възможност да проверяват електронно дали здравноосигурителната книжка на техния пациент е валидна. С новата услуга вече те ще могат да се информират и за извършените му и заплатени от касата дейности, коментира председателят на зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов.

„Крайно време беше това да стане факт. Това ще бъде една сериозна крачка при евентуални пропуски или допускани грешки в статуса, дори и с това да се дублират данни. Така че категорично това е огромно преимущество. Искрено се надявам, че следващата стъпка ще бъде издаването на електронна фактура - не само отчитането по електронен път, но и превеждане на средствата, което наистина ще натовари с максимално съдържание един съвременен метод за работа", обясни Миланов.

Той добави, че от зъболекарското съсловие ще настояват пред шефа на касата д-р Пламен Цеков за срещи с представители на районните здравни каси, на които да бъдат обсъдени и отстранени евентуално възникнали проблеми, свързани с използването на системата.