Призовават се шофьорите да бъдат подготвени за зимни условия и да шофират с подходящи гуми
Зимата се завърна през април. На много места в страната заваля сняг, а температурите значително се понижиха.

В област Сливен няма затворени републикански пътища заради падналия сняг в планинските райони, съобщиха от Областната администрация по данни на Областното пътно управление.

Няма затворени републикански пътища заради снега в Сливенско

През нощта две машини са почистили пътя през Котел. Към 8:00 часа е отчетена температура от 1 градус в района, при продължаващ снеговалеж. Екип на Областно пътно управление е изпратен за проверка на място по пътя Сливен-Стара река.



В района на Твърдишкия проход снеговалежът през нощта не е образувал покривка върху настилката на пътното платно. 



В равнинните части на Сливенска област настилките са мокри. Обстановката в Сливенска област е спокойна. Препоръчва се на водачите да се съобразяват с пътните условия.

10 см сняг на прохода „Петрохан" (ВИДЕО)

10 см снежна покривка на прохода „Петрохан". Температурата в района е била -5 градуса тази сутрин. Пътищата в района се почистват и опесъчават от шест машини.
 

Силен вятър и снегонавявания затрудняват движението през прохода "Шипка". Тази сутрин снежната покривка е 7-8 сантиметра, а видимостта е до 50 метра. Температурата към момента е минус 4 градуса. На прохода "Хаинбоаз" движението е при заснежена пътна настилка, но с добра видимост.



Общо четири машини почистват и опесъчават двата прохода. Пътната обстановка е под контрол и всички затруднения се следят от екипи на "Пътната полиция" и Областното пътно управление.

Сняг вали в Пампорово и във високите зони на Смолянско

Сняг вали в Пампорово и във високите зони на област Смолян. Пролетният снеговалеж е натрупал около 10 сантиметра нова снежна покривка в Пампорово, където ски сезонът приключи на 10 април.

Пътищата в планинската област са проходими при зимни условия. В областния град също се появиха снежинки в сутрешните часове.

Лавина затрупа десетки коли до хижа Вихрен (ВИДЕО)

Лавина е паднала в събота до хижа Вихрен. Пострадали няма. Блокирани са останали автомобилите на повече от десет души, на които се наложило да се приберат пеша. със силното затопляне е възможно някой от слоевете на снежната покривка да се свлече.  

Пътят към хижа Вихрен е затворен. Затрупаните автомобили остават на място, докато времето позволи пътят да бъде почистен.

Междувременно пък във връзка с невъзможността да се извършват текущи ремонтни дейности и недоброто състояние след зимата на немалко участъци от републиканската пътна мрежа, Агенция „Пътна инфрастуктура“ апелира шофьорите да карат разумно и със скорост, съобразена с конкретните пътни условия.

Безопасността, живота и здравето на пътуващите е най-важна и затова е необходимо водачите да са внимателни особено през нощта и при дъжд, за да избегнат тежки пътни инциденти, отбелязват от АПИ.

Неправилното изпреварване, рисковите маневри и емоционалното шофиране са изключително опасни. В следващите седмици предстоят поредица от почивни празнични дни и много хора ще тръгнат на път. Предвид очаквания интензивен трафик и недоброто състояние на настилките е нужно шофьорите да карат внимателно.

През деня ще се задържи облачно. Дъжд, над 500-600 метра - сняг, ще вали на места в Източна и Южна България, но през деня валежите в повечето райони ще спрат. Вечерта превалявания ще има все още в Югозападна България.



Ще духа слаб, в Източна България умерен северсевероизточен вятър, но вечерта и там ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в София - около 7°. Това сочи прогнозата на НИМХ.



По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Условия за значителни количества има до обяд в южните райони. В планините ще бъде облачно и мъгливо. На места ще има валежи от сняг, по-значителни до обяд в масивите в Югоизточна България.

Пролетни ще са температурите в дните по Великден. В повечето места на страната не се очакват валежи. Максималните температури се прогнозира да са от 16 до 24 градуса, показва прогнозата за времето.

Призовават се шофьорите да бъдат подготвени за зимни условия и да шофират с подходящи гуми.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik
nova.bg, БТА