/ IStock
Дъжд за Цветница и пролетно време за Великден. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Sinoptik.bg за предстоящите празнични дни. 

През нощта срещу събота ще бъде предимно ясно. В Източна България ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Утре облачността от юг-югозапад ще започне да се увеличава, първоначално ще бъде висока. След обяд и вечерта на отделни места, главно в западната половина от страната ще превали дъжд. Възможно е и да прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад и в Дунавската равнина ще се усили до умерен. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София - около 19°. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца. През деня слабо ще се понижи. 

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат от 13°-14° по носовете, до 20° в останалата част. Температурата на морската вода е 8-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините облачността ще се увеличи и след обяд на места ще има превалявания от дъжд, над 2000 метра от сняг. Вятърът ще бъде умерен от северозапад и с него температурите ще се понижават. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 6°. 

През нощта срещу неделя вятърът ще стане североизточен, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, който с понижението на температурите, късно през деня и през нощта срещу понеделник, в Предбалкана и високите полета в Западна България ще се примесва или ще преминава в сняг. Значителни по количество ще са валежите в западните и централните райони от страната. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта - между 8° и 13°, а привечер - от 2°-3° в северозападните до 7°-8° в югоизточните райони. 

През нощта срещу понеделник валежите ще продължат. С продължаващото застудяване в Предбалкана има условия да се задържа снежна покривка. В понеделник ще се задържи облачно, с валежи от дъжд, в районите с надморска височина над 500-600 метра - и от сняг. Значителни по количество ще са в Югоизточна България. Вятърът ще отслабне, ще остане от север-североизток. Ще остане студено за април, с минимални температури между 0° и 5° и максимални - между 4° и 10°. След обяд в северозападните райони валежите ще спират. 

Пролетни ще са температурите в дните по Великден, показва справка в Sinoptik.bg. В повечето места на страната не се очакват валежи. Максималните температури се прогнозира да са от 16 до 24 градуса. 

Всичко за времето четете на Sinoptik.bg
БТА, НИМХ, Sinoptik.bg