От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха за 10 април оранжев код в 7 области и жълт код в 17 области за интензивни валежи, гръмотевични бури и силен вятър.

НИМХ

С понижението на температурите на много места у нас валежите от дъжд преминаха в сняг. Значителна снежна покривка ще се образува в Родопите и Централен Балкан, предупредиха от НИМХ.



Снежна покривка се образува в прохода Петрохан, в Драгоман, Годеч и в още населени места в област София и Перник, както и на други места в страната. Сняг заваля и в столичните квартали, които са в полите на Витоша.



През нощта срещу понеделник в западните райони вече ще е без валежи, в Централна и Източна България ще продължи да вали дъжд, в планините над 1200 метра - сняг. Интензивни и значителни по количество ще са валежите към сутринта в югоизточните райони. Със силен северозападен вятър застудяването ще продължи.



За 11 април, понеделник, е обявен жълт код в 19 области за силен вятър с пориви до 20-22 m/s.

НИМХ

В понеделник ще е ветровито, над Западна България облачността временно ще се разкъса и ще намалее, а над Източна ще се задържи значителна, на места все още с валежи, предимно слаби. След обяд и в отделни, главно планински райони в Западна България, отново ще превали дъжд.



Хладно, с минимални температури между 2 и 7 градуса, и максимални - между 10 и 15 градуса.

През нощта срещу вторник вятърът ще отслабне, в котловините на Западна България ще стихне и в отделни райони там минималните температури ще са до минус 3-минус 4 градуса, има опасност от слани. На изток сутрешните температури ще са до 5-6 градуса. Ще преобладава слънчево време, с по-значителни временни увеличения на облачността над източните райони; вероятността за валежи е малка. Ще започне повишение на дневните температури и максималните ще са предимно между 13 и 18 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
НИМХ