/ Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
"За първи път подвижен състав за БДЖ ще бъде финансиран с европейски средства чрез Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз".

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на онлайн дискусия на тема „Перспективите за развитие на железопътния транспорт в България“, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Събитието бе организирано съвместно с евродепутата Андрей Новаков, като участие взеха европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски, председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Григори Григоров и представители на Пътническия консултативен съвет.

Борисов сравни старите и новите мотриси на БДЖ с „Москвич“ и „Мерцедес“ (ВИДЕО)

„Със закупуването на нов подвижен състав целта е да има подмяна на 50 % от подвижния състав в железниците до 2024 г.“
обяви министър Желязков. В рамките на дискусията Росен

Желязков направи общ преглед на проектите, които са заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които същевременно да покриват критериите и изискванията от ЕК за инвестиции в зеления и цифров преход.

Той отбеляза още, че обектите са с висока степен на готовност, като целта е всички да бъдат завършени най-късно до 2026г. Желязков подчерта също, че с подбора на проектите се търси повишаване на безопасността и териториалната балансираност на растежа, тъй като повечето инвестиции са насочени към Северна България.

С избора на проектите в Националния план за възстановяване и устойчивост се прави и комплексна свързаност на инвестициите, с тези по линия на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и Механизма за свързване на Европа.

Включените проекти в „Транспортна свързаност“ са за цифровизация в железопътния транспорт чрез модернизация на системите за безопасност и енергийната ефективност по жп направления от основната и широкообхватната TEN-T мрежа, преустройство и рехабилитация на гарови комплекси Мездра и Червен Бряг и изграждане на интермодален терминал – Горна Оряховица, модернизация на тягови подстанции и секционни постове по протежение на основната и широкообхватната TEN-T мрежа, с изграждане на система за телеуправление и телесигнализация SCADA, осигуряване на устойчива транспортна свързаност и услуга чрез закупуване на енергийно ефективен и комфортен подвижен жп състав и други.

Желязков: Организациите, които споделят данни да имат по-лесен достъп до еврофинансиране

„От месец март до месец май ще стартираме всички проекти в участъка от София до Септември, железопътен възел „Пловдив“, участъка Оризово-Михайлово, гара „Зимница“, сигнализацията и телекомуникацията в участъка Пловдив-Бургас, както и 27-те надлеза, които са свързани с безопасността на движение по скоростната линия в участъка Пловдив-Бургас“, каза генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски по време на дискусията.

"2024 година ще имаме готова железопътна магистрала в участъка от сръбската граница до границата с Турция, както и в участъка Пловдив-Бургас", уточни още той. Акцентирахме върху подобряване на  баланса в направление железопътна инфраструктура в Северна-Южна България.

В последните 2 години се работи активно по отсечката Русе-Каспичан. До 2024 година трябва да бъде подновена 140 км железопътна линия с подсигурени европейски средства за подмяна на за подмяна на осигурителната техника и дигитализация.