За първи път от 1986 година БДЖ има нови електрически локомотиви
Разликата между новите и старите локомотиви е като между „Москвич“ и „Мерцедес“. Такоав сравнение направи премиерът Бойко Борисов при съвместна инспекция с министъра на транспорта Росен Желязков. Новите мотриси влизат в състава на Българските държавни железници (БДЖ).

„Изплатихме милиарди дългове. Ето ги новите локомотиви. Сто вагона, ще ги видим и тях. Изключително мощни, бързи, сигурни са новите локомотиви. Най-добрите в света. Важно е локомотивът да може да го изтегли до Варна или Бургас, а не още на първия баир да се запали. Разликата е между „Москвич“ и „Мерцедес“, коментира Борисов.

Борисов: Реагираме веднага както при бедствия и аварии, така и с пандемията (ВИДЕО)

Росен Желязков обясни, че за първи път от 1986 година имаме нови електрически локомотиви.
 


„Това са доста години. 15 тона е локомотива. Успяхме да защитим процедурата. Около 220 млн. е европейското финансиране. До края на годината ще дойдат и нови вагони. Успяхме капиталовият трансфер да е над 100 млн. ще стигнем капиталови инвестиции близо половин млрд. Важно е да се движат паралелно с инфраструктурата“, каза той. По думите му ще се обърне внимание на инфраструктурата в Северна България. „Това е два пъти по-мощен локомотив от другите и 20 пъти по-икономичен“, добави още той.
 

Бойко Борисов
пресцентър, правителствена информационна служба

Новият Локомотив хан Кардам
пресцентър, правителствена информационна служба



"БДЖ продължава изпълнението на програмата за рециклиране на вагони. Около 100 вагона ще бъдат изцяло обновени до края на годината, като 15 от тях вече са в движение. Ремонтът се прави в български заводи, чрез което се подпомага тяхната дейност в условията на пандемия. Вагоните ще бъдат изцяло подновени, климатизирани и с достъп до интернет. Ще могат да се използват поне 30 години. Те ще обслужват основно трасетата между София-Бургас и София-Варна заедно с новите локомотиви", написа Борисов в профила си във Facebook.

Новите локомотиви са два пъти по-мощни и в същото време по-енергийноефективни с около 20 %. Развиват скорост от 160 км/ч - подвижен състав, с който БДЖ не разполагаше към момента. Машините са изключително комфортни за машинистите като интериор и начин на управление и са пригодени изцяло към новите системи за сигурност и контрол при движение.

Министър-председателят Бойко Борисов разгледа и един от рециклираните вагони, производство на завода в гр. Септември. До края на настоящата година се предвижда да има 100 такива вагона, като 15 от тях вече са в движение. „Без да предложим качество, не може да искаме хората да се качват и да пътуват във влаковете. Така стана и с градския транспорт в София. Когато станах кмет на София, най-младият тролей беше на 40 и няколко години“, напомни Борисов.

Представител на „Пътнически превози“ изтъкна, че без помощта на държавата тази инвестиционна политика е било невъзможно да се реализира. Той посочи, че рециклираните вагони са изключително енергоспестяващи, давайки пример с това, че около 40 минути са били нужни за затоплянето на един стар вагон, докато за тези времето е само 12 минути. Същевременно гарантираният живот на рециклирания вагон е 30 години, защото е изработен от много здрави елементи.