/ iStock/Getty Images
Европейската комисия ще направи оценка на въздействието доколко е полезна мярката да се връщат камионите в страните по регистрация.

От Брюксел ще излязат със специална декларация на 20 декември, съобщи на извънреден брифинг транспортният министър Росен Желязков след публикация в „Политико“. Според министъра статията, че ЕК спира пакета, е едностранчива.

ЕС и ЕП постигнаха предварителна сделка по пакет "Мобилност" (ВИДЕО)

Желязков съобщи, че днес в Брюксел е проведено заседание,на което са информирани страните членки за проведените триалози на 12 декември. „Еврокомисията чрез своя представител ясно изрази своето разочарование по отношение на връщането на превозното средство в държавата по установяване“, отбеляза министърът и посочи, че връщането не е сред мерките, заложени в зеления пакт на ЕК.

Предстои пактът за мобилност отново да се гласува на 21 април в Комисията по транспорт на ЕП, а през май текстовете да влязат за гласуване на второ четене в пленарна зала.

Росен Желязков разкритикува пакета „Мобилност“ като екологично вреден

Одобреният законопроект се очаква да влезе в сила не по-рано от юни 2020 година. От този период ще започне да тече 18 месеца за оценка доколко е ефективна мярката за връщането на превозните средства, посочи Желязков.

От лятото на следващата година за България ще тече 18-месечният срок за предявяване на иск срещу разпоредбите.
БГНЕС