Желев внася в МС предложение за фонд за асистирана репродукция
Желев внася в МС предложение за фонд за асистирана репродукция / Sofia Photo Agency

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще внесе предложение в Министерски съвет да бъде създаден фонд за асистирана репродукция. Това стана ясно след среща на министъра с представители на фондация „Искам бебе” и Сдружение "Зачатие". Според него създаването на фонд е по-добрият вариант за разпределение на парите за ин витро, отколкото чрез програма към здравното ведомство. Вчера при второто четене на бюджета депутатите от БСП отхвърлиха предложението на НДСВ да се създаде такъв фонд.

Преди срещата с министъра в предаването „Кой говори” председателят на фондация „Искам бебе” Радина Велчева каза: „Единственото, което искаме, е да раждаме деца тук в България, иначе ще отидем в Македония, където държавата от юни плаща по три опита за забременяване ин витро на жена. При нас в момента с НЗОК се дават на 1000 жени по 1380 лева и то в лекарства, което е абсолютно нелогично. При положение, че Здравната каса трябва да работи на солидарен принцип, тоест за всички, които си плащаме осигурителните вноски, трябва да има пари. В листата с чакащи за такава процедура фигурират 5000-6000 жени”.

„За две години заедно със сдружение „Зачатие” и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве на доброволен принцип сме събрали от дарители бизнесмени 150 000 лева”, каза още Велчева.

Според депутата Донка Михайлова „голямата битка в името на семействата с репродуктивни проблеми е спечелена, защото в рамките на Бюджет 2009 за тях ще бъдат отделени 15 пъти повече средства, отколко бяха отделени през тази година. Това означава, че финансирането е при едно изключително по-високо ниво – за над 4000 опита, което предполага раждането на хиляди българчета”.

Междувременно днес здравната комисия препрати към комисията за парламентарна етика казуса с твърденията за скандална реплика на нейно заседание, отправена към представителка на сдружение "Зачатие" на жени с репродуктивни проблеми.

На закрито заседание депутатите от комисията изслушаха аудиозаписа от миналата седмица. Председателят Борислав Китов беше категоричен, че там не се чува подмятане за ин виво като не може ин витро.

Чуйте повече в прикачения звуков файл