/ ThinkStock/Getty Images
Няма данни за пострадали или щети
Румънските власти съобщиха, че земетресение с магнитуд 5,8 е разлюляло Централна и Източна Румъния. Трусът е бил усетен също в Украйна, Молдова и България, предаде АП. За момента няма данни за пострадали или за щети.
 
Според румънския Националния геофизичен институт трусът е регистриран в 3.38 ч. и е продължил няколко секунди. Епицентърът е в румънския окръг Бузеу, в района на Вранча, Източна Румъния.
 
Няма данни за щети в България след труса във Вранча

Трусът е на дълбочина 151 км. Румънските медии съобщават и за вторичен трус със сила 3,1. Според ДПА, която се позовава на Геофизичния институт на САЩ, епицентърът е бил на 12 км югоизточно от село Командау, близо до град Брашов. По-рано румънският институт и Европейският център за сеизмология съобщиха, че магнитудът е 5,7 с епицентър в окръг Ковасна на дълбочина 200 км. Земетресението е усетено и в съседните държави - България, Молдова и Украйна.
 
Румъния е страна с повишена сеизмична активност. Земни трусове се регистрират постоянно. Най-силното земетресение през тази година беше регистрирано на 14 март отново в окръг Вранча на дълбочина 139 км. Неговата сила бе 4,6. За последните 27 години най-силните земетресения са били на 30 и 31 май 1990 г. - с магнитуд 6,9 и 6,4 съответно.
БТА, БГНЕС