/ БГНЕС
Земеделският министър Кирил Вътев ще се срещне с представители на две организации в 12 часа. Това обяви самият той вчера след над четири часова среща с бранша. 

Припомняме, че той съобщи, че всичко, което са се разбрали с бранша в петък е оформено окончателно с юристи, за да има приличен вид. Очаква се споразумението да бъде подписано днес. 

Председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов също обяви, че финализирането на споразумението ще го научим днес, евентуално след обяд, защото в късния следобед очакват покана от министър-председателя.

Вътев след срещата със земеделците: Всичко, договорено в петък, беше оформено окончателно

В петък на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители беше обявено, че земеделците спират ефективните протести и се очаква да бъде подготвен текст за споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя. 

Въпреки това през уикенда земеделски производители блокираха за два часа пътя за граничния пункт „Илинден – Ексохи“ край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди.  

От Българската аграрна камара пък разпространиха позиция, в която се разграничиха от продължаващите протести на земеделски производители. Председателят на камарата Костадин Костадинов потвърди пред журналисти, че с подписването на споразумението утре, организациите към БАК спират протестните действия, но остават в протестна готовност. Той посочи, че машините са прибрани още в петък. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня